Привет!
Ето няколко снимки на вече завършения модел на гъбката , след шкурене , китване , шприц кит и боядисване.
Тия дни почвам експериментиране с калъпа (негативния модел).
Междувременно започнах изработването на модел за тръба с диаметър 75мм , но съм още в началния стадий.
Прикачени файлове
Your conscience is all you can take to your grave.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
За материал трябва да мислим. Полипропилена се топи хубаво, и би станал. Обаче трябва да намерим черен. Ако на гранулки - още по-добре. Сигурен съм че все някой продава, ама като не знам кой....
Иначе бял (или по-скоро бежов) има във всеки ВиК магазин - тръбите са от такова, и се топи хубаво и не залепва към нищо, освен към себе си, тоест ще е лесно да се отделя от калъпа.
HDPE(полиетилен с висока плътност) също предполагам ще е добре.
В тоя смисъл, калъпа може и от полиестерна или епоксидна смола да се направи, и после да се резне на 2 с дремелче с тънко дискче.
После, нагряваме до към 100-ина градуса, и сипваме вътре стопения полипропилен, запушваме дупката, и с накланяне и обръщане във всички посоки по стените ще се отложи слой, а остатъка изсипваме. Поне аз така си го представям.
...после го пускаме в продажба през eBay и след седмица - две си купуваме нови джипки.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Ама аз съм скулптор и художник , но много рядко практикувам
А как те излових. Покажи нещо, моля.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
... Спарки , идеята за калъп от стъкломат или подобни е много добра наистина и е най-лесно изпълнима. А , дали ще издържи такъв вид материал на примерно 100-120 градуса при отливане.
За полипропилена имаш впредвид да топим тръби или друго?
Аз също си мислех за някакъв вариант да топим някаква пластмаса или полиетилен , но не знам при нагряването до течно състояние , дали няма да изгори и да му се променят качествата. Мислих и за нагряване на "водна баня" , но едва ли ще може да се постигне температура на топене без водата да се изпари...
С две думи: Айде да се съсредоточим в търсене на подходящ материал за топене и технология , че аз си нямам грам понятие от отливане на пластмаси. Иначе калъпа от стъклоплат мога да го направя сравнително лесно, а и "дремелче" имам.
Настъргване на гранули, и във фурната на 200 градуса. А със сигурност някой все продава такива на гранули. Няма начин да не продава. Просто не знам каква конкретно фирма да търсим. Тия на гранулите си ги избираш по цвят, и е удобно. Продават се в чували или нещо от сорта. Просто не знам кой ги продава.
Епоксидна смола ще издържи на 200 градуса безгрижно. Вероятно и полиестерна така. Оня двукомпонентен силикон, за който ти разправях - също.
Двукомпонентния явно си има в самия него нещо мазно. Като го сложиш вече втвърден върху хартия, я омазнява. Татова и не залепва по нищо, и хваща страхотни детайли. Един от начините е това, като отгоре му се направи "черупка" от полиестерна или епоксидна смола със стъкломат.
Другия вариант е да мислим някакви номера от твоя занаят, и да го отлеем от някакъв метал (черупката). Тогава ще имаме матрица вовеки, а вместо да топим материала предварително, ще може направо да се сложат гранулите вътре, и в домашната фурна да си се стопят, като после само трябва да се клатушка насам-натам че да се разнесе и стегне по стените.
Така правят пластмасовите туби, например. Поне една от технологиите.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Какъвто и да е калъпа , за да се получи номера с разливането , не трябва да е с дебели стени , за да може лесно да се охлажда. Дори и метален да е , макар че нямам идея от какъв метал. В противен случай материала ще се стича непрекъснато...
Ако мислиш наистина , че стъклоплата или полиестерната смола държат на температури до 200 градуса , то трябва да мислим за материал , който се топи при по- малка температура. Примерно 120-150...
Коментар