Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помагайте - търся зъбно колело на колянов вал.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Помагайте - търся зъбно колело на колянов вал.

Доколкото разбрах, колелото е отлято заедно със шпонката. За целта, най-"безболезнено" е да се нареже шпонков канал в колелото, на мястото, на което е бил зъбът-шпонка. Подобна операция се прави на щос, или на фреза със щос-глава и не би трябвало, при този размер, да струва повече от 5-6 лева...
    Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    А аз съм силно любопитен какво аджеба е довело до тая повреда, и нищично не ми идва на акъл.
    Спарки, причините може да са различни. За мен, подобно изпълнение шпонка-зъб, е резултат от неистовия стремеж да се намали цената на изделието, до абсолютния минимум. Резуллтатът е, че материалът от който се изработва колелото, не е подходящ за шпонки...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
      Спарки, причините може да са различни. За мен, подобно изпълнение шпонка-зъб, е резултат от неистовия стремеж да се намали цената на изделието, до абсолютния минимум. Резуллтатът е, че материалът от който се изработва колелото, не е подходящ за шпонки...
      Прибавено към тези причини - сложи и доза съмнение за талибанщина, от поредходни собственици (които не са малко на брой). Предполагам, че си е било частиично счупено и поради икономисване на средства е оставено да си работи така, с идеята че част от шпонката е на място и е "достатъчна" за развъртане от вала. Но всичко това си е чиста доза предположения

Коментар

Първоначално публикуван от rado genev Преглед на мнение
        Намерихте ли клело ? Аз се поразрових малко и ми изпадна едно таковано шпонката я няма. Ако трябва още за около 20лв може да я имате
        От тук следва, че шпонката не е част от колелото
        или поне не винаги

Доколкото разбрах, колелото е отлято заедно със шпонката. За целта, най-"безболезнено" е да се нареже шпонков канал в колелото, на мястото, на което е бил зъбът-шпонка. Подобна операция се прави на щос, или на фреза със щос-глава и не би трябвало, при този размер, да струва повече от 5-6 лева...

... че материалът от който се изработва колелото, не е подходящ за шпонки...
        Ето тук е завръзката...

Тези колела не се леят, те се синтероват.

И от там си представям лицето на тоя, дето е качил зк на щоса, и при първата стружка детайла реагира като направен от стъкло..
        и се пръсва на малки парченца..

шпонката не е била елемент,предаващ въртяш момент, а само центроваща..

Мисля, че зк от Радо Генев, това, дето няма шпонка, с една допълнително изработена шпонка е решението..
        Особено, ако се обърне колата ( пръсне се колелото ) при опита да се нареже нов канал в него..

Марианче, успех!!!

Коментар

А аз съм силно любопитен какво аджеба е довело до тая повреда, и нищично не ми идва на акъл.
          Въпросната шпонка е по-скоро за напасване, а не за предаване на въртящ момент. Разчита се в по-голяма степен на челен натиск, вследстие притягане на винта, стягащ въпросното колело и ремъчната шайба.
          При истинските автомобили колелото е от правилна сплав а шпонката е отделен детайл, с нужната якост.
          Друг е въпросът, че конкретната кола е била опитно поле за гъзоръки майстори. Рядко се среща автомобил с нищо здраво по него. Не толкова от износване а от "правилна" сглобка.
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Ново развитие: моето строшено зъбно колело е закалено и незнам си к'во та не става за обработка - иска да чупи ножове, което не е работа.

Разбрах се с колегата Радо Генев да ми изпрати неговото. Имаме сделка. Дано да е здраво. Благодаря предварително Изпращам на ЛС адрес за еконт меконт...

Офтопик: Напоследък, май ферозаджиите се спасяваме помежду си. Голямо въртене на части правим
            Последно редактирано от marlqnda; 15-01-10, 16:31.

Коментар

Първоначално публикуван от marlqnda Преглед на мнение
              Офтопик: Напоследък, май ферозаджиите се спасяваме помежду си. Голямо въртене на части правим
              Че нали за това сме тук, във форума. Ферозата далеч не е най-благодатната откъм намиране на части джипка. Какво друго ни остава?
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не е закалено, щото едва ли е нормален метал, а по-скоро синтерован, както някой беше предположил по-горе. Трябва си специален инсрумент...
                Че нали за това сме тук, във форума. Ферозата далеч не е най-благодатната откъм намиране на части джипка. Какво друго ни остава?
                Да смените модела, а още по-добре, марката!

Коментар

Не е закалено, щото едва ли е нормален метал, а по-скоро синтерован, както някой беше предположил по-горе. Трябва си специален инсрумент...

С кво, от тая категория? Самурая е кибритена кутийка, а витарата е по-трошлива.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Нива?

Части има навсякъде, но пък 80% са боклуци. Тъй че и ние помежду си главно.

Коментар

То не става само с мераааааак, трябва и парички
                      Признавам си доста зааглеждам разни други модели, но само си зяпам...
                      Като "порастна" ще сменя мърляча. За сега само се надявам да остиска още малко и да не умре безнадеждно, че май само душата му е силна, но не и тялото, за сърцето да не говорим

С кво, от тая категория? Самурая е кибритена кутийка, а витарата е по-трошлива.
                      Той Джорджо май съвсееееем други модели има предвид, описани в подписа му хихи

Коментар

Първоначално публикуван от marlqnda Преглед на мнение
                        То не става само с мераааааак, трябва и парички
                        Признавам си доста зааглеждам разни други модели, но само си зяпам...
                        Като "порастна" ще сменя мърляча. За сега само се надявам да остиска още малко и да не умре безнадеждно, че май само душата му е силна, но не и тялото, за сърцето да не говорим

Той Джорджо май съвсееееем други модели има предвид, описани в подписа му хихи
                        Те тия от подписа му са ясни. В друга категория.

Нивата.... амиии..... обичам да съм повече "отгоре", отколкото "отдолу".

Ако ми намериш нива на 19 години в същото състояние, в което е ферозата ми, с всички оригинални части по нея - бих се съгласил.

Коментар

Включвам се и аз, че човека, който се опита да прави шпонков канал е мой познат.
                          Колелото е синтеровано и има някаква циментация.
                          Изкопал го е донякъде, но е на път да счупи нож доста по скъп от детайла и пак без гаранция, че ще стане.

Марльозке, събирай парички за Тойота

Коментар

Има още един начин да се направи евтино шпонков канал в подобен "раствор", но май ще ми е по-лесно да звънна на Димата, да му обесня по телефона...

П.П. После ще го опиша тук, ако някой пак попадне в подобна ситуация, да знае как се прави.

Коментар

Ето обещаните снимки за колежката
                              Прикачени файлове
                              Подстрекател на разходчици счупи ДЖИПКА покрай Габрово
                              тел. 0898327627
                              Радослав

Коментар

Първоначално публикуван от rado genev Преглед на мнение
                                Ето обещаните снимки за колежката
                                Болна конструкторска фантазия, съчетана с притискане за минимална цена, водят точно до такова решение...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X