От известно време (една година) се появи един особен шум от задния дифиренциал на джипа. Не е виене, а също като от незатегнато и всеки момент падащо задно колело. Не идва от колелата, нито от гумите (сменях ги, защото се съмнявах да не е някоя крива!) а от диференциала. Поне така ми се струва. Колата е Чероки 2.5TD 1999, DANA 35 LSD. Когато я купих го нямаше този шум. По-късно смених маслото в диф. с 80W90 на Кастрол и така съм го карал около 5000 км. Появи се шума като понякога не се чуваше. Не му обръщах внимание защото мислех че е от гумите. По-късно при една смяна на гуми, открих, че диференциалът е LSD чрез теста с въртене на колелата. Смених маслото с Мопар и добавка като ми се стори, че се намали, но от скоро шума пак се засили. Въпросът ми е къде може да се провери и кой от какво може да е шума и опасно ли е. Не съм притенциозен, още повече джипа го карам само като излизам извън София.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем в задния диференциал
Свий
X
-
От: Проблем в задния диференциал
може би имаш за смяна лагери на дифа,аз лично бих ти препоръчал сервиза на Влади333(http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=10326) да го погледнат и кажат точно за какво става думаИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА
-
Я да попитам в тази тема следното: на много стръмен наклон (спускане) с много остър десен завой, който не можах да взема от първия път (естествено бях само на задно, `щот съм парт-тайм), се наложи да върна назад - зверски ми избоксува една от задните гуми и се разнесе тревожна миризма на изгоряло масло - все едно си плиснал моторно масло върху нагорещен ауспух. Включих предното, върнах назад, взех си завоя и така... След като проверих всичко, стигнах до извода, че миризмата явно е била от маслото в диференциала
(не съм го отварял, няма видими течове). Възможно ли е да е от него и откъде е дошла миризмата - през тръбичката-отдушник или е избило през полуоски и т.н. ?
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Случвало ми се е и на мен. Пак при връщане назад по стръмен скалист терен. Предната дясна гума така изпуши от 2-3 секундното пробуксуване все едно се запали. Направо като димка. Миризмата дотолкова приличаше на изгоряло масло, че и аз дълго оглеждах диференциала и отдушника. Хем отпред съм с обикновен отворен диференциал, а по гумата следата от "паленето" бе очевадна.My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.
Коментар
-
Благодаря. Това е успокоително. Аз нямаше как да спра веднага и съм заличил следите по гумата, защото по-нататък минах през кал, вода и т.н. Не знаех, че гуми миришат така - на едно място до квартала ми има явка на селски / пернишки и пр. (според номерата на колитеПървоначално публикуван от elbgt Преглед на мнениеСлучвало ми се е и на мен. Пак при връщане назад по стръмен скалист терен. Предната дясна гума така изпуши от 2-3 секундното пробуксуване все едно се запали. Направо като димка. Миризмата дотолкова приличаше на изгоряло масло, че и аз дълго оглеждах диференциала и отдушника. Хем отпред съм с обикновен отворен диференциал, а по гумата следата от "паленето" бе очевадна.
) "рацерчета" и нощно време яко пилят гуми, дигат невероятна пушилка и пламъци даже има, но не миришат така
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Коментар
-
Със сигурност не мирише точно така, но много прилича, пък и на стараха носа е голям
Иначе нямаше вече да сме двама дето сме се завирали да търсим откъде е избликнало маслото и върху кой котлон е плиснало 
Иначе темата искам да попитам колегата звука който чува пулсиращ ли е или е равномерен. Ако е пулслисращ е добре да се опита да определи в синхрон с оборотите на колелата ли е или с по-висока честота на пулсациите. Освен това предвид че е Дана и е с капак не е проблем да се свали и да се огледа, като шанса да бъде установен проблема е доста висок.My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.
Коментар
-
Звукът се зачестява с оборотите на колата. Все едно е нещо криво (полуоска???) и пристъргва при всяко завъртане на колелата. Едно време съм имал подобен звук на Нивата когато жилото на ръчната спирачка се потъркваше в джантата, ама тук с ръчната си е всичко наред.Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнениеСъс сигурност не мирише точно така, но много прилича, пък и на стараха носа е голям
Иначе нямаше вече да сме двама дето сме се завирали да търсим откъде е избликнало маслото и върху кой котлон е плиснало 
Иначе темата искам да попитам колегата звука който чува пулсиращ ли е или е равномерен. Ако е пулслисращ е добре да се опита да определи в синхрон с оборотите на колелата ли е или с по-висока честота на пулсациите. Освен това предвид че е Дана и е с капак не е проблем да се свали и да се огледа, като шанса да бъде установен проблема е доста висок.
Коментар
-
Явно няма да се разберем лесно
За обороти може да се говори при тези детайли които се въртят - двигател, кардан, колелата. Колата има обороти сравнително рядко - когато се търкаля през таван
My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.
Коментар
-
Имах предвид обороти на колелата. Благодаря за остроумния коментар !Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнениеЯвно няма да се разберем лесно
За обороти може да се говори при тези детайли които се въртят - двигател, кардан, колелата. Колата има обороти сравнително рядко - когато се търкаля през таван 
Коментар
-
Благодаря! Ще позвъня.Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнениеМога да помогна безкористно, като отделя малко време и вдигна на подемника джипа за да се локализира проблема. После ще се мисли какво, кой и кога.
При интерес ми звънни утре 8-8,30ч.
Коментар
-
Благодаря на Андро за вниманието което ми отдели. Много коректен и точен!
За тези които се интересуват от проблема... Особения шум идва от диференциала. За сега нищо няма да предприемам, защото ремонтът ще е доста скъп. Ще търся да намеря читав втора ръка DANA 35. Ако някой знае за такъв, нека да пише. При прегледа се оказа и скъсан тампон на скоростната кутия. Търся да купя от някъде на по-добра цена от тази във Вестауто (300лв).
Коментар
-
To още от самото начало бе ясно, че е от диференциала. Дори заглавието на темата е такова. Въпроса бе каква е причината конкретно. Корона ли, лагер/и на касетата ли, лагер/и на полуоска или на пиньона. За мен от самото начало 90% виновник е корона/пиньон и затова те питах за подробноти за шума. Уточни ако сте установили конкретната причина, защото щом твърдиш, че ще е скъпо предполагам, че го знаеш. Единственото "скъпо" е ако трябва да се подменя корона/пиньон. И дали е по-скъпо от цял заден мост в неизвесно състояние и неизвестен остатък от живота е много съмнително. Признавам, че не съм съвсем наясно с цените по моргите. Май от 15-20 год. не съм стъпвал в такъв "магазин за резервни части"
My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
като си спестил........... даже нищо не си и спестил, има 75W140 по 14лв. , така се получава!
Коментар