Колеги, бащата взел та свалил акумулатора от асконата да го зареди, аз съм го предупредил да следи заряда и като стигне 14,6 да го спира, щото зарядното е от метро наи обикновено. Сложил го тои отвил му капачките след 3-4 часа слезнал да види кво става и го заварил клетките препълнени до горе та чак прелели. Я ся кажете що така, и тва дали е убило акумулатора, дали зарядното нещо не се е прецакало и да е подавало много ток, бащата не може да ми каже, щото не бил мерил нищо, ама да изкипи за 3-4 часа.... Трябва да се има предвид че колата почти не се кара и акумулатора не е бил много зареден при сваляне от колата.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Изкипял акумулатор-присъдата?
Свий
X
-
От: Изкипял акомулатор-присъдата?
Или е бил зареден, или е бил предварително умрял. И в двата случая не пречи да се пробва. Не е зле да напишеш колко е мощно зарядното и колко е голям акумулаторът.
Аз колко пъти съм ви писал акумулатор който пали колата да не го зареждате?
-
От: Изкипял акумулатор-присъдата?
Акумулатора по спомен е 60 ах, зарядното от Метро някакво си макс ток беше 5А, туи то. Не си прав че аку дето пали колата да не зареждамеСпециално тази кола се кара веднъж месечно зимата, акумулатора седи в нея при минусови темп и дори колата да няма грам консумация аку ще се саморазреди, освен това е и на 4 години. И в един слънчев ден когато слезнеш да запалиш няма да можеш. Така че според мен зимното дозареждане на един аку и особено ако е по често може много да удължи живота му, едно че при палене няма да пада на критични волтове да запали друго че заредения аку запазва по добре клетките от разредения
Аз примерно на двете ми коли редовно си дозареждам зимата акумулаторите без да ги свалям и откачам от колата щото имам условия. Едната кола е в двора другата до него, закачам автоматично зарядно на Дека или оня ден си купих и лидълско и веднъж седмично им дозареждам акумулаторите. Иначе тръгне ли да мре нищо няма го спаси то ясно
Но така ги поддържам в добра кондиция защото зимата карам често и на късо и нямат възможност да се дозаредят от динамото хубаво.
Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT
Коментар
-
Бащата каза че го е сложил днес в колата и е въртял като откачен, запалила без проблем, явно все пак това не го е убило или поне не още сега.Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение....Аз колко пъти съм ви писал акумулатор който пали колата да не го зареждате?
Стои постоянно с включена аларма. Ако се караше на дълъг път разбирам - ще се дозареди, ама при такъв режим дори и (все още) да пали, рано или късно ще спре да пали... А това обикновено става в неудобен момент...
Затова и смятам да го дозаредя (без да го свалям от колата), въпреки, че още пали...
А за колегата - проба му е майката. Ако е станало нещо - вече е станало... Въпреки, че на времето със селеновите изправители често спирахме зареждането след като започне да кипи
И пак си карахме колите...Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнениеЕ защо?
На съвременен акумулатор (от 1960 насам) с течен електролит от няколко часа кипене с ток 1/10 нищо няма да му направи. Поне докато пяната не стигне до капачките и не се излее част от електролита.
Коментар
-
Имах предвид императивното отрицание на процедурата по дозареждане на акумулатора... Съвременните зарядни се справят добре със 'сложната' задача по зареждането
Не виждам нищо лошо в това да се дозареди акумулатор дори и да пали в момента автомобила... Всичко зависи от ситуацията - на времето на другия автомобил на жената акумулатора бе умрял до около 2В. Възбудих го за около час, и мааалко трудно, но запали автомобила. Автомобила се ползваше активно ежедневно, и съответно повече не съм свалял за дозареждане акумулатора - автомобила си го оправи... Но когато не се ползва редовно автомобила понякога се налага и дозареждане...Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.
Коментар
-
Съвсем императивно акумулаторът си е твой и щом изобщо имаш кола, 100-150 лева за нов няма да те съборят. Законите на Ом, Фарадей, Нернст и компания са достъпни в Уикипедия за любопитните.
Иначе аз просто съм се нагледал на резултати от зареждане (вкл. с автоматични устройства от всякакъв вид) и съм си съставил простата статистика че когато средният гражданин включи зарядното резултатът в около 85% от случаите е по-лош от преди експеримента. Затова препоръчвам експериментът да се провежда само когато вече няма нищо за губене.
Коментар
-
Пак изказването е 'частен случай'.... Защо да сменям леко трудно въртящ акумулатор, сменен точно преди година?! В прекрасно здраве, само поразреден основно поради постоянен малък товар (аларма и саморазряд), рядко силен ток - палене, и последващ съвсем кратковременен и недостатъчен заряд?!
А относно 'средният гражданин' - на човек с две леви ръце не би трябвало да се поверява и смяна на акумулатора (един такъв успя да го върже наобратно)....
Последните години дозареждах същия автомобил (с предния акумулатор - 6 годишен) и още някой друг закъсал пред блока с опънат кабел от терасата - клеми не съм откачал.. Измерванията показваха правилен порядък на токове и напрежения (дори и според дебелия учебник по Електротехника - при нас учебника се гълташе в първи курс)
Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
Коментар
-
Навярно не съм се изразил правилно - не смятам за успех една обичайна процедура...
Реакцията ми бе продиктувана от твърдото отрицание на тази процедура, което според мен не е правилно и е подвеждаща информация за 'средностатистическия' ползвател...
Има варианти, при които дозареждането е и наложително, и полезноВече съм неактивен в този форум и не го следя.
Коментар
-
Не ми звучи редно да го изчакам да спре да пали, че тогава да го зареждам. И каква е гаранцията, че ще откаже да завърти точно пред къщи а не на 200км от там...О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
-
Първоначално публикуван от droba Преглед на мнениекаква е гаранцията, че ще откаже да завърти точно пред къщи а не на 200км от там...
Даже ако си много старателен зареждането може да прикрие проблем, който ще ти се яви когато си далече от зарядното.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар