Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Загадка с охлаждането

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Загадка с охлаждането

За много години и успехи на всички колеги съфорумци! Успехи най-вече и на нашите на Дакар!
    А сега по темата: от известно време - 10 дена насам, като запаля джипа (Gr Ch "96 4,0 l) и ми светва индикацията за ниско ниво на охлаждащата течност. Отварям разширителното казанче и доливам. След това всичко си върви нормално, само дето по-бавно ми загрява мотора и парното в т.ч. След няколко закупени антифриза направих по-щателна проверка и какво се оказа - това са само фактите, констатации очаквам и от вас: При загасяване на двигателя в топло състояние всичко си е ОК; след някакво си време (няколко часа) виждам, че антифриза е изтласкан обратно в разширителя, а по всяка вероятност, от там през преливника - изтекъл навън; при палене, след известно време антифриза се връща от разширителя в мотора, но естествено - нивото е ниско. Е това не мога да разбера от какво е...? Очаквам отзиви и съвети. Благодаря!
    JEEP Grand Cherokee - ZJ - 5,9 - 1998
    0898 641162

От: Загадка с охлаждането

моя мотор е дтуг, но и аз имах такъв проблем. Оказах се със скъсана гарнитура на главите, затова ми течеше антифриза през капачката на разширителния съд. Не гореше антифриз и не беше смесило маслото с антифриза. Не усещах и разлика в мощността. Карам си и хоп - светва индикацията за ниско ниво на охлаждащата течност. Спирам, гася, паля всичко наред и след малко пак светва. Толкова от мен и скромният ми опит.

Коментар

Я погледни от казанчето до радиатора по маркуча дали няма едно възвратно клапанче.Ако има -то не ти работи .Пък може и въздушна възглавничка да имаш по системата.

Коментар

Няма клапанче, като стискам маркуча, който идва от страната на термостата, антифриза в резервоарчето мени нивото ("бълбука"). Интересното е, че тоя номер, който описах в поста, ми го прави само, когато е много студено - под минус десет, например, но в никакъв случай не е от антифриза, той е нов (немски) и е на температура под минус 25 градуса. Впрочем, като си пуснах една диагностика на системата АТС, ми излезнаха кодовете 37 и 48, които мисля, че означават съответно "повреден провод (маркуч?) към входа на радиатора" и "твърде ниско налягане на обратната връзка на радиатора за отопление". Може и да не е съвсем точно, превеждах си го от руската "Библия". Ако някой знае по-точно как се четат тези кодове, нека каже, засега няма да пипам нищо. Ако е от остатъчен въздух, дано се обезвъздуши сама системата, нали така е конструирана...
        0898 641162

Коментар

Четири литровия трудно се обезвъздушава сам.Намери някакъв наклон и намести муцуната му нагоре, колкото по нагоре -толкова по добре,да поработи така и ще се обезвъздуши.Това го научих случайно от Куадрата.

Коментар

Благодаря, това ми е най-лесно - къщата ни е на як баир! Странно звучи, но щом го е казал Куадрата, значи е така. Още довечера ще му навиря муцуната като на вълк към Луната!
            0898 641162

Коментар

Това чудо има ли капачка на радиатора?

Коментар

Има си капачка, но от там не тече. Предполагам, че може да е задържал въздух в най-високата точка - тръбата, която минава над алтернатора. На такива тръби френските коли обикновено имат винт за обезвъздушаване.
                0898 641162

Коментар

Като му навириш муцуната, да не забравиш да отвориш клапите на печка на макс.....
                  Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                  Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Първоначално публикуван от BateValcho Преглед на мнение
                    Има си капачка, но от там не тече. Предполагам, че може да е задържал въздух в най-високата точка - тръбата, която минава над алтернатора. На такива тръби френските коли обикновено имат винт за обезвъздушаване.
                    Това, че не тече, не е толкоз важно. Тя има и други функции - като да държи налягането. Много е вероятно, при отслабнала пружина на клапана, да се появят твоите симптоми.

Коментар

при самодиагностика с ключа какво показва???? 37-ма е съвсем друго, а 48 няма в списъка на руския сайт

http://www.jeep.avtograd.ru/Grand_Ch...ines/codes.htm

едва ли е от капачката, но за проба мога да ти дам една - тъкмо си сложих нова, но старата е читава....... става и от Лада, за да не даваш 20 лв. на скорпионите

Коментар

Аз съм с Джип Чероки 2,5 TDI, 95г, с който се сдобих на скоро.

Преди няколко дена му светна лампата за антифриза. Сипах 0,7л и угасна. Също така от както го имам парното си духа само символично топло, колкото да не е студено.

Днес на магистралата в един момент парното започна да духа само студено, стрелката за температурата скочи към 100 заплашително и даже тръгна да го минава и докато се усетя и реагирам всичко се оправи.

Веднага я закарах при Vladi333 в сревиза и след много мерене и мислене ме успокоиха, че не е гарнитура, а че радиаторчето на парното е запушено (това се подозираше отпреди това) и в един момент вероятно се е поотпушило малко и е глътнало от антифриза смъквайки нивото му.
                        Mitsubishi SpaceGear 2.4

https://www.instagram.com/balkanseverywhere/

Коментар

IvanIvanovi самодиагностиката на отоплението не се прави с ключа и при нея кодовете са други. Прави се като натискаш по определен начин копчетата на климатроника и врътката за градусите в купето. Та там такива кодове си ги има.
                          http://jeep-grand-cheroke.5go.ru/html/5_0_14.htm
                          А иначе, аз също си помислих за радиаторчето на парното. Предполагам, че точно там е била причината, защото вчера като навирих джипа (при отворено на мах парно и включен климатроника) и след продължителна работа на мотора ми се струва, че парното пак стана както преди - не се издържа от жега и загрява за отрицателно време, абе... - направо си е като калорифер. Днес нямах никакви ядове, а нивото на антифриза в преливното казанче се колебае с 1 см нагоре-надолу при топъл-студен двигател - това е правилното положение заради температурното разширение.
                          0898 641162

Коментар

моя е грешката, нали нямам климатроник, съжалявам.

дано да се е оправило след правилното обезвъздушаване!

Коментар

Остава да почерпиш:d

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X