Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за компютъра на Feroza F300

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Въпрос за компютъра на Feroza F300

Ок,докладвам аларма нямам ,дюзите ги свалиха и подават ток.
    Ще пробвам това със кабелчето на буксата,но аз си признах,че със англииския съм нещо скаран/то и англичаните като не знаят трънски са също като мене /..Но на кои точно отвори на клемата да дам на късо.Ще проверя ръководството.Благодаря все пак за загубеното време с мене,но съвети приемам.

Коментар

Дюзите подават ток,или до запалителните свещи идва ток?Дюзите "пръскат" ли бензин?
      Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Как точно "подават ток" тия дюзи ......
        Правят ли го ... или ...са нещо като батерии .... или генератори ....????
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Обаче до сега никой не е успял да ми даде аргументиран отговор защо.

Аз свалям няй-често плюсовата. И проблеми не съм имал никога.

Не съм успял да намеря сервиз, в който да имат апаратура за четене на грешките на ферозата. И в София я гледат като телета в железница. И най-накрая си я изтествах сам. Само наляганията на горивото не съм проверявал, защото нямам манометър.
          Спарки,ами къде слагаш телчето,на кои точно отвори за да се тества комп.все пак са 6 отвора.Покажи го на нещо като чертеж ,да си го имаме като наръчник и да знаем и за напред.Благодаря ти.

Коментар

Ето картинката от ръководството:

По спомен жицата беше зелена с кафява/червена лента, но не съм сигурен. Като се погледне буксата отгоре и се прецени къде е закопчалката, лесно може да се ориентирате кои са жиците.

Ако има грешки, лампата ще почна да мига. Примерно 5 премигвания, пауза, 5 премигвания, пауза. Това значи грешка 5. В ръководството пише коя грешка каква е. Ако не се оправияш с ингилизкия, кажи как мига, и ще ти преведа грешките.

Сега за мистериозната повреда - виж дали има искра на свещите. Извади едната, сложи и кабела, както е извадена, опри я накъде на маса, и гледай дали прехвърча искра. Това би-трябвало всеки, наричащ себе си "монтьор" да може да го направи за секунди.

Ако има искра, значи няма гориво, или е повече, от колкото трябва.
            Налягането в магистралата на дюзите може да ти провери всеки сервиз за инжекциони. На абсолютно всички инжекциони от тоя тип се мери еднакво. Има например Wolkswagen Passat със същата като устройство система.

Ако има налягане, значи дюзите не отварят. Дюзите може да не отварят по 2 причини - ако не им се пускат импулси, или ако налягането не е в норма. Импулсите се проверяват най-лесно с осцилоскоп, но може и без. Просто се слушат дали тракат, или се връзва тест-лампа. Всичките дюзи са с общо захранване, и отварят и затварят едновременно. Налягането се мери с манометър. Всеки, занимаващ се с инженциони, има манометър.

Ако хем има налягане, хем до дюзите стигат токови импулси, и налягането е в норма, значи причината е в дюзите. Ако е карано дълго на газ, дюзите се спичат. Ако бензиновата помпа не е била в ред, не е подавала гориво, и дълго време е карано само на газ - се спичат. Може да се пробва да се почистят с уптразвук. В София знам 2 места, където чистят с ултразвук, но не съм ги посещавал. Мойте дюзи са си в ред, и не ми се е налагало.

Ако се налага смяна на дюзите, съм почти сигурен че стават и от друго возило, но не знам от какво.

Ако до дюзите не стига ток, може да е по няколко причини. Има бушон за инжекциона (мисля че беше при акумулатора). Има и реле за дюзите, пак при акумулатора. В ръководството и това пише.
            Релето се проверява дали действа като си сложиш пръста отгоре. Ако усещаш вибрация/импулси, значи действа. Внимавай да се не попариш, че релето понякога е доста горещо.

На последно място се проверява компа. Има бушони, а профилактично можеш да му свалиш клемите и да видиш в какво състояние са. Компа се намира от дясно под жабката (ако си с ляв волан).

Въпросче: Като въртиш да се опитваш да я палиш, мирише ли на бензин от ауспуха? Ако да, значи дюзите пръскат.
            Прикачени файлове
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Добро утро,Сутринта рано го направих според указанията ти.Значи,лампичката мигне един път,пауза,мигне един път пауза,пак един път и пауза-пробвах го два пъти това все по един и същи начин мига.Като завъртя,на аспуха мерише на бензин.Нямам газово,карам я само на твърдо гориво-бензин.Чакам с нетърпение по нататъшните ти указания ,каква е грешката и как да я отстраня.Свещите ги проверяваха по този начин/монтьора,единия дето му я карах на буксир/.Той продухва и дюзите и каза,че всичко работи,но няма монометър .Благодаря ти и чакам указания.

Коментар

Едно премигване значи че няма грешки. Щом мирише на бензин, значи че дюзите отварят. Озадачава ме това, че хем има бензин, хем има искра, а не иска да пали.

Това значи или бедна, или богата смес, или тотално объркана центровка на запалването, или разместени кабели на делкото - не сложени където трябва, и например кабела за първи цилиндър е сложен в делкото на гнездото на някой друг.

Остана налягането човече. При даване на контакт и изчакване помпата да изключи, налягането трябва да е в границите 225.6 - 274.6kPa (2.3 - 2.8 kgf/cm2). Ако е по-високо, проверяваш маркуча за обратен бензин. В предния край на магистралата е вързан регулатора на налягане. От него тръгва маркуч, който се връща в резервоара. Провери да не е запушен. Провери и маркуча/тръбичката между самата магистрала и регулатора.

Ако е по-ниско, се проверява маркуча от резервоара до филтъра, самия филтър, и маркуча от филтъра до магистралата с дюзите.

След изключване на контакта и изчакване 3 минути, налягането трабва да е 176.5 kPa (1.8kgf/cm2) или повече. Ако е по-ниско, значи някъде има теч - някой инжектор не затвяря добре, от някой маркуч сълзи, или се е скапал регулатора на налягане.

Може да се провери и дебита на помпата. Откача се маркуча за обратен бензин от регулатора, и на негово място се закача друг подходящ, дълъг около 2м. Другия край на маркуча се слага в мерителен съд. Дава се контакт за 15 секунди, и се изключва. Бензина в мерителния съд трябва да е 235 куб.см или повече.

Това е всияко, което може да се провери, за да си сигурен че всичко по подаването на гориво е в ред. Обаче без манометър - нъц. Аз даже се замислям да си купя от някъде, ама не знам откъде.

Пробвай да повъртиш известно време - 30ина секунди примерно. На пресекулки, а не постоянно, после веднага отвий една от свещите и виж дали не е мокра/зацапана. Това значи богата смес. При това толкова богата, че изобщо не може да се запали.

Като се опитваш да запалиш, съвсем ли нищо не се случва, или от време на време се разтриса или пропуква?
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!Почвам отново да действам по тази проверка.Най-ме радва,че компютъра не се е скапъл.Ще го проверя всичко това и ще докладвам,а за монометър и аз търсих ама няма зсега .Казъл съм да търсят да ми вземат.Ще докладвам за проверката.А ако имъш път към морето и минеш през Ямбол-Средец-Бургас да се обадиш.Който и да питаш за Савов ,ще ти кажат как да ме намериш,то само аз имам дайхацу.Но живея близко до пожарната.Лек ден за сега ,почвам да действам.

Коментар

Абе като е станало въпрос за компютри и аз да попитам нещо,моята Фероза пък премигва 11 пъти /бройл съм ги/,обаче го прави само когато е намокрена от долу при обилен валеж или пък мина през автомивка-сухо ли е нищо не мига-да не забравя имам газова,ако е от значение-каква е грешката?

Коментар

Грешка 11 е сензора за позиция на клапата на всмукателния колектор. Няма връзка с това че си на газ.

Сензора представлява черна кутийка, от дясно на клапата. По спомен беше правоъгълна. Или влиза вода там, или някъде по жиците към компа. Сензора е ремонтопригоден. Вътре има 3 пластинки. Средната опира в другите при крайно затворено и крайно отворено положение. Можеш да го отвориш внимателно и да видиш каква е хавата. Понакога от дъртост пластинките се изкривяват леко и не дават добър контакт. Можеш ВНИМАТЕЛНО да ги побутнеш така, че да дават по-добър контакт, както и да зачистиш контактните пъпки МНОГО ВНИМАТЕЛНО с МНОГО фина шкурка. Едно-2 почегървания им е достатъчно. След процедурата се увери че пластинките дават контакт САМО при крайно затворено и крайно отворено положение. Почисти клемите, където се включват кабелите към сензора. Можеш да напръскаш с контактен спрей и да смажеш с нещо. Като отварях моя, той си беше в перфектно състояние, смазан и чист. Само леко закривих пласинките така че да дават по-сигурен контакт, и го затворих. Не че ми е правил проблеми - отворих го от любопитство.

Тая грешка може да даде и ако в сервизен режим подаваш газ от педала, или жилото на газта не е регулирано както трябва, и клапата не се връща докрай в пълно затворено положение.

Коментар

Спарки,маестро,докладвам какво направих.Значи въртях на стартер,свалих свещите не са мокри а леко черни.Абе бяха си направо сухи.И пак зациклих като теле в железница.За кабелите на делкото към свещите нищо не мога да кажа дали не са ги разменили.
                        Възможно ли е все пак да не се впръсква гориво,но от аспуха мерише на бензин като завъртя на стартер.Жената беше отзад до аспуха.
                        Кажи ми какво да правя по нататък,каде да търся.Свещите даваха искра.Ти си ми надеждата .

Коментар

След всичко свършено трябва да се убедим че дюзите пускат достатъчно бензин. Един начин да видиш дали пръскат е да извадиш цялата магистрала с дюзите навън и да я закрепиш така че да не пуска. След това да видиш колко пръска. Обаче това е силно пожароопасно. Трябва да откачиш и всички високи напрежения.

Ама е загубена работа така. Козата си сака пръч. Трябва да се измери налягането, иначе нищо не правиме.

По- добре намери един тройник, сложи друг маркуч между филтъра и дюзите на правата част на тройника. На третото сложи трети маркуч, дълъг поне метър. На другия край на маркуча сложи манометър за гуми. През цялото време дръж маркуча на високо. Всичко това трябва така да направиш, че да не изпуска от никъде.

След това дай ня контакт, и гледай налягането. Трябва да е в нормите, които съм посочил горе. Манометъра трябва да е в състояние да измерва поне до 3 атмосфери, желателно и повече - например 4-5.

Вършейки цялата тая работа вземи всякакви противопожарни мерки. Изключи всички кабели от бобината, да не стане искра някъде, че ще пламнеш като факла.

Не знам дали ще стане, но поне може да опиташ.

Едит: Вършейки това, не се опитвай да палиш колата. Само дай на контакт и изчакай помпата да спре. След като спре, гледай налягането.

Коментар

Утре ще действам по въпроса!!Благодаря.

Коментар

Има ли някакъв напредък? Ако да, какво се оказа?

Моля сподели, може да е полезно и за други колеги.

Коментар

аз имам сущия или поне подобен проблем - след един основен ремонт на двигателя тои вече не работи на бензин ( а на газ - да ?!! ) ... карах го така известно време , дайе цяла зима палих на газ , заради което наскоро сменях клапани... както и да е - аз сущо мислех че е от компа - купих нов(втора ръка де ) но и с него не тругна : има бендз, помпата работи , но няма сигнак към дюзите ... бях на секви доктори дето се пулеха и чудеха ... и нищо . накрая намерих един (сервиза е за авто-комп/ел-диагностика и се намира в първата пряка в дясно след раковска ако караш по козлодуй в посока гробищата (май беше дунав) ... та там пича успя да я запали УРААААААА !!!!! ... уви тва беше само за един ден - следобеда паки останах само на газ ??!!! ... звъннах му и се разбрахме да му я закарам пак на другия ден - така и стана - тои я почнал по обед и до вечерта неможа да повтори успеха си от предния ден. туи като заминавах и колата ми трябва всеки ден имаме уговорка че като си дойда в сф - ще я запали пак... още не съм се върнал , но мога да ви кажа че там, този човек успя да ми помогне с такъв проблем, макар и самия той май да не разбра как точно го е направил ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X