Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Допълнителен интеркулер на Cherokee 2,5 TD

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Допълнителен интеркулер на Cherokee 2,5 TD

Вече ще стане почти една година от както не съм пипал нищо по глигана и взе да ми става скучно! Имам следните въпроси:

1. Възможно ли е подобно упражнение като монтирането на допълнителен интеркулер на VM-ския мотор?
    2. До колко е целесъобразно - в смисъл колко ще се вдигне мощността, ще издържи ли двигателя, скоростната кутия, раздатката, карданите и дифовете?
    3. Някой правил ли е подобно нещо до момента, за да препоръча майстор?
    4. Какъв донор се използва за части и какви пари евентуално ще излезе работата..?!!

Предварително благодаря!

Поздрави

От: Допълнителен интеркулер на Cherokee 2,5 TD

Значи, колеги като петимата от РЕМС сте..!!! Мълчите до дупка и държите инкяр, все едно жената ви е хванала в крачка..!! Аз със два телефона (сърце юнашко не трае) разбрах общо взето как става номера но за сега няма да пиша, барем някой се престраши да драсне два реда и каже нещо повече или по-различно от това което знам до момента! Ще се радвам ако се появи колега, който го играл вече това хоро и сподели информация от първа ръка...

Поздрави

Коментар

Ами аз това хоро не съм го играл, но ми доидоха няколко идеи. Допълнителен не е добра идея. Много маркучи ще има, инертна става системата. По добре сложи по голям. Пък като се има предвид, че в гората се кара с ниска скорост и кулера не се обдухва много, най добре с перка. Като на паджеро. На капака им има отвор, смуче въздух перката от там. От там на горе - кулер въздух/вода. Най добро охлаждане на входящия въздух. Най малки обеми, съответно се намалява турбо-дупката. По лесно разположение на чарколяците.

Повишаването на мощноста няма да е чак толкова много, че да се притесняваш дали ще издържат кардани, раздатки и т.н.
      Най ме е страх от хора без мечти...

Коментар

За идеята "по-добре сложи по-голям" - черна точка! На черока питата на интеркулера е колкото на радиатора на двигателя почти (май е най-голямата слагана на автомобил с такива габарити) и за по-голяма ще трябва да взема от камион, а няма да имам къде да я сложа..!!! Ако обърнеш внимание на снимката на аватара ми ще видиш, че съм си изрязал капака и имам въздухозаборник (може и да е по-голям отвора от колкото на паджерото), да духа на двигателя (гипсира стрелката на температурата на 83 С - особено на магистралата)...!! За многото маркучи пак не позна! Просто от един дълъг стават два малко по-къси, а идеята е въобще да няма маркучи, а алуминиеви тръби със силиконови накрайници... Въпроса е дали да се слага допълнителна пита над мотора (под въздухозаборника) или само да се замени маркуча от кулера до смукателните колектори с алуминиева тръба която така или иначе ще играе ролята на пита, защото ще я обдухва въздушната струя от въздухозаборника на капака! Пипането по помпата и турбото не ги коментираме - те са задължителни... Остава въпроса какво ще се случи със съединителя, скоростите, раздатката и т.н. по веригата...?!!!!

П.П. Повишаването на мощността може да стигне до 20% и поне според мен трябва да се притеснявам за това какво ще се случи по веригата двигател - гуми (всички останали агрегати в джипа ми са набор на двигателя все пак)..!! "хубавото" в случая е, че при всички положения поне десетина кончета са се разбягали с годините така, че това упражнение по-скоро ще ги завърне под капака не, че няма да повиша заводската мощност и въртящия момент на двигателя, но и глигана няма да стане 144 коня в никакъв случай...!!!

Поздрави
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 14-02-11, 17:54.

Коментар

Между другото като за начало не е никак лоша идея да сваля де що има радиатор и да го промия, защото това май не се е случвало от както са излезли от завода...

Коментар

Я я снимай тая помпа, че в севизните ръководства я дават VP-20;VP36. Тоест, цикловата порция няма как да се настройва ръчно и отиваш на настройки през софтуера.

Коментар

Помпата е доказано механична! Преди време ако помниш исках да го чипосвам! Гледам има умна дюза, нещо като компютърен блок и си викам "супер"...!! Отивам при едно майсторче дето си разбира много момчето (спортни коли прави), включва компа и отива да си измие ръцете! Връща се и нищо...?!! Видяхме чистачките, плафоните в купето даже, ама горивна система - нъц! Позагледа се после той и какво да видим - помпата механична! Но за всеки случай кажи точно какво да и снимам (плочка с инфо ако има примерно) и ще кача снимки, защото имам съмнение, че компа му "BOSCH", май освен чаркове на тази марка, друго не чете..!!

Поздрави

Коментар

Тая помпа я дават за твоята машина.

Коментар

Моята със сигурност го няма този черния куплунг с дебелия кабел! Утре ще я щракна и ще кача снимки! Иначе на първи цилиндър имам умна дюза със сигурност (ще снимам и нея)...

Коментар

Ето го твоя двигател. Доколкото се вижда помпата е същата.

Коментар

Първоначално публикуван от Marto-Novobranko Преглед на мнение
                      ...На черока питата на интеркулера е колкото на радиатора на двигателя почти (май е най-голямата слагана на автомобил с такива габарити) и за по-голяма ще трябва да взема от камион, а няма да имам къде да я сложа..!!! ...
                      Щом е толкова голям, защо ти е по голям.

З...Ако обърнеш внимание на снимката на аватара ми ще видиш, че съм си изрязал капака и имам въздухозаборник (може и да е по-голям отвора от колкото на паджерото), да духа на двигателя (гипсира стрелката на температурата на 83 С - особено на магистралата)...
                      Този отвор не оказва никакво влияние за подържането на температурата на мотора.

...а идеята е въобще да няма маркучи, а алуминиеви тръби със силиконови накрайници...
                      Без маркучи няма да стане. Гарантирам ти.

З...Повишаването на мощността може да стигне до 20% ...
                      Само със заигравка с интеркулер, от сега се откажи от такива стойности.

Помпата е доказано механична!
                      Дефинирай "механична". Те всички са механични.

Видяхме чистачките, плафоните в купето даже, ама горивна система - нъц!

Компа му е бил калпав.

Коя година е жипката?

Коментар

Джипа е 97-ма! Механична помпа ще рече, че е свързана посредством система с жило за педала на газта (най-общо казано). Никъде не съм написал, че ще се заигравам само с интеркулера (прочети пак пост N:4). Не съм казал, че ще стане само с тръби, а с тръби и силиконови накрайници (които са си маркучи - пак пост N:4). Когато сложих лебдката (натоварих предната ос), на магистралата стрелката на температурата при по-продължително натискане (над 120 км/ч) започна да играе (до към 95-100 С). Когато му спретнах въздухозаборника (който е точно над главите на двигателя), чийто отвор е приблизително 650 кв. см. стрелката се кротна на 83 С, и от тогава не е мръднала от там! Ако ти се смята дебита, можеш да видиш при средна скорост 100 км/ч. колко въздух допълнително обдухва двигателя (преди го е нямало този въздух в моторния отсек) и пак да ми кажеш, че няма значение..!!! Сега на въпроса ти защо ми е по-голям... Защото Мечо Пух е казал: Колкото повече - толкова повече...!

П.П. Дали му е бил калпав компа на човека не мога да коментирам, защото не разбирам! Факт е, че от гаража му излизат едни от най-напилените BMW-та у нас, но с моя глиган може и да се е объркал..

Поздрави
                        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 14-02-11, 21:44.

Коментар

... Защото Мечо Пух е казал: Колкото повече - толкова повече...
                          Добре казано.

Пък за помпата и аз гледам, че е тази дето Андро казва. То друга няма. И не е "механична". Има си shut off valve, клапан за предварение на впръскването и т.н.

http://www.usa-auto.ru/p42968C1997.html

Коментар

Ще снимам утре моята и ще сравняваме и умуваме..!! То това си съществена част от кефа...

Поздрави

Коментар

Виждал съм Ауди 1,9 TDI преправено с механична помпа, Рено Канго имат мотор 1,9D с механична помпа,умна дюза и компютър, така, че варианти всякакви. Може да е имало някаква интервенция, но с VM не съм запознат, но нищо не може да ме учуди.
                              "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X