Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смяна на джантите и гумите с по големи!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Смяна на джантите и гумите с по големи!

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
    Vani4a, подхващаш някакъв непродуктивен спор. Добре, нека информацията на сайта е грешна. Нека минималният допустим размер за Фероза да не е 205/80R15. Нека приемем, че е 195/80/15 (диаметър 693мм). Това изобщо не променя драмата че буклас си кара джипката с отчайващо малки гуми размер като за лека кола - диаметър 654мм. Гаджето ми има Мерцедес Б180 и гумите са 195/65/15 (диаметър 635мм).
    Също не ми е ясно защо буташ автора към МТ гуми при положение, че си я кара като евридейка. МТ гума е крайно неподходяща за ежедневно каране по асфалт особено зимно време. На автора му трябват шосейни или АТ гуми. Дали ще са 215 / 80 R15 (диаметър 725мм) или 235/75/15 (диаметър 734мм) не е чак толкова съществено. С тясната и висока гума (215) ще му люлее повече на завоите, докато с по-широката но с по-нисък профил (235) ще е по-стабилен, но пък ще се оплаква от завишен разход и по-муден мотор.

И пак да повторя: Този казус няма да се реши с гуми, а с камъни. Което не отменя необходимостта да се сменят гумите на въпросната Фероза с истински.
    Да те поправя за нещо. 215/80/15 е със по-нисък борд от 235/75/15. И двете са 15-ки, но тази с 235 е по-висока, няма как да и е по-нисък борда. 75 и 80 са проценти от широчината а тя е различна.
    И няма логика да се клати по-малко от широчината на гумата, още повече, че значително по-широка от заводската 195 или 205.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

ОК, съгласих се за борда. Значи и този плюс на 235... отпада.
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
        Vani4a, подхващаш някакъв непродуктивен спор. Добре, нека информацията на сайта е грешна. Нека минималният допустим размер за Фероза да не е 205/80R15. Нека приемем, че е 195/80/15 (диаметър 693мм). Това изобщо не променя драмата че буклас си кара джипката с отчайващо малки гуми размер като за лека кола - диаметър 654мм. Гаджето ми има Мерцедес Б180 и гумите са 195/65/15 (диаметър 635мм).
        Също не ми е ясно защо буташ автора към МТ гуми при положение, че си я кара като евридейка. МТ гума е крайно неподходяща за ежедневно каране по асфалт особено зимно време. На автора му трябват шосейни или АТ гуми. Дали ще са 215 / 80 R15 (диаметър 725мм) или 235/75/15 (диаметър 734мм) не е чак толкова съществено. С тясната и висока гума (215) ще му люлее повече на завоите, докато с по-широката но с по-нисък профил (235) ще е по-стабилен, но пък ще се оплаква от завишен разход и по-муден мотор.
        Колега, ти въобще прочел ли си темата от началото?
        Не подхващам спор, просто си изразявам мнението и поправям неточности, за да не се заблуждават колегите. Аз съм предложил точно 2 АТ и 1 МТ варианта, подкрепени със снимки и актуални цени. Позициите ни се припокриват до една степен, което щеше да видиш ако си прочел темата. Също съм дал и точната разлика в диаметрите на 215/80/15 и 235/75/15, което показва, че всъщност по-високите са вторите. Нали колегата търси по-високи гуми? Не ми се коментира стабилността изобщо, защото там нещата, които сте писали с колегата Иван Жоров са ми "леко под въпрос"?

П.п. Нямам желание да се конфронтирам с никого, съжалявам, ако сте ме разбрали по друг начин. Смятам, че съм изразил мнението си по въпроса достатъчно ясно. От тук нататък колегата сам да си преценява. Бъдете живи и здрави!
        Keep the shiny side up, all four on the floor and with any luck I will see you on the trail!
        Daihatsu Feroza F300 1.6 16V

Коментар

Колега
          Джоу

в основни линии си схванал правилно политиката ми,но трябва да ти кажа че си поддържам джипката и си сменявам консумативите и то не със евтини.За гумите казуса е деликатен,защото трябва да избера такива които да ми пасват хем за каране по асфалта,хем да ми служат и за този терен който в сравнение с пробега по асфалт е сравнително малко.Не ме притеснява и факта че ще ми се увеличи разхода на гориво с 2-3л.Това го изтъкнах като факт,и за повечето хора предполагам не е без значение разхода на гориво,както и за мен.Иначе джипа го държа защото ми върши работа и не му треперя като влизам в гората дали ще го надраскам или ще му откъртя някой рог от бронята.Колите които съм имал ги купувам за да ми служат на мен,а не аз на тях с необходимата поддръжка без вманячаване!!!Тук съм направил една неразумна покупка на гуми,защото с предишните които бяха все сезонни,не съм имал досегашния проблем.

Коментар

Колегата
            Alexfield
            е прав по отношение на пътя,че трябва да се направи нещо и вече го обмислям точно как да стане.Разбира че се че наблизо има река Светлянската и там има достатъчно речни камъни които ще свършат работа,но в момента самото време не е подходящо за такива дейности.

Фактите които изнася Vani4a за размерите на гумите също са много важни за мен като информация,тъй като не съм на ясно със всичко това.Така че както казах по нагоре,в спора се ражда истината и следя вашите коментари с интерес за да не допусна грешка при закупуването на други гуми които да са ми максимално полезни за този терен и ежедневното ми каране.Ясно е че това ще се постигне с цената на друг компромис,но няма как.Така че ви благодаря на всичките които взимате отношение,и моля ви не влизайте в караници и празни спорове заради мен,карате ме да се чувствам виновен така!

Коментар

Първоначално публикуван от буклас Преглед на мнение
              ...
              Колега, повода за поста ми е твоята тема,
              но той е примеро-обобщаващ, и не е конкретно към теб.

Дано да бъда разбран правилно.
              ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

При положение, че разхода не ти е определяш фактор, вместо да купуваш други джанти, аз бих ти препоръчал някакви по-агресивни АТ в размер 225-235/75/15.
                При мен разхода се вдигна доста, защото съм с "кален" регенерат МТ, и всяка една гума тежи между 16,5 и 17,5 кг.
                GoodYear Wrangler Duratrac биха били много добър избор, но за съжаление много трудно се намират, поради ограничен внос и производство.
                Аз в момента на Кията търкалям Hankook Dynapro ATm и съм много доволен от представянето им и на кал и на сняг и на сухо. За дъжд, все още нямам отзиви.
                Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
                  При положение, че разхода не ти е определяш фактор, вместо да купуваш други джанти, аз бих ти препоръчал някакви по-агресивни АТ в размер 225-235/75/15.
                  При мен разхода се вдигна доста, защото съм с "кален" регенерат МТ, и всяка една гума тежи между 16,5 и 17,5 кг.
                  GoodYear Wrangler Duratrac биха били много добър избор, но за съжаление много трудно се намират, поради ограничен внос и производство.
                  Аз в момента на Кията търкалям Hankook Dynapro ATm и съм много доволен от представянето им и на кал и на сняг и на сухо. За дъжд, все още нямам отзиви.
                  Като смяташ разход отчиташ ли разликата в диаметъра? При мен между 205/70/15(заводските) и 215/75/15(сегашните) е 5% на теория по калкулатор и при засичане по GPS е точно толкова разликата в показанието на километража. Скоростомера с по-големите гуми ми показва точно.
                  Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                  Телефон - в профила!

Коментар

Отчита, Ванка, ама си гори пак.
                    Е, сега не гори, щото е безмоторна
                    Затова, дизел.

Коментар

TigerHunter, не ме интересува дъжда и сухото,а само да мога да минавам през сняг и кал.А бе до скоро бях с Дженерал M+S и нямах такива проблеми,но явно с тези бусови си набих автогола,но грешката е поправима!Обяснете ми кои са АТ и кои са МТ и каква е разликата че до тук не разбрах?!

Коментар

Разликата в километража също не ме интересува,защото от моето място където живея в момента до гр.Перник са точно 32км.Така че каквито и гуми да сложа,при първото ми ходене до Перник ще видя какво отклонение ще има и лесно ще го сметна колко по малко показва и ще го имам в предвид за в бъдеще!

Коментар

TigerHunter, не ме интересува дъжда и сухото,а само да мога да минавам през сняг и кал.А бе до скоро бях с Дженерал M+S и нямах такива проблеми,но явно с тези бусови си набих автогола,но грешката е поправима!Обяснете ми кои са АТ и кои са МТ и каква е разликата че до тук не разбрах?!
                          АТ - All Terrain (всякакви терени) - това са гуми предназначени за каране в разнообразни терени и условия. Имат прилично представяне извън пътя, но в общия случай са по-зле от МТ-та (Mud Terrain). За сметка на това на пътя се представят по-добре от МТ-тата, но по-лошо от чисто летните или чисто зимни гуми в съответния сезон.

МТ - Mud Terrain (Кални терени) - Гуми предназначени за каране извън пътя. В общия случай се представят леко посредсвено на пътя.

Това обяснение е доста обобщаващо и между различните модели има доста разлики, но мисля, че за добиване на първоначална представа върши работа.
                          Keep the shiny side up, all four on the floor and with any luck I will see you on the trail!
                          Daihatsu Feroza F300 1.6 16V

Коментар

Търсиш си АТ гуми с възможно по-голямо разстояние между блокчетата на протектора, за да се чистят по-лесно от калта.
                            И същевременно, блокчетата да имат нарези, които пък подобряват сцеплението при сняг.
                            http://www.amazon.com/Hankook-DynaPro-RF10-Off-Road-Tire/dp/B004QL68O6

Коментар

Обърни внимание и на бордовете (страниците) на гумата как са направени. За да има добро сцепление и при коловози и излизане от коловози.

Коментар

Благодаря Vani4, TigerHunter

за разяснението,сега вече наистина ми стана ясно какво означават обозначенията АТ и МТ и коя гума за какъв терен е.Ще го има в предвид при избора!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X