Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за термостат на Фероза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос за термостат на Фероза

Водната помпа е нова.Забелязах друго обаче.Като запаля и двигателя е студен,перката се форсира яко така,както и при топъл двигател.Чува се,все едно е 300 коня.Днес привързах перката с въже,за да не се върти и запалих,колата беше загряла нормално,и при форсиране проблема с охлаждането го нямаше-не изстиваше при високи обороти.Работи така 3-4 минути и загряваше нормално без виско,ама като изгасих,забелязах,че виското пушеше лекичко.Дали е възможно виско да се повреди,само че в обратно положение-зацепило постоянно? Между другото,при работещ двигател,на празен ход,не мога да спра виското с кашон дори,а не е постоянно зацепено.

Коментар

Усещам, как от експерименти ще си останеш без виско.
      Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
      Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

И аз така усещам.
        Нормално е виското да зацепва при палене на студен двигател, но за кратко.
        С кой акъл връзваш перката, не знам.
        Или имаш едни 120 лева излишни...

Логиката навежда на мисълта, че при ниски обороти нямаш достатъчен дебит от помпата. Виското си ти работи и не го бъзикай. Според описаните симптоми, аз и термостата бих изключил като причина.

Провери и лагера на водната помпа
        Последно редактирано от TigerHunter; 13-11-11, 21:36.
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Виското зацепва винаги при палене, независимо дали моторът е студен или топъл.
          Причината е, че маслото вътре се стича и зацепва двете части. Трябват му няколко минути за да се нормализира.
          В предната си част виското има биметална спирална пружина. Когато се нагрява се завърта и движи една клапа, която разделя двете камери на виското.
          Когато двигателят е угасен маслто се стича и виското зацепва. Когато е запален маслото отива в съответната камера на виското и ако въздушният поток е гореш пружината се нагрява и виското зацепва, ако е студен - пружината остава както си е и отцепва.

Виското е пълно с масло. Има уплътнения в задния край към оста, която се хваща за водната помпа и в предния край около оста на пружината. Ако виското е зацепено, но поради някаква причина не може да се върти, примерно е вързано, това води до прегряване на маслото в него и реален риск за повреда на двете уплътнения. Виско съединителя предава доста въртящ момент, но все пак запазва възможността за прибоксуване, ако перката спре. В този случай обаче, натоварването върху ремъка и водната помпа се увеличава много.

На студен двигател виското се проверява след 2-3 минути работа. Първо се чува като хеликоптер, но след това утихва.
          Аз не вярвам в чудеса!
          Разчитам на тях!

Коментар

Мерси за съветите на всички.Като гледам снимката на термостата,публикувана от колегата,моя определено не е същия-няма онази обла ламаринка. Тия дни ще поръчам оригинален от Дайхацу-120лв,сменям и да видим.Презумпцията ми е,че ментетата не са достетъчно прецизни.Мисля си,че след като при движение по автомагистрала-3000 оборота,държи около 45 градуса,значи термостата май не затваря плътно големия кръг.

Коментар

120 лева за термостат е нещо като пладнешки обир. Горе-долу като 650 лева за дискове и 240 за накладки.

Ако се съмняваш, че термостата не затваря слез и пипни маркучите към радиатора. 45 градуса се усещат с ръка.
              В сервизното ръководство има цяла глава посветена на проверка на термостата в канче на котлона и термометър.
              Термостат на Вернет или Тама струва 25-30 лева някъде. И е точно това, което пасва идеално на Фероза, за да работи добре охладителната система. 3 години карах с Тама, след смяната не съм имал никакви проблеми.

Има значение как се монтира термостата. В него има дупка с метален щифт. Този щифт играе ролята на еднопосочен клапан за да може да се обезвъздуши. В обратна посока не пропуска вода.
              Ако теростатът е сложен на обратно ще се получава твоят ефект.

Последно редактирано от Иван Горчев; 15-11-11, 07:28.
              Аз не вярвам в чудеса!
              Разчитам на тях!

Коментар

Проблема е решен-оказа се термостат.Изкарах оригиналния номер от "Дайхацу",след това си купих "Тама"-30лв и стрелката закова по средата,както и да тормоза джипката.Термостата изглежда точно така,както е на снимките от колегите.Благодаря на всички,които ми помогнаха.

Коментар

Със здраве да си я караш!
                  А за дифузьора, не се коси. Моя го счупи перката, след като скъсах тампон на двигателя и го махнах.
                  Вече почти две години съм така и нямам абсолютно никакви проблеми със загряване.
                  Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от сашо2 Преглед на мнение
                    Мерси за съветите на всички.Като гледам снимката на термостата,публикувана от колегата,моя определено не е същия-няма онази обла ламаринка. Тия дни ще поръчам оригинален от Дайхацу-120лв,сменям и да видим.Презумпцията ми е,че ментетата не са достетъчно прецизни.Мисля си,че след като при движение по автомагистрала-3000 оборота,държи около 45 градуса,значи термостата май не затваря плътно големия кръг.
                    Не си заслужава да даваш толкова пари.Същата работа върши и термостат от EURO07 и е 4пъти пе ефтин и го купуваш веднага без поръчки и т.н. отиди в някой от магазините им за японски автомобили.

Коментар

колеги здравейте искам да искам да попитам имам фероза ама бе6е без термостат искам да попитам това кадето е обезвъздушаване на термостата как стои на горе ли че се мача от 3 дена и не иска да отвори мерси

Коментар

Първоначално публикуван от krumcho_89 Преглед на мнение
                        колеги здравейте искам да искам да попитам имам фероза ама бе6е без термостат искам да попитам това кадето е обезвъздушаване на термостата как стои на горе ли че се мача от 3 дена и не иска да отвори мерси
                        Трябва да е най-отгоре.

Коментар

Същия термостат е и на Териос 1.3 83 к.с. 84градуса
                          Има го от 30-40 лв иначе излизат към 5 модела и все различни .

Коментар

Има и клапанче за обезвздушаване и тои трябжа да гледа на горе така ли колега

Коментар

днес пак го сложих и пак не иска да отвори като е загася започва да стопля маркуча като е запаля пак става студен

Коментар

Първоначално публикуван от krumcho_89 Преглед на мнение
                                Има и клапанче за обезвздушаване и тои трябжа да гледа на горе така ли колега
                                Да, точно така. Трябва да е нагоре!
                                Георги Танев (0+)
                                Land Rover Discovery 1 300 TDi
                                Land Rover Club Bulgaria
                                0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X