Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем в задния диференциал

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем в задния диференциал

От известно време (една година) се появи един особен шум от задния дифиренциал на джипа. Не е виене, а също като от незатегнато и всеки момент падащо задно колело. Не идва от колелата, нито от гумите (сменях ги, защото се съмнявах да не е някоя крива!) а от диференциала. Поне така ми се струва. Колата е Чероки 2.5TD 1999, DANA 35 LSD. Когато я купих го нямаше този шум. По-късно смених маслото в диф. с 80W90 на Кастрол и така съм го карал около 5000 км. Появи се шума като понякога не се чуваше. Не му обръщах внимание защото мислех че е от гумите. По-късно при една смяна на гуми, открих, че диференциалът е LSD чрез теста с въртене на колелата. Смених маслото с Мопар и добавка като ми се стори, че се намали, но от скоро шума пак се засили. Въпросът ми е къде може да се провери и кой от какво може да е шума и опасно ли е. Не съм притенциозен, още повече джипа го карам само като излизам извън София.

От: Проблем в задния диференциал

може би имаш за смяна лагери на дифа,аз лично бих ти препоръчал сервиза на Влади333(http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=10326) да го погледнат и кажат точно за какво става дума
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

80W90 като си спестил........... даже нищо не си и спестил, има 75W140 по 14лв. , така се получава!

Коментар

Той не само е спестил 140ката, а и добавката, което според мен е по-важното! Най-добре първо да се прегледа блокажа дали не е оттам нещо.
        Jeep Grand Cherokee '96 5,2 V8

LZ1POP

Коментар

Я да попитам в тази тема следното: на много стръмен наклон (спускане) с много остър десен завой, който не можах да взема от първия път (естествено бях само на задно, `щот съм парт-тайм), се наложи да върна назад - зверски ми избоксува една от задните гуми и се разнесе тревожна миризма на изгоряло масло - все едно си плиснал моторно масло върху нагорещен ауспух. Включих предното, върнах назад, взех си завоя и така... След като проверих всичко, стигнах до извода, че миризмата явно е била от маслото в диференциала (не съм го отварял, няма видими течове). Възможно ли е да е от него и откъде е дошла миризмата - през тръбичката-отдушник или е избило през полуоски и т.н. ?
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Случвало ми се е и на мен. Пак при връщане назад по стръмен скалист терен. Предната дясна гума така изпуши от 2-3 секундното пробуксуване все едно се запали. Направо като димка. Миризмата дотолкова приличаше на изгоряло масло, че и аз дълго оглеждах диференциала и отдушника. Хем отпред съм с обикновен отворен диференциал, а по гумата следата от "паленето" бе очевадна.
            My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
              Случвало ми се е и на мен. Пак при връщане назад по стръмен скалист терен. Предната дясна гума така изпуши от 2-3 секундното пробуксуване все едно се запали. Направо като димка. Миризмата дотолкова приличаше на изгоряло масло, че и аз дълго оглеждах диференциала и отдушника. Хем отпред съм с обикновен отворен диференциал, а по гумата следата от "паленето" бе очевадна.
              Благодаря. Това е успокоително. Аз нямаше как да спра веднага и съм заличил следите по гумата, защото по-нататък минах през кал, вода и т.н. Не знаех, че гуми миришат така - на едно място до квартала ми има явка на селски / пернишки и пр. (според номерата на колите ) "рацерчета" и нощно време яко пилят гуми, дигат невероятна пушилка и пламъци даже има, но не миришат така
              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Със сигурност не мирише точно така, но много прилича, пък и на стараха носа е голям Иначе нямаше вече да сме двама дето сме се завирали да търсим откъде е избликнало маслото и върху кой котлон е плиснало

Иначе темата искам да попитам колегата звука който чува пулсиращ ли е или е равномерен. Ако е пулслисращ е добре да се опита да определи в синхрон с оборотите на колелата ли е или с по-висока честота на пулсациите. Освен това предвид че е Дана и е с капак не е проблем да се свали и да се огледа, като шанса да бъде установен проблема е доста висок.

Коментар

Със сигурност не мирише точно така, но много прилича, пък и на стараха носа е голям Иначе нямаше вече да сме двама дето сме се завирали да търсим откъде е избликнало маслото и върху кой котлон е плиснало

Иначе темата искам да попитам колегата звука който чува пулсиращ ли е или е равномерен. Ако е пулслисращ е добре да се опита да определи в синхрон с оборотите на колелата ли е или с по-висока честота на пулсациите. Освен това предвид че е Дана и е с капак не е проблем да се свали и да се огледа, като шанса да бъде установен проблема е доста висок.
                  Звукът се зачестява с оборотите на колата. Все едно е нещо криво (полуоска???) и пристъргва при всяко завъртане на колелата. Едно време съм имал подобен звук на Нивата когато жилото на ръчната спирачка се потъркваше в джантата, ама тук с ръчната си е всичко наред.

Коментар

Явно няма да се разберем лесно За обороти може да се говори при тези детайли които се въртят - двигател, кардан, колелата. Колата има обороти сравнително рядко - когато се търкаля през таван

Коментар

Явно няма да се разберем лесно За обороти може да се говори при тези детайли които се въртят - двигател, кардан, колелата. Колата има обороти сравнително рядко - когато се търкаля през таван
                      Имах предвид обороти на колелата. Благодаря за остроумния коментар !

Коментар

Мога да помогна безкористно, като отделя малко време и вдигна на подемника джипа за да се локализира проблема. После ще се мисли какво, кой и кога.
                        При интерес ми звънни утре 8-8,30ч.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                          Мога да помогна безкористно, като отделя малко време и вдигна на подемника джипа за да се локализира проблема. После ще се мисли какво, кой и кога.
                          При интерес ми звънни утре 8-8,30ч.
                          Благодаря! Ще позвъня.

Коментар

Благодаря на Андро за вниманието което ми отдели. Много коректен и точен!
                            За тези които се интересуват от проблема... Особения шум идва от диференциала. За сега нищо няма да предприемам, защото ремонтът ще е доста скъп. Ще търся да намеря читав втора ръка DANA 35. Ако някой знае за такъв, нека да пише. При прегледа се оказа и скъсан тампон на скоростната кутия. Търся да купя от някъде на по-добра цена от тази във Вестауто (300лв).

Коментар

To още от самото начало бе ясно, че е от диференциала. Дори заглавието на темата е такова. Въпроса бе каква е причината конкретно. Корона ли, лагер/и на касетата ли, лагер/и на полуоска или на пиньона. За мен от самото начало 90% виновник е корона/пиньон и затова те питах за подробноти за шума. Уточни ако сте установили конкретната причина, защото щом твърдиш, че ще е скъпо предполагам, че го знаеш. Единственото "скъпо" е ако трябва да се подменя корона/пиньон. И дали е по-скъпо от цял заден мост в неизвесно състояние и неизвестен остатък от живота е много съмнително. Признавам, че не съм съвсем наясно с цените по моргите. Май от 15-20 год. не съм стъпвал в такъв "магазин за резервни части"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X