Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пукнат радиатор-хроничен проблем

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пукнат радиатор-хроничен проблем

Здравейте колеги и Честита Коледа! Както обикновено се случва точно когато ти трябва най-много колата и идва проблема. Имам пукнатина в задната пластмасова част на радиатора срещуположно на маркуча влизащ отгоре, около 5см хоризонтална. Сълзи доста и се стича надолу като при каране до 2000 оборота е по-слабо. Един колега от друг форум е писал това по проблема но за сега не намирам въпросното лепило, а пък не ми се ще нов радиатор още: "Колега аз имах точно същия проблем с радиатора на моето ЦР-В. От температурата и стареенето на материала се беше получила пукнатина около 4-5 см. срещу тръбата на горния маркуч, от която леко течеше. Пробвах с всякакви моментни и двукомпонентни лепила за пластмаса, но след няколко дена се отлюспваха. Най-накрая успях с т.н. "маджун-заварка" има такова на synfix, но моето го взех от Бриколаж на щанда с авто аксесоари, пише си лепило за поправка на радиатори (това са тези лепила който приличат на пластилин - едно жълто и едно синьо). Та процедурата е сваляш радятора, ще ти е по лесно, обезмасляваш много добре, награпваш мястото с по едра шкурка. Вземаш равни части от "пластилина" и започваш да ги размачкваш около 20 мин. Трябва от жълтото и синйото да се получи зелен материал (ползвай ръкавици, че аз едвам се очистих). После размачкваш лепилото - пластилина в/у пукнатината, а може и на по голема лощ. Оставяш 12 -20 часа да стане на камък и после по желание запилваш с шкурка, ръсиш с черен матов спрей и си чисто нов. Преди три месеца направих моя и не е мръднал.

Дано си ме разбрал за лепилото, сега не се сещам точната марка, но по описанието ще го намериш . "
    Някой пробвал ли е друго решение?
    "Ако мислиш със задника си, не се учудвай, че хората не харесват продукта на мисълта ти"

От: Пукнат радиатор-хроничен проблем

Другото решение е друг (нов) радиатор. Това лепило е временна работа, колкото да се прибереш, иначе си е бомба със закъснител. Системата работи под налягане и се свива и разширява периодично, което в крайна сметка отлепя лепилото. Ако не е много изгоряла пластмасата по-добре е с поялника.
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Съгласен съм, ясно е че с нов ще е най-добре, но искам малко да отложа момента, пък и колегата щом три месеца е карал нищо чудно още да кара. За съжаление не съм отделил 200лв за непредвидени разходи, особено по празниците, а пък без кола да останеш зимата си е гадно.
      "Ако мислиш със задника си, не се учудвай, че хората не харесват продукта на мисълта ти"

Коментар

Тоя театър го играх преди 2 месеца, лепенето добре, може и да стане някак има лепила, но проблема с разцепването остава. При мен се оказа, че всъщност капачката е целия проблем. Не отварше клапанчето и на 2 атмосфери. Така че провери капачката защото пак ще береш ядове. Между другото проблема с пукнатината го реших с нов радиатор - 220лв.
        -------Honda CR-V 128к.с.--------
        "Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда !"

Коментар

Съмнявам се да е от капачката, все пак ако толкова превиши налягането нали има разширителен съд, а там всичко изглежда нормално. Ако вдига налягане предполагам че и от другаде щеше да избие преди да се цепне там. Просто си е доста горещо в тая точка.

Коментар

Re: Пукнат радиатор-хроничен проблем

Това, с което трайно може да залепиш радиатора е полиуретанов уплътнител (не бъркай с пяна)
            Обикновено се продава на "салами"
            Почисти и обезмасли мястото и го намажи с уплътнителя. желателно е радиаторът да не е на колата, за да може да го внесеш да стяга на топло.
            Не е зле и в двата края на пукнатината да пробиеш по един малък отвор, за да спре разпространението и.
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Колега въпросното мнение за лепенето е мое . След много мъки и кви ли не лепила си купих нов радиатор. Спести си вренето и мъките и си вземи нов.

Коментар

От: Re: Пукнат радиатор-хроничен проблем

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                Това, с което трайно може да залепиш радиатора е полиуретанов уплътнител (не бъркай с пяна)
                Обикновено се продава на "салами"
                Почисти и обезмасли мястото и го намажи с уплътнителя. желателно е радиаторът да не е на колата, за да може да го внесеш да стяга на топло.
                Не е зле и в двата края на пукнатината да пробиеш по един малък отвор, за да спре разпространението и.
                Да това е добра идея, необходимо ли да набраздявам с шкурка около цепката там е идеално гладко? Да за разпространението на цепката се притеснявам, отворите с какъв диаметър е добре да бъдат за да се запушат успешно с уплътнителя после? Всъщност да разбирам ли че с поялник и допълнителна пластмаса няма да стане?

Коментар

Re: От: Re: Пукнат радиатор-хроничен проблем

Първоначално публикуван от HONDAEXPLORER Преглед на мнение
                  Да това е добра идея, необходимо ли да набраздявам с шкурка около цепката там е идеално гладко? Да за разпространението на цепката се притеснявам, отворите с какъв диаметър е добре да бъдат за да се запушат успешно с уплътнителя после?
                  Около 2мм отворите. По-важно е повърхността да е обезмаслена, отколкото набраздена. Въпросната гадост има повече от добра адхезия и към гладки повърхности.
                  "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Намерих един марка Титан, опаковка като за пистолет. http://www.selena.bg/cms/?__page_id=1858 А с какво е най-подръчно да се обезмасли.

Коментар

Първоначално публикуван от HONDAEXPLORER Преглед на мнение
                      Намерих един марка Титан, опаковка като за пистолет. http://www.selena.bg/cms/?__page_id=1858 А с какво е най-подръчно да се обезмасли.
                      Ацетон. Аз бих и зашкурил със 60-80.

Коментар

Прегледай това все още нямам проблеми държи! http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=133579
                        Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
                        Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
                        "Mud Angels" Stara Zagora

Коментар

Това съм го ползвал за други неща и горе долу е добро, въпреки че на механични влияния много не издържа. Дават го даже че и резба можеш до нарежеш в него обаче ми се струва ронливо, а и към пластмасата няма да има добра адхезия при мен лепенето ще е едностранно като лепенка и с JB Weld си мисля че ще падне по-скоро отколкото с полиуретановия уплътнител.

Коментар

И аз така като лепенка съм но направил и няма проблем!!!Ти си знаеш.
                            Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
                            Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
                            "Mud Angels" Stara Zagora

Коментар

Лепило "карамба" но се съм сигурен дали ще хване на пластмасата.
                              В магазините ще знаят

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X