Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правопис!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Правопис!

А за какво си говорим, след като на първата страница на форума вече няколко месеца се кипри една от най-дразнещите грешки на съвременния български език? След всяка новина четем: "9 коментари, 3 коментари, 15 коментари"? Аз тази коментара не я познавам. Познавам думата "коментар" от мъжки род и бройната й форма за множествено число: "2, 5, 10, ХХХ коментарА". За справка - Речник на българския език, Авт. Р. Станчева, Т. Александрова, А. Иванов. С.: Наука и изкуство, 1997, цитиран, например, тук: http://bglog.net/Obrazovanie/10915

Ако пишеше "Коментари: 2,5,ХХХ", тогава нямаше да има проблем - имаме обикновено множествено число, което посочва, че коментарите са неопределен брой, и след него цифра, посочваща точната бройка - от нула до безкрайност.

Може ли някой от модераторите да обсъди сюжета с администрацията? Чавдаре?
    Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
      А за какво си говорим, след като на първата страница на форума вече няколко месеца се кипри една от най-дразнещите грешки на съвременния български език? След всяка новина четем: "9 коментари, 3 коментари, 15 коментари"? Аз тази коментара не я познавам. Познавам думата "коментар" от мъжки род и бройната й форма за множествено число: "2, 5, 10, ХХХ коментарА". За справка - Речник на българския език, Авт. Р. Станчева, Т. Александрова, А. Иванов. С.: Наука и изкуство, 1997, цитиран, например, тук: http://bglog.net/Obrazovanie/10915

Ако пишеше "Коментари: 2,5,ХХХ", тогава нямаше да има проблем - имаме обикновено множествено число, което посочва, че коментарите са неопределен брой, и след него цифра, посочваща точната бройка - от нула до безкрайност.

Може ли някой от модераторите да обсъди сюжета с администрацията? Чавдаре?
      Според мен това е грешка, допусната още при превеждането на самия темплейт и сега вече няма как да бъде оправена. Освен от програмиста му. Дано не съм прав, ама се съмнявам...

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
        ... Може ли някой от модераторите да обсъди сюжета с администрацията? Чавдаре?
        Проблемът с превода на служебните съобщения по разни софтуери идва от там, че преводачът вижда думите сами по себе си, а не в конкретен контекст.

Т.е. в случая оригиналното "comments" е преведено като "коментари", което си е съвсем правилно.
        Не мисля, че ще е проблем това, за което говориш, да бъде коригирано. Въпросът е обаче какво става, ако софтуерът използва същата дума и в друг контекст?
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
          Добре, като е лично отношение първите 5 теми, прочети първите 15. Така добре ли е? И първите 5 не бяха на zero. Това, че той си мисли, че става въпрос за него трябва да ти говори нещо.
          A, аз не се засягам и за мен да са, аз си знам че правописа ми не е от наи добрите, знам също че и къде неволно къде и до мързел да се върна да я поправя правя грешки, (както няколко думи по на пред в това изречение където написан "наи" без Й и тере, това са ми най-честите ) Така че се стремя принципно да пиша правилно, след написването хвърлям и един бърз поглед коя дума ми е подчертал редактора и обикновено грешката е от бързината на писане и непослушанието на пръстите ми Поправям видимите, 80% от постовете ги прочитам на ново и дооправя пропуските, но това не значи че не пропсукам нещо, просто не се стремя да са перфектни а и няма защо да са, гледам запетайки да има на точните места, че иначе става мазало, но и тях пропускам тук там
          Така че не се обиждам и лично да ми кажете че нямам правопис, знам си го
          Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
          Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
          Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
          Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

Коментар

И аз не се засягам от това,че понякога правя грешки.Но досега във форума съм помагал на всички които са ми се обадили по телефона за съвет,доста от тях след това са се обаждали да благодарят.Тези хора не търсят кой пише правилно а кой е компетентен относно ремонтите на автомобилите.
            0885719173-Красимир

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Канев Преглед на мнение
              И аз не се засягам от това,че понякога правя грешки.Но досега във форума съм помагал на всички които са ми се обадили по телефона за съвет,доста от тях след това са се обаждали да благодарят.Тези хора не търсят кой пише правилно а кой е компетентен относно ремонтите на автомобилите.
              Не знам как пишеш, но е видно, че не четеш. Освен това е въпрос на елементарна култура и образование да се пише грамотно.
              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Проблемът с превода на служебните съобщения по разни софтуери идва от там, че преводачът вижда думите сами по себе си, а не в конкретен контекст.

Т.е. в случая оригиналното "comments" е преведено като "коментари", което си е съвсем правилно.
                Не мисля, че ще е проблем това, за което говориш, да бъде коригирано. Въпросът е обаче какво става, ако софтуерът използва същата дума и в друг контекст?
                Да де, затова и базите данни на сериозните полуавтоматични преводачи се обновяват и допълват непрекъснато, понеже излизат нови и нови комбинации, за които не е помислено в началото.

В случая вариантите са два - или се дописва алгоритъмът за употребата на конкретната дума във всички варианти: а) самостоятелно, б) с число, различно от единица, пред нея и в) с единица отпред; или просто се разменят позициите на думата и числото в темплейта - "коментари: ХХ". На практика в почти всички български сайтове с поле за коментари се използва тази подредба. К'о да пра'им, сложен език - не е като английския...

Отделен въпрос е, че почти всички текстове на OffMedia имат по няколко правописни, печатни, словоредни или смислови грешки - ама това е за отделен разговор.
                Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Хора, на вас ви липсва по един Фиат в гаража, тогава ще ви видя ще имате ли време да се занимавате с правопис Аз като купих Хондата настана голяма скука така издържах 1 година, от юни месец купих на жената една Ланча, сега винаги имам какво да правя
                  Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
                  Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
                  Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
                  Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

Коментар

За мен въпроса е съвсем правилно повдигнат. Вероятно аз съм един от най-неграмотните хора в този форум но това не означава, че не трябва да се стремя да пиша на един коректен български език. Истина е, че много от темите направо трябва да се превеждат. Все пак това не е приказване в кварталната кръчма, това е публична информация оставаща за нас и след нас. Проявяваите малко уважение към себе си към българскто. На нас това ни е много основен проблем, подценяваме се и си казваме "ами то и без това сем такива какво да се стремим да бъдем по добри".

Към модераторите:
                    Модератор - човек които дава насоки с опита си. Каква насока давате с изказване от рода "ами какво да правя, насякъде е така", "и аз съм съгласен, така е и така ще бъде". По този начйн одобрявате неграмотноста и неуважението. Този форум за мен загуби много от първоначалната си сила и енергия. Все по-малко се виждат мненията на хора с опит и познания и все повече са празните приказки. Пожелавам ви да влезете в ролята си на хора с опит и да работите за опазване ценностите на това място. По този път по които вървим все по-малко хора с истински знания ще влизат тук. Ако найстина половината форум е за изтриване питам ви защо сте го позволили, как се е стигнало до това след като вие с вашия опит сте поели задачата това да не се случи.

След време накой съвремене археолог ще чете тези артефакти и ще напише "около 2012 година в България са живели хора неграмотни, писали са неразбираемо, нелогично и са били толкова заети, че дори не са имали време да прочетат каво са написали. В резултат на това трудовете им са били често нелогични и са изисквали много време и усилие да бъдат разгадани". Може този архиолог да е моят син или внук.

Не искам и нецеля да убидя някои с това което казвам. Апела ми е да променим в себе си нещата които искаме да видим променени около нас. Лошо е да се конфронтираме помежду си но също толкова лошо е да се примиряваме и да караме напред с мисълта "навсякъде е зле, нама какво да се направи"

Коментар

В гръцките форуми ,в които пиша още в самото начало написах че не съм много добре с гръцкия правопис и отговора бе-......По важно е какво знаем и искаме да споделим и помогнем от това дали сме го написали с правописни грешки!
                      Grand Vitra ddis 2008
                      SEAT Althea XL tsi 2010
                      Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                        В гръцките форуми ,в които пиша още в самото начало написах че не съм много добре с гръцкия правопис и отговора бе-......По важно е какво знаем и искаме да споделим и помогнем от това дали сме го написали с правописни грешки!
                        Те гърците повече от половината не могат да пишат правилно. Изобщо не се съобразяват с начините на изписване. Слагат каквото им дойде поради мързел да научат как им се изписват думите (η, ι или ει / ε или αι / ο или ω - не им пука), но това не означава, че трябва да сме като тях. Мерси, че ни изравни на нивото на гърците.

ПС: понеже виждам, че не си си направил труда да прочетеш темата да попитам: в гръцките форуми разделяш ли си изреченията и думите или пишеш едно към гьотере?
                        Последно редактирано от silverfox; 14-01-12, 19:50.
                        Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                          В руските форуми, в които пиша, първите ми думи бяха извинения към всички за неправилния ми руски език - учил съм го преди повече от 35 години. Отговорите бяха, че пиша много по-правилно от повечето участници.

Един симпатяга само се избъзика - ти хохол ли си, какъв си, че не пишеш Э, е с двумя точками, руска клавиатура нямаш ли, и т.н...
                          Колегите го срязаха бързо - ако искаш тоя пич да пише по-добре от тебе, отговаряй му на български..
                          Човека идва в България, идва у нас, и от доста години вече сме отлични приятели.

Качеството на изказа зависи от багажа на пишещия, правописа - от това, което е научил в училище, а това, което иска да каже - независимо от това, как го прави - от опита и познанията му.

Горното е основното!

Без да оправдавам липсата на правопис, естествено.

Ако трябваше да коментираме и краснописа, аз щях да съм с доживотен бан... Не съм лекар, но навремето в института никой не ми искаше лекциите - защо ли?
                          Последно редактирано от Veni1; 14-01-12, 20:22. Причина: пп

Коментар

Доброволният отказ от правопис е равносилен на отказ за уважение от околните. Който пише неграмотно, и се обижда когато му направят забележка за правописа явно не мисли. Това да си чист, спретнат, умен, умел, приятен за околните е израз на себеуважение. Явно неграмотно пишещите искат другите да ги уважават, но без те самите да уважават околните. Е, не става.

Въпросният зеро не е от най-ярките представители на лошо пишещите. Даже и от средните не е. В спама има такава тема-прочетете я, има какво да се види
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                              ....Това да си чист, спретнат, умен, умел, приятен за околните е израз на себеуважение..

Повече от това - здраве му кажи!

Коментар

Назначете учител по български език. Той ще контролира всичко, избълвано тук. Извинете, написано . Ако БДС се ползва, а не фонетичната транскрипция, може и да се постигне нещо. Проблемът не е само в културата на българския език. Проблемът е, в това , че всеки пише пише по инерция с латиница. А там редукцията, както и други езикови закони, не се спазват. А като радетели на чистия български език, можем да се радваме, ако разберем, какво желае да напише поредния участник в този форум. А не да съдим, че ни липсват правилата и познанията по култура на българската реч.
                                П.П. В речта съществуват различни формации на общуване. В зависимост от събеседника си избираш нивото, с което можеш безпроблемно да общуваш. Нарича се речеви континуум. Разбира се, важи и за писмената реч. Тук говорилня няма как да стане. Затова само и единствено пишем.
                                Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X