Kiki.t ги изброи основните неща. Само да допълня, ако наистина си решил да променяш двигателя. Единият вариант е друг разпределителен вал – с по-широки фази на газоразпределение (имай предвид, че при промяна на фазите се изисква и промяна на ъгъла на изпреварване на запалване), което води при високи обороти до инерционно дозареждане на цилиндрите и изместване на максималният въртящ момент към по високи честоти на въртене, но получаваш и известна слабост в ниските. Намаляването на съпротивленията на пълнене (полиране, премахване на пълнителен колектор или изкуствени прегради в него или скъсяване, увеличен ход на клапани) също води до гореспоменатите ефекти, но без да отслабва в ниските. Въпросът е дали някоя тунинг фирма произвежда променен вал за твоя двигател. Ако е с 8 клапана и може да постави 16 клапанова цилиндрова глава, също постигаш желаното (изместване+увеличение).
Вариантът при който, според мен, ще имаш поле за най голямо въздействие върху кривата (може да променяш и характера и) е принудително пълнене (газотурбинно или механично), но не с обикновено механично регулиране (налягане-уейстгейт, налягане разт.клапан), а с електронно управление. По този начин в зависимост от програмата можеш да реализираш каквито поискаш криви, защото те по характер са близки до кривата на налягането на пълнене. Имай предвид, че ако не внасяш промени в конструкцията на двигателя (бутала, охлаждане и т.н) не те съветвам да пълниш над 1,3 атмосфери (0,3 надналягане).
Предполагам, че и с чип на горивната уредба може да стане, но не съм сигурен...
Вариантът при който, според мен, ще имаш поле за най голямо въздействие върху кривата (може да променяш и характера и) е принудително пълнене (газотурбинно или механично), но не с обикновено механично регулиране (налягане-уейстгейт, налягане разт.клапан), а с електронно управление. По този начин в зависимост от програмата можеш да реализираш каквито поискаш криви, защото те по характер са близки до кривата на налягането на пълнене. Имай предвид, че ако не внасяш промени в конструкцията на двигателя (бутала, охлаждане и т.н) не те съветвам да пълниш над 1,3 атмосфери (0,3 надналягане).
Предполагам, че и с чип на горивната уредба може да стане, но не съм сигурен...

Коментар