Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зимни гуми за Cherokee KJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Зимни гуми за Cherokee KJ

Готина и полезна тема!

Коментар

Първоначално публикуван от Carburettor Преглед на мнение
      Замислял ли си се за всесезонни гуми? Аз вече 2 години (и две зими) карам с такива (Pirelli Scorpion STR) и нямам никакви проблеми, хем живея в планината и тук снега е поне два пъти повече от София. Правихме тестове на дълбок сняг с Волвото ХС90 на баща ми (със зимни Pirelli Scorpion) и с една немощна дизелова Гейка (с некви АТR гуми) и Гранд Черокито драпаше най-уверено.

Да не говорим, че в София почти цяла зима пътищата са предимно сухи или мокри - а на такава настилка всесезонното Пирели спира 10 пъти по-добре от зимна гума.

Във всеки случай аз вече никога няма да се занимавам с безумната смяна на летни и зимни гуми - все пак карам 4х4.

П.П. Има и един много показателен тест на Аутобилд 4х4 - ето го http://mail.dir.bg/~tkm_digital/AllSeason.pdf

Присъствал съм на него и наистина бях изненадан от резултатите на модерните всесезонни гуми. Разликата в теглителната сила на сняг между всесезонното Пирели и чисто зимна гума бе по-малка от 5% - което на практика е незабележимо. Всъщност веднага след като се върнах от този тест в Швеция в края на 2008 г. още на следващия ден преобух Гранда с Pirelli Scorpion STR.

В общи линии STR е много по-добра на сняг и лед от евтина зимна гума и много по-добра от евтина лятна гума на сух асфалт. На мен това ми е напълно достатъчно - аз офроуд нямам намерение да карам, затова и не искам да се мъча с разни ATR-гуми. А и да ме прощават колегите с ATR-гуми - няма какво да се лъжем, тези гуми на асфалт са си направо опасни, а на сняг и мокро изостават дори от зимните гуми. Единственото им предимство е в кал. А и с всесезонната си спестявам досадната смяна на летни и зимни гуми два пъти в годината.
      Много интересна тема! Дано колегите и от другите форуми да са я видяли. Поръчах си точно такива - след като старите летни отидоха на боклука с DOT ХХ05- но доста изтъркани бяха (за съжаление в БГ няма кой да ги рециклира), а зимните (доста стари и те - DOT ХХ02) не ми вдъхват повече доверие.
      Интересна тема би се получила май от: "Коя гума е стара?" и "Колко стари са всъщност гумите с които караме?"

Коментар

Re: От: Зимни гуми за Cherokee KJ

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
        Много интересна тема! Дано колегите и от другите форуми да са я видяли. Поръчах си точно такива - след като старите летни отидоха на боклука с DOT ХХ05- но доста изтъркани бяха (за съжаление в БГ няма кой да ги рециклира), а зимните (доста стари и те - DOT ХХ02) не ми вдъхват повече доверие.
        Интересна тема би се получила май от: "Коя гума е стара?" и "Колко стари са всъщност гумите с които караме?"
        Старата гума веднага се усеща. На моето черо съм със заводските всесезонни гуми Goodyear Wrangler SR/A. Никакви ги няма, особено на мокро. Затова сега съм решил - за зимата зимни гуми, лятото - с летни. Изборът ми за зимни гуми е Continental ContiCrossContact Winter, като си запазвам размера 235/70/16. Между другото, с наближаване на зимния сезон търговците вдигнаха цените. В www.barzgumve.com преди две седмици същата гума беше около 290,00 лв., сега е 320,00 лв.: http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.p...153&sowigan=Wi Същото важи и за "Диана" - 310,00 лв./бр.: http://diana-ltd.com/index.php/products/view/2257 И при www.avtogumi.bg е същото - до оня ден бяха 260,00 лв./бр., днес са 317,00 лв./бр.: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/zi...6t-p-6655.html
        Jeep Cherokee, 2.8 CRD Wild Dream Edition
        Nissan Almera N16 2.2 DI
        LZ1MAS

Коментар

Re: От: Зимни гуми за Cherokee KJ

Даа. Та такива ми ти работи. Май Континентала отпада. Поради висока цена. Моля да препоръчате гума от следното предложение: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/ad...s_id=&x=7&y=11 Да купувам, че току виж всички гуми станали 300,00 лв./бр. и отгоре
          Благодаря предварително.
          Nissan Almera N16 2.2 DI
          LZ1MAS

Коментар

От: Re: От: Зимни гуми за Cherokee KJ

Първоначално публикуван от mordo Преглед на мнение
            Даа. Та такива ми ти работи. Май Континентала отпада. Поради висока цена. Моля да препоръчате гума от следното предложение: http://www.avtogumi.bg/oscommerce/ad...s_id=&x=7&y=11 Да купувам, че току виж всички гуми станали 300,00 лв./бр. и отгоре
            Благодаря предварително.
            Vredestein Wintrac4xtreme
            235/70 HR16 106H
            [WinTrac4Xtreme] 263.38лв.
            с вкл. ДДС
            ________________________________________________________________________________________
            Grand Cherokee WJ 3.1TD 1999
            HARLEY DAVIDSON - HARITADGE SOFTAIL CLASIC 2006

Коментар

А защо се отказа от по-тесните и по-височки 225 / 75 / 16 ? Гледам, че излизат малко по-евтини в посочения сайт.
              В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Добро утро на всички. Боголюб, отказах се, тъй като решик, че няма смисъл. И без това черото е нестабилно само със задно - по-широка гума, по-голяма стабилност. Пък и с 225/75/16 получавам по-висок просвет само 1 см. Това са ми мотивите.
                Поздрави на всички
                Nissan Almera N16 2.2 DI
                LZ1MAS

Коментар

на черокито съм с Kumho, на витарите с Yokohama. Доволен съм и от двете марки и от цените (витарите са със 225х65х17 и струваха 1080лв четирите с ДДС) . На лед те спасява единствено самодисциплината и късмета.

Коментар

Първоначално публикуван от Carburettor Преглед на мнение
                    Замислял ли си се за всесезонни гуми? Аз вече 2 години (и две зими) карам с такива (Pirelli Scorpion STR) и нямам никакви проблеми, хем живея в планината и тук снега е поне два пъти повече от София. Правихме тестове на дълбок сняг с Волвото ХС90 на баща ми (със зимни Pirelli Scorpion) и с една немощна дизелова Гейка (с некви АТR гуми) и Гранд Черокито драпаше най-уверено.

Да не говорим, че в София почти цяла зима пътищата са предимно сухи или мокри - а на такава настилка всесезонното Пирели спира 10 пъти по-добре от зимна гума.

Във всеки случай аз вече никога няма да се занимавам с безумната смяна на летни и зимни гуми - все пак карам 4х4.

П.П. Има и един много показателен тест на Аутобилд 4х4 - ето го http://mail.dir.bg/~tkm_digital/AllSeason.pdf

Присъствал съм на него и наистина бях изненадан от резултатите на модерните всесезонни гуми. Разликата в теглителната сила на сняг между всесезонното Пирели и чисто зимна гума бе по-малка от 5% - което на практика е незабележимо. Всъщност веднага след като се върнах от този тест в Швеция в края на 2008 г. още на следващия ден преобух Гранда с Pirelli Scorpion STR.

В общи линии STR е много по-добра на сняг и лед от евтина зимна гума и много по-добра от евтина лятна гума на сух асфалт. На мен това ми е напълно достатъчно - аз офроуд нямам намерение да карам, затова и не искам да се мъча с разни ATR-гуми. А и да ме прощават колегите с ATR-гуми - няма какво да се лъжем, тези гуми на асфалт са си направо опасни, а на сняг и мокро изостават дори от зимните гуми. Единственото им предимство е в кал. А и с всесезонната си спестявам досадната смяна на летни и зимни гуми два пъти в годината.
                    Един допълнитен въпрос към теб, ако позволиш: В теста участва и GOODYEAR VECTOR 4 SEASONS.
                    И резултатите май, са даже по-добри... Защо се спря точно на Pirelli Scorpion STR- освен разбира се, доста по-ниската цена?
                    Последно редактирано от ivied; 09-10-10, 15:38. Причина: GOODYEAR VECTOR 4 SEASONS

Коментар

колега въобще не се замисляй а взимай BFGoodric А/Т , повярвай ми за лед сняг и киша просто няма такава гума като BFGoodric А/Т , миналата зима карах джипката с такива гуми и мога да ти кажа че при нас чистенето на пътишата не е голям приоритет и има моменти когато си караш само по лед и повярвай при скорост от 100км/ч при такива условия колата просто за миг не променя траекторията си
                      Михаил Войнов 0988814423

Коментар

Първоначално публикуван от михаил войнов 2 Преглед на мнение
                        колега въобще не се замисляй а взимай BFGoodric А/Т , повярвай ми за лед сняг и киша просто няма такава гума като BFGoodric А/Т , миналата зима карах джипката с такива гуми и мога да ти кажа че при нас чистенето на пътишата не е голям приоритет и има моменти когато си караш само по лед и повярвай при скорост от 100км/ч при такива условия колата просто за миг не променя траекторията си
                        Имал си късмет! На лед, със 100 км. в час само Бог те пази!
                        АТ-тата са си АТ-та... Знаем ги... Тук ставаше въпрос за друго, за променените, подобрени нови модели всесезонни гуми, които доближават по показатели зимните гуми... И то доказано в тестови условия!
                        Последно редактирано от ivied; 09-10-10, 16:11. Причина: нови модели всесезонни гуми

Коментар

Хубаво е, че някой изказа добро мнение и за A/T гумите на BF Goodrich в тази тема. А като взех Jeep-a на 04.01. и беше с оригиналните 3 броя (Goodyear Wrangler) и една различна, като на предните 2 гуми им нямаше половината грайфер дори и беше голяма мъка. Докато се наглася да купя BFG A/T и снега беше изчезнал и реално писах без да имам личен опит а просто от впечатления натрупани във форума и...бях оплюван .
                          Jeep Cherokee Liberty 2.8 CRD

Коментар

Ама разбира се, АТ-та на BF Goodrich са по-офф роуд ориентирани, предимствата им са там! Какво е разпределението може би-
                            70% офф и 30% асфалт. Някой споменават и 80% на 20%. Има изписано много за тях. Но те не са зимни гуми!
                            Цитат: "Или пък БФГ АТ който е най-масово разпространен, е прекрасна гума за смесено асфалтово каране и леки черни шътища."
                            http://www.offroad-bulgaria.com/show...?t=6578&page=3
                            Последно редактирано от ivied; 09-10-10, 16:55. Причина: цитат

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
                              Ама разбира се, АТ-та на BF Goodrich са по-офф роуд ориентирани, предимствата им са там! Какво е разпределението може би-
                              70% офф и 30% асфалт. Някой споменават и 80% на 20%. Има изписано много за тях. Но те не са зимни гуми!
                              Правилното за АТ-та на BF Goodrich е :50% oфф и 50% път.
                              ________________________________________________________________________________________
                              Grand Cherokee WJ 3.1TD 1999
                              HARLEY DAVIDSON - HARITADGE SOFTAIL CLASIC 2006

Коментар

Колеги, добро утро. Благодаря ви за мненията. Но не ми помагате особено. По-скоро ме обърквате. Целенасочено "бягам" от всесезонни и АТ-гуми. Закупил съм си (след доста търсене) втори комплект джанти. Искам зимата да имам зимни гуми, а лятото - летни. Извън пътя карам единствено на вилата. Там, като завали, единственото, което оправя са кални гуми. Гадна, лепкава кал, която увеличава диаметъра на гумата най-малко с 5 см. През останалото време карам на асфалт. На задно. Всеки, който е карал автомобил със задно задвижване (дори едновремешните жигули и лади) знае особеностите на поведението му. Да не говорим за KJ CRD - 400 Нм, тежка предница и лека задница. Поради това търся отлични зимни гуми. И само зимни. Под 7 градуса, известно ви е, че сместта, от която е изградена гумата променя критично своите свойства. А зимните гуми са с по-меки смеси от летните. Всесезонните и АТ-гумите са винаги компромис, предназначен да ни спести някой лев.
                                п.с. Леле, надали има някой луд като мене да стане в неделя в 5 часа
                                Nissan Almera N16 2.2 DI
                                LZ1MAS

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X