Обява

Свий
Няма добавени обяви.

D4BH проблем

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• D4BH проблем

Здравейте! Става въпрос за D4BH с турбина Garret 1749S. Проблемът се състои в това, че след дълъг престой(2-3години), след като го подкарах, няма тяга, муден и пуши като строшен кумин. Изкарах го извънградско за около 200км., но не усетих подобрение. Смених маслото, въздушен и горивен филтър. Побъзиках малко горивната помпа, но няма подобрение. Огледах маркучите за въздух, около турбото и кулера, но на пръв поглед изглеждат здрави. Вакуумните маркучи, също не видях проблеми. Насочвам вниманието си към EGR, westgate и турбината като цяло. Не съм сигурен как трябва да ги тествам, че да мога да ги изключа като проблеми. Иначе пали без проблеми, дори и в студеното време сега.На място се фовсира до 4000 оборота и нагоре не желае. Преди престоя си вървеше много здраво, с тяга, без да пуши и други забележки. Катализатора не съм го махал, но ме съмнява да е запушен. Турбото честно казано не го чувам, но като се замисля и преди не съм го чувал. Благодаря и поздрави!

https://www.youtube.com/watch?v=E7xSRn6mnDw за турбото

Коментар

Привет! Ivcho.vd, благодаря за видеото! Нищо не съм свършил. Вчера, се бях настроил да действам, но ми стана студено и се прибрах хахахха. Запалих го. Лесто пали, работи равномерно на ниски обороти, но сега се форсида до 3500 оборота и започва да се тресе. През ауспуха пуши черно и плътно. Замислих се, че от дългия престой вероятно може да има няколко проблемни точки. Стига философстване, време е за действие. Като се затопли малко(каде Май месец) - почвам! Хахаххаха. Ще Ви държа в течение. Благодаря и до скоро!

Коментар

Сигурен съм, че всички знаят на каква кола си го сложил това турбо, ама аз съм забравил. Много коли не вдигат обороти на място, ако са на неутрална, ако е натисната спирачка или ако колата не се движи.
        Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
        Съединител - долен, ляв педал.
        Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

Привет на всички! Турбото си е фабрично вградено с този двигател. Нищо не е сменяно или модифицирано. Не съм толкова смотан. На място, в движение все толкова се форсира.

Коментар

• td120
            td120 коментира
            Редактиране на коментар
            Като се търси отговор по нещо , то следва де се изложат възможно най-много продробности,съвсем правилна си е забележката.
            И тъй, в какъв самоход полага труд тоз мотор?
            А не е като да няма запознати с него,зер го има по много модели и е на базата на 4д56.

Помпата подобна хубавиня ли е :

https://i.imgur.com/KbqMPLo.jpeg

Или това притеснение :

https://i.imgur.com/ihTGQ1R.png

Гейтът е галиба затворен при тие двигатели и с простейше управление,отваря при ~ 0.8 бара (ако проверявате с крачна помпа, бавно и полека надувайте и спрете като усетите,че лостът се размърдва.А не да му изпукаме там някакви високи атмосфери с компресора например) .Случва се и да заседне в поотворено положение(прверка,смазване и пр.).
            Вакуум камерката на EGR може се провери по мързелив начин с допиране на маркучето до щуцера и разкото му отдръпване,клапанчето се чува да присяда (ако диафрагмата не е заминала или клапанчето не е заседнало).
            2-3 години ...(хич ли не е разтикван междувременно?) могат да доведат до странности по горивната система,еле с тие %биодизели(корозия,полипи,сополи и полимеризация и пр.).
            А в резервоара в тие 2-3 години имаше ли гориво? С какво гориво минахте тия 200 километра (старо+ново смеска...или само старо).А сега с какво е в резервоара като съотношение?
            Какво значи "барнах помпата"? Защо изобщо,след като е работела добре за последно?
            Маркучето(въздух) към буусткоректора (LDA) на помпата здраво ли е (ако сте с "механичната" помпа)?
            Историята на двиагтеля каква е?
            А маркучите как ги проверихте? Може някоя мишчица да си е усладила чревцето ...пусти глад...по кабели и пластмасарии си точат зъбките...
            Проверите как се държи при измъкнат LDA маркуч("механично" ГНП) .

А мъдри хора ще кажат,че по принцип EGR би следвало да работи макс. един ден в годината.

Гледах-зяпах,тие с интеркулер ("H" суфикс) ги има май и с двата вида помпи фабрично...май.Както и да е.

Ако е елуправляемата помпа...вижте там и куплунзи и прочее,кабелчета...

При престой по-продължителен бих потърсил добавка за стабилизиране на дизела ,заради тие 6-7% БД сега .В застояло гориво зачезват и някои съединения , отговорни за цетановото число -потърсете такава(комплексна),де дига и ЦЧ.

Та на първо време проверета гейта и LDA маркучето,кабелчета и пр. , и обърнете внимание на горивото(биля по-добре източете старото в туба и пробвайте с ново след проверките по "хардуера"). До май месец има време-информация бол по интернетя.И върнете помпата в старото положение.

P.S. Проверка на тоз принцип:

https://i.imgur.com/IYt4wf7.png

https://www.youtube.com/watch?v=bYJcPFv1qvw
            Последно редактирано от td120; 03-02-26, 04:12.

td1w0, благодаря за изчерпателното инфо и коментар. Помпата, е като първата от снимката в твоя пост. По нея само въртях само винта за количеството гориво, друго не съм пипал. След престоя, сипах ново гориво. Резервоара преди това беше на резерва. Горивото от Шел. Да, за проклетите гризачи, не бях се сетил. Самохода е H1 от 2001-вата годин. По мотора е сменен разпределителния вал, защото беше износен. Маркуч от бууст коректора изобщо няма. Ще направя малко снимки, че да говорим за едно и също нещо

Коментар

• td120
            td120 коментира
            Редактиране на коментар
            Дайте малко пак по последователността на събитията :

1.заредих с ново гориво
            2.не ми хареса работата (кога,как...след колко км./време работа/прогрят мотор и пр.?).
            3. - и пипнах помпата.
            ...или как точно беше?

Дайте и повече информация по разни интервенции по мотора...разпръсквачи преглеждани ли са? Валът ли само беше сменен или плюс кобилиците...хлабините след смяната проверявани ли са пак?

Кога се пипа тук-там по помпата (или къде да е,когато не сме сигурни) , е добре поне да сме си направили маркировки/снимки/замервание,за да ги върнем в първоначален вид поне.

Хм,и аз видях изядени гърбици на валовете,докато ровех. Интересно ,дали засяга само определен период продукция и каква е причината (там по термообработката ли нещо не са натъкмили...нещо друго ли...).

При продължителен престой (месеци) е добре да се свали капака на клапаните ,да се полеят там с 200-300 грама масло добре вала и кобилиците.
            Или (ако е досада и има много дреболии за разкачане)- поне да развъртим с дистанционно ключе (25А ключе там за прозорци или какво да е,де ги има навсякъде + кабели и обувчици ...10 кинта масраф)- да повртим,да дигне налягане. Същото и при смяна на масло (ако го сменяме на двора).

А,за маслото-гледам няколко "съветника" онлайн по подбора- има несъвсем адекватни(не че го правят от злоумисъл) . Придържайте се към SAE xw-40 вискозитет в "консервативна" рецептура -ACEA A3/B4 (без "C", еко- и горивоспестяващи глупости) ...или още по-добре API CI-4/CH-4 и интервал "утежнен режим" (колко го дават в книгата...7500 за "нормален" и 4000км. "утежнен", май.).
            Нещо от тоз списък (или със сходни характеристики) :

https://bevo.mercedes-benz-trucks.co...DTFR_15B110/en

А "модерните" рецептури и вискозитети - за "модерните" мотори оставяме. 6 + литра за смяна...ей ти една 20л.туба инвестиция(и за доливане биля има). И джобът-щастлив...и ГРМ-ът.

Понеже нямате още пълно потребителско одобрение за форума (май 10 мнения беше границата), може би няма да можете да прикачите снимки.

Ползвайте https://imgur.com/new

Горе , злеленото "New Post"--->качваме картинката--->copy/paste адреса на картинка в мнението.Готово.

https://imgur.com/a/TZJyo7v

Привет, малко снимки. Днес стигнах до турбината. Върти се, няма луфт на оста по дължина. Изглежда чудесна. Уестгейта работи, клапата се движи без проблеми. ЕГР го свалих, не беше никак мръсен, но все пак го почистих, вакуума си му работи коректно. Направи ми впечатление, че на алтернатора има два извода/ входове за вакуум маркуч. Единия, късо парче, просто си виси там. На помпата на актуатор ли, както се нарича, там си седи свободно за вакуума. Малко съм в дилема вече, на къде да се насочвам. Ще взема едни нови маркучи вакуумни да ги сменя. На въздушния колектор има един датчик, да не бърка той нещата нещо. Като цяло не разбирам от дизели, но съм технически грамотен, така че мога да изпълня, това което препоръчате. Не знам, да отворя да прегледам ангренажа, дали там нещата са на белези и за нещо видимо не у ред. Най-интересното, че какво ще му се случи толкова от седенето. Отново се опитах да го изфорсирам, но до 3000 и нещо оборота и пуши през ауспуха, което за мен означава, че въздух не му достига. Да отворя да прегледам по клапанния механизъм нещо да не е станало. Нямам идея вече

Коментар

• stefsab
            stefsab коментира
            Редактиране на коментар
            Тази малка кутийка на гърба на алтернатора е вакуум помпа.
            Виж дали няма скъсан, напукан маркуч. Те са обикновено ф4мм.вътрешно.
            Виж дали имаш "магистрален" вакуум, че той управлява доста неща.

Теоретично, турбината не се управлява от вакуум и следва да надува.

В нафтата живеят и се размножават гъби. Може да са се събрали на смукателя в резервоара...
            Последно редактирано от stefsab; 05-02-26, 21:35.

Дайте малко пак по последователността на събитията :

1.заредих с ново гориво
          2.не ми хареса работата (кога,как...след колко км./време работа/прогрят мотор и пр.?).
          3. - и пипнах помпата.
          ...или как точно беше?

Винтът на ГНП върнахте ли в предишното положение?

Изобщо,таз помпа за тук ли е?Какви са тие 2 куплунга,де висят тъжно зад нея на снимката,вдясно от щеката?Да не би при предния собственик да са сфантазирали нещо?
          Мнда...

Входът към буусторектора на ГНП стърчи самотен,даже е хванал благородна патина.А къдя му маркучът,се пита в гатанката? Вкарайте в употреба там здрав фенер, огледало...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:LDA вход - Copy.png
Прегледи:61
Размер:552.9 КБ
ID:7025073

Вакуум помпата е интегрирана в алтернатора, тука един гражданин с интересен кахър:

https://www.drive2.ru/l/592935560729909251/

И при него единият извод е затапен,може би фабрично (ненужен за някои нива на оборудване).Или някой преди туй е свободносъчинителствал.

Датчикът на колектора сигурно мери налягане(за уред на таблото...по гор.корекция спрямо пълненето при умни мотори) и/или температура(ако да има вентилатор интеркулерът например и прочее).

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:датчик налягане -темп Copy.jpeg Прегледи:0 Размер:204.1 КБ ID:7025072
          Подобен,може би и същият :

Име:сензор.png
Прегледи:60
Размер:362.2 КБ
ID:7025074

Следва се проследи кое към кое ходи...Да речем ,вакуумите са добре,ама по нагн.част на турбината или по-нататък по кулер или колектор следва да има извод за маркуче,де да ходи към буусткоректора на ГНП. Тъй например при някои други D4BH има изход баш до този към уейста :

Име:d4bh tc - Copy.png
Прегледи:62
Размер:617.0 КБ
ID:7025075

И докато гледате, забележете дали няма забучен случайно и разтоварващ клапан в смук.колектор :
          https://www.drive2.ru/parts/kia-hyun...80/B9bjwEAA4yY

Не мога да намеря читава схема за точно тоз вариант (има един бюлюк вариации на тие D4BH,направо невероятно) за онаглеждение. Пак ще потърся,ама...

Оставете засега ГРМ-а, няма пряко отношение към проблема, просто ми стана интересно.

Та проследете там старателно пак маркучи,кабеляци...върнете винта в изходно положение...обгледайте де що има по колектора.

То причините са навярно повече от една...
          Последно редактирано от td120; 06-02-26, 01:47.

Коментар

Коментар

Значи, за мен е непонятно как при липса на маркуч към бусткоректора на ГНП е работил този мотор нормално? Или си е бил спънат кон и преди
              Към автора - убеден ли си че даваш цялата информация за колата? Нещо не се връзва...поне в моята куха глава
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

Здравейте! Днес пак се занимавах малко. Като се замисля замисля, последната исторя с майстор беше, като сменя помпата на съединителя. След това го прибрах и така си престоя 3 години. Започва да ми минава през главата, че този тип, който не е проверен, просто отидох да смени помпата на съединителя, да не е направил някоя тъпотия. Единствените свободни места, до колкото намирам за вакуум е коректора на помпата и на алтернатора.

https://imgur.com/a/TZJyo7v

На последната снимка нарисувах схема, как са вързани в момента. като поддържам 2000-2500 оборота, не пуши и нагоре започва да пуфи. Въздушния колектор, доста мърляв, ще сваля да го почистя. Не знам реално този глупак, при който беше да не разбутал нещо, че да ме зарибява, не знам просто.

Коментар

• td120
                  td120 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Хм,чудна работа. Снимайте/разгледайте по коша да не би да няма друго нещо,наподобяващо ел.клапан (като вакуумните,може би по-голям). До коректора на ГНП следва да ходи налягане,не вакуум.

А,и като палите- вижте как се държи без гадината EGR при студен и прогрят мотор(измъкнете маркучето връз клапана или самия ЕГР) .След това и с измъкнат куплунг на ел.клапана му.

Но най-вече старателно обследване зад...под мотора...по турбината...трабва да има нещо.
                  Последно редактирано от td120; 07-02-26, 05:50.

https://www.google.com/search?q=d4bh...Ui2AMusnU,st:0

Гледах този клип с корееца. Двигателя е същата модификация. Ако това ще помогне

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 18,038 в 21:09 на 10-02-26.

Зареждам...
                X