Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грес за карета. Каква? И от къде ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от iboni
    А имате ли идея синята грес каква е, защото братовчед ми донесе кам 1 кг една такава синя, 1 час ме убеждаваше,че е най добрата. Да не е някав ментьок а?
    http://www.igol-bg.com/articles.php?ArticleGroupID=4

Провери този линк там има сини греси.
    God Got'a Glock

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX
      .......... докато не намерих в Liqui Molli. В момента май само и единствено там се намират картуши за гресиращ пистолет.
      Поздрави
      Да не би да става дума за "LM 47 Langzeitfett + MoS2" ?
      http://www.liqui-moly.ru/catalog2006...tt_+_MoS2.html

И от каде го купуваш ?
      God Got'a Glock

Коментар

Да тази е, обаче в 400гр опаковка(патрон подобен на силиконовия) за да стане за пистолет.
        Къде да я намериш? Пробвай тук:

Nipes Co.
        62, Donducov blvd.
        Ground floor
        BG-1504 Sofia
        Bulgaria
        Tel. 00359-2-9434313
        Fax 00359-2-9461753
        mail: sales@senax-nps.com

Поздрави
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

10х D-MAX

Магазин АутоМания , Х. Ботев №29, тел 952 06 54

400 gr - 14.28
          1 kg - 34,12

Това са им дистрибуторите. А вносител е Сенакс ООД

Мисля да се излетя до там. Но все пак за карданните карета май е по добре да се ползва нормалната си бяла грес ? Или не ?
          God Got'a Glock

Коментар

Ето копие от книжката на колата, виж сам:

Първоначално ползвах RETINAX на SHELL,и бях доволен, обаче както казах тея решили да внасят само 20кг опаковки и така минах на Liqui Molli, която според мен върши същата работа.
            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Първоначално публикуван от D-MAX
              Г-н Петров, може ли да обявите точното наименование на BP marine grade греста, за да може да я проуча малко по-обстойно. Аз 5 годни внасях и продавах лепила и уплътнители с MIL Specifications, без да се налага да се изисква каквото и да е разрешение най вече от НАТО. Хората продават радиоактивни материали по интернет, камо ли за някакви си греси, пък и цената и не е чак толкова висока за да показва че не е общодостъпна. НАТО има доста глобални проблеми за да се занимава с разрешение за някаква грес от 20-30лв опаковката. Работата май опира до мързела на някой който го мързи да се занимава или не му е изгодно да внася малки количества. Иначе тая грес определено би била добра за лебедките, въжетата, но се съмнявам да е така за каретата и шлиците. В края на краищата се касае за съвсем различни възли, натоварвания, и условия на работа. Няма универсални неща на тоя свят. Разбира се че всяка друга грес ще свърши работа, въпросът е обаче какво ще кажат каретата по въпроса, а те както всички знаем мълчат до момента който изпрегнат и почнат да хлопат, чукат и плачат за ремонт. Тогава идва и момента за преценка на риска от използване на неправилни смазочни материали. Всеки да смазва с каквото иска или има, но е добре да се прави справка преди всяка процедура съгласно инструкцията за експлоатация на автомобила, какво препоръчва производителя, а той със сигурност знае най-добре! Може и да греша, все пак очаквам името на греста

По принцип сте прав, най-добре е да се спазват предписанията на производителя. Но имайки все пак идеята че тук има много хора които експлоатират машините си не точно както предписва производителя е естествено и търсенето на възможност за поне частична компенсация на по-големите от предвидените натоварвания.

Затова и ние караме бензиновите двигатели, за които производителят е предписал 15W-40 стандартно масло с клас по-нисък от каквото и да е на пазара с 10W60 VR1 Racing, което е много класове по-нагоре...

С гресите по мое мнение нещата стоят малко по-просто, отколкото при маслата. При тях основен параметър е вискозитетът (консистенцията) - може и да не се изразявам правилно. Има няколко класа ако не се лъжа NLG1...

Та на въпроса. Обадих се лично и говорих с няколко човека първо в Шелл България - оттам след проучване ми казаха, че тази грес е предназначена само за пазара в САЩ и не могат да я доставят в Европа. След това говорих с BP, където бяха доста учтиви и им отне около седмица време за проверката. Накрая ми казаха това за НАТО - идеята, не че НАТО трябва да разрешава, а че тези греси в Европа се доставят само и единствено за военните от НАТО и предполагам, че отклоняването на доставка оттам изисква съответното разрешение. Може и да не съм разбрал добре или този, който ми е обяснявал да не е наясно... А иначе се пробваха да ми намерят заместител от гресите, които могат да доставят, но нито една не може да се доближи като параметри до синтетичната. А иначе никой не е казал, че не може да се внесе от САЩ например, но това при всички положения е неоправдано скъпо, ако става въпрос за няколко картуша...

За съжаление съм изтрил отдавна записките, които имах по въпроса с имената на гресите на BP, но ще дам няколко примера за такава грес:

http://www.valvoline.com/pages/produ...asp?product=59
              http://www.permatex.com/products/aut..._with_PTFE.htm

Ето и няколко имена:
              Molylube #1
              Aeroshell #17

Валволине също не може да бъде внесена - питал съм вече.
              Втората посочена от мен съм тествал лично и съм с прекрасни впечатления.

Ще се радвам, ако някой намери и друг вносител на такива греси. Странното е, че в САЩ те са много разпространени, а в Европа никой не използва. Питал съм и началника на механичния отдел на един от най-големите танкери в света. И той много добре знае за греста за "морски приложения" която е стандарт за корабите... Но ми каза че поради цената и, те доста я икономисват и на практика си работят с обикновени греси...
              VPetrov.photography

Коментар

Даааа, след малко справки какво се оказа

Bel-ray произвежда серия греси molylube които почти без изключение са със молибденов дисулфид

http://www.belray.com/industrial/pro...ry=&q=molylube

Shell произвежда Aeroshell 17 която също е с молибденов дисулфид:

• AeroShell Grease 17 is extreme pressure multipurpose grease recommended for heavily loaded sliding steel surfaces where protection against seizure and corrosion is desired; e.g. bogie pivot pins on jet aircraft landing gear assemblies. It is made with synthetic diester base oil, molybdenum disulfide and Microgel non-melting inorganic thickener, which provides outstanding anti-friction bearing lubrication. It has a useful temperature range of -100° F (-73° C) to +300° F (+149° C). AeroShell Grease 17 is qualified under MIL-G-21164D specification.

Тогава излиза че говорим за едно и също нещо . Морските греси имат за цел да са устойчиви на морската вода и да предпазват от корозионното и въздействие като едновременно с това осигуряват смазване при всякакви климатични условия. Няма спор че синтетиката е с по-висока термична устойчивост, същото е и при маслата. Ама каретата и шлиците не се нагряват повече от 100 градуса така че според мен и обикновенна молибденова грес върши работа, пък ако някой може да се докопа до нещо по-така не е лошо. Така че ако трябва да заключим: Всяка молибденово дисулфидна грес (не българска) става за каретата и шлиците.
                Поздрави
                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Точно така!. А вземайки в предвид че 4х4 автомобилите се предполага че често вземат "вани" тези греси са перфектни... (морските - синтетични) Затова и ги препоръчах в началото на темата...
                  VPetrov.photography

Коментар

От: Грес за карета. Каква? и от Каде ?

Връщам се към тази "стара" тема с въпрос: Имате ли информация за трайността на грес AeroShell Grease 17 ? Купих от Англия една кутия от 500гр. на цена под 20лв. и бих иска да знам, дали е запазила качеставата си. Кутията не е отваряна, но със сигурност е над 5 години. Имам намерение да гресирам карета и др. по джипа и лекият автомобил/детевоз.

За гресиране на лебедките на лодката съм купил Corrosion Block Grease, за която Benzoboss смята (а той може да смята), че е с много добри качества за тази цел. Препоръчва се също и за гресиране на карета, както и за много други приложения.
                    http://www.hmmarine.com/pdfs/C.B. Borchures.html

P.S.
                    В последно време се връщам често към темите от предходните години на форума и ги намирам за много по-смислени и информативни от новите.
                    There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                    No wahalla.

Коментар

От: Грес за карета. Каква? И от къде ?

Здравейте, нов съм тук и не съм писал, но до колкото съм запознат със смазките мисля, че морската грес, ще бъде добре за каретата на карданите ... за лагерите на главините може и литиева или графитна, а за шарнирите най добре май графитна (молибденова). Пиша защото и аз разсъждавам с какво да си смажа каручката ... и клоня към тази морската за каретата на кардана
                      http://www.tstgroup.eu/maslo/sprei/g..._NAUTIC_GREASE
                      http://www.tstgroup.eu/maslo/sprei/gress

Коментар

Само уточнение - графитна и молибденова грес НЕ Е едно и също. Както самото имe казва, едната е с графит, другата е с молибденов дисулфид (MoS2). И двете се водят "суха смазка", но са доста различни.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Разбрах си грешката ... а какво е мнението ако се ползва морската грес за всичките възли ... карета, главини, шарнири .... то за цената е ясно - по скъпо! .... ама ако е по блажничко за каручката и е по добре ... то тези 10-15 лв. , ще са си стрували мисля ... или не съм прав?

Коментар

@styk От основно (поне за мен) значение е бюджета, ако парите не са проблем е много лесно, ползваш напълно синтетични греси на не без известна марка за всички възли, марката зависи само от теб. Дали е 100% синтетична се разбира лесно, всеки читав производител предоставя подробна техническа информация за продукта който предлага. Ако тази информация е трудна за намиране или липсва, трябва някой да ти я е препоръчал или по добре се ориентирай към друга марка.
                            Ако бюджета не е неограничен както примерно при мен (аз на състезания не ходя, нито влизам много в калта) правя така:
                            За карета на полуосите (вътрешни и външни) ползвам Лики Моли MoS2 (редовната проверка на маншоните е едва ли не по важна от вида грес).
                            За карета на кардани ползвам една кафява на FAG която има прилични да не кажа много добри температурни и смазващи и водо устойчиви свойства a не е скъпа.
                            За лагери на главина и хъбовете ползвам Кастрол LMX (тук основно значение за мен има температурата, а не водата).
                            За втулките на спирачките ползвам високо температурна на TEXTAR.
                            За всичко останало кафявата на FAG.

п.п. За морски воаяжи с атв-та и джипове при контакт с морска вода мисля че ако държиш на возилото морските греси пълна синтетика са задължителни. Аз нямам подобен опит но може колегите от морето да споделят опит.
                            God Got'a Glock

Коментар

Първоначално публикуван от GunGod Преглед на мнение
                              правя така:
                              За карета на полуосите (вътрешни и външни) ползвам Лики Моли MoS2
                              Хубаво е да уточниш за какъв тип вътрешни карета става дума? За съчмени карета е подходяща молибденовата , но за трипоид с иглени лагери не е! За такъв тип си трябва литиева.

Коментар

Първоначално публикуван от bocho64 Преглед на мнение
                                Хубаво е да уточниш за какъв тип вътрешни карета става дума? За съчмени карета е подходяща молибденовата , но за трипоид с иглени лагери не е! За такъв тип си трябва литиева.
                                Понеже по принуда си поръчвах оригинални маншони за тераното, те си вървят и с тубичката грес и всичко останало, и ми е още прясно...
                                Първо оригиналната и на външното и на вътрешното каре не беше молибденова/графитна. И все пак беше различна - на външното каре обикновена кафява, на вътрешното някаква млечно (е, жъклтеникаво) бяла, непрозрачна. Греста (в оригинална тубичка със всичките салтанати), вървяща към оригиналните маншони, беше еднаква и за външно и за вътрешно, поне приличаша на обикновена литиева грес, мътна и кафява на цвят.

Та, като изключим водоустойчивостта на морската, ми се струва че с другите неща често се преиграва, особено ако производителя изрично не указва друго. В моя случай единствената грес, която се споменава в ръководството, е "NLGI N2 Lithium soap grease or equivalent" - тоест обикновена литиева грес. Това за всичките карета (на двата кардана включително), шлици на малкия кардан, главини, хъбове, шарнири, паразитен хебел, и каквото друго се сетите.

ПП: Вътрешните карета са трипод с иглички, външните съчмени. То и други работи пише в ръководството де - че външните карета не се разглобяват, ама имат много здраве от мен - разглобяват си се на кванти и си се сглобяват безгрижно. Да, имат някоя и друга "цака" за хващане, но пък ако трябва да се измият качествено, става в пъти по-лесно като са разглобени.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X