От как имам кията, лятото като я карам по-дълго и спра колата след около 1-2 минути започва да бълбука в разширителния съд, маркуча не е твърд и като го държа се усещат мехурчетата как минават, течност е изхвърляла 5-6 пъти от как я имам и то все след като спра колата, парното беше слабо зимата. Капачката на радиатора не държеше налягане и сложих старата от субаруто, бях я сменял защото имас съмненоя в нея, с нея си държеше налягане но бълбъкането остана. Имах съмнения за гарнитурата но като нали не губи течност и я карах така, като проверявам нивото на антифриза, и така до преди месец. Прибира се жената и ми показва как пуши бял дим от ауспуха. Ясно трябва да сменям гарнитурата. Свалих главата и я занесох за шлайф (0.30), проверка, клапани и гумички на клапаните всичко ОК. Като свалих главата, старата гарнитура беше направо премазана пръстените на цилиндрите се бяха сгънали навътре. Като почистих остатъците от гарнитурата от блока установих, че точно там където са сгънати металните пръстени на гарнитурата има язви от корозия(предполагам електрокорозия защото на същото място имаше и по главата), свалих блока и той мина шлайф (0.35). Нова гарнитура на главата, нови семеринги на коляновия вал, нова гарнитура на колектора, подмяна на тънките маркучета там където се налага и прочие. Радиатора беше в не много добро състояние, така и така я правя смених и него, барабар с капачката, промох и радияторчето на парното докато е празен коша. Вчера я сглобих окончателно и я подкарах, парното е супер точно както на старото пежо 405x4, но бълбукането в маркуча на радиатора остана. В една друга тема прочетох, че обезвъздушаването се прави под наклон на колата но аз я обезвъздушавах на равно.
Та въпросите ми са 2:
От къде може да е това бълбукане?
И колко трябва да е хлабината на клапаните? Аз четох от някаква документация, че трабва да е 0.30 на всичките клапани, но сега се чуват да тракат.
Та въпросите ми са 2:
От къде може да е това бълбукане?
И колко трябва да е хлабината на клапаните? Аз четох от някаква документация, че трабва да е 0.30 на всичките клапани, но сега се чуват да тракат.
Коментар