От: Лифт на JEEP CHEROKEE XJ
В подкрепа на думите си искам да ви дам един много прост пример. Без значение на каталога на фирмата производител за тунинг части (окачване) за Jeep, където и да погледнете ще видите, че са посочени само модела и годината на производство! Примерно Cherokee XJ 92-01...! Не са посочени тип на мотора и т.н., а само височината на лифта на съответния комплект. Сега някой ще ми каже, че в щатите няма чероци с двигатели на Рено и ВМ и ще са прави, но пък когато някой в Европа си поръча лифт кит с височина 3,5 инча и си го сложи на дизеловия джип, лифта му не хвръква на 4,5 или 5 инча примерно, а си е точно 3,5 инча - колкото си пише в каталога! Тоест твърдостта на пружините и амовете няма никакво касателство към височината на лифта, а единствено към товароносимоста на окачването и твърдостта на возията, ако окачването не е натоварено достатъчно! Подсилени (по-твърди) пружини се слагат, за да поемат по-голям товар на предния мост (лебедка или/и броня) без да се смачкат и да работят оптимално с амовете, а не за да се смачкат по-малко от по-малкия товар и да увеличат лифта!
Поздрави
В подкрепа на думите си искам да ви дам един много прост пример. Без значение на каталога на фирмата производител за тунинг части (окачване) за Jeep, където и да погледнете ще видите, че са посочени само модела и годината на производство! Примерно Cherokee XJ 92-01...! Не са посочени тип на мотора и т.н., а само височината на лифта на съответния комплект. Сега някой ще ми каже, че в щатите няма чероци с двигатели на Рено и ВМ и ще са прави, но пък когато някой в Европа си поръча лифт кит с височина 3,5 инча и си го сложи на дизеловия джип, лифта му не хвръква на 4,5 или 5 инча примерно, а си е точно 3,5 инча - колкото си пише в каталога! Тоест твърдостта на пружините и амовете няма никакво касателство към височината на лифта, а единствено към товароносимоста на окачването и твърдостта на возията, ако окачването не е натоварено достатъчно! Подсилени (по-твърди) пружини се слагат, за да поемат по-голям товар на предния мост (лебедка или/и броня) без да се смачкат и да работят оптимално с амовете, а не за да се смачкат по-малко от по-малкия товар и да увеличат лифта!
Поздрави
А за лифта на купето не си прав! На мен ми го лифтнаха -питай Андро! Едни пружини от Шкода Октавия - отзад между моста и купето, 8 санта тръби - подложки на пружините отпред (между купето и леглата) и ето ти го боди лифта на черока нищо, че е без рама! Реално се повдига купето а окачването не мърда (буквално, щото амовете разтеглени), ама не ми се разправя за това, че ме хваща срам! За това и казвам на колегите да не се занимават с глупости - щото се прогвах по тънката лайсна и се наиграх (щото не четох и питах преди това)! За двигателите признавам грешката си! Най вероятно аз тогава не съм разбрал нещо, защото за разлика от мен Кинекса 100% знае кое как е при Jeep! Пак казвам, че лифт 3 инча, което си е почти 8 сантиметра само с пружини от 4 литров черок няма как да стане! За справка аз съм с пружини от Гранд - лифт 4 инча и като му турихме лебедката и подсилихме булбара (около 70 кила желязо) падна на 3 инча предницата, а по думите на Пламен - Кинекса, предницата на Гранда е с около 100 кила по-тежка от моята - ненатоварена, а това го цитирам дословно! Имайки предвид, че пружините ми бяха нови (почти не бяха карани), а донора на колегата не се знае на колко концерта е - не си струва упражнението освен ако няма излишни пари, нерви и време! Да не говорим, че всяка пружина си иска амортисьора и обратното в смисъл, че баланса помежду им е много тънка работа, а е изключително важен...!
Коментар