А имате ли идея синята грес каква е, защото братовчед ми донесе кам 1 кг една такава синя, 1 час ме убеждаваше,че е най добрата. Да не е някав ментьок а?
Първоначално ползвах RETINAX на SHELL,и бях доволен, обаче както казах тея решили да внасят само 20кг опаковки и така минах на Liqui Molli, която според мен върши същата работа.
Г-н Петров, може ли да обявите точното наименование на BP marine grade греста, за да може да я проуча малко по-обстойно. Аз 5 годни внасях и продавах лепила и уплътнители с MIL Specifications, без да се налага да се изисква каквото и да е разрешение най вече от НАТО. Хората продават радиоактивни материали по интернет, камо ли за някакви си греси, пък и цената и не е чак толкова висока за да показва че не е общодостъпна. НАТО има доста глобални проблеми за да се занимава с разрешение за някаква грес от 20-30лв опаковката. Работата май опира до мързела на някой който го мързи да се занимава или не му е изгодно да внася малки количества. Иначе тая грес определено би била добра за лебедките, въжетата, но се съмнявам да е така за каретата и шлиците. В края на краищата се касае за съвсем различни възли, натоварвания, и условия на работа. Няма универсални неща на тоя свят. Разбира се че всяка друга грес ще свърши работа, въпросът е обаче какво ще кажат каретата по въпроса, а те както всички знаем мълчат до момента който изпрегнат и почнат да хлопат, чукат и плачат за ремонт. Тогава идва и момента за преценка на риска от използване на неправилни смазочни материали. Всеки да смазва с каквото иска или има, но е добре да се прави справка преди всяка процедура съгласно инструкцията за експлоатация на автомобила, какво препоръчва производителя, а той със сигурност знае най-добре! Може и да греша, все пак очаквам името на греста
По принцип сте прав, най-добре е да се спазват предписанията на производителя. Но имайки все пак идеята че тук има много хора които експлоатират машините си не точно както предписва производителя е естествено и търсенето на възможност за поне частична компенсация на по-големите от предвидените натоварвания.
Затова и ние караме бензиновите двигатели, за които производителят е предписал 15W-40 стандартно масло с клас по-нисък от каквото и да е на пазара с 10W60 VR1 Racing, което е много класове по-нагоре...
С гресите по мое мнение нещата стоят малко по-просто, отколкото при маслата. При тях основен параметър е вискозитетът (консистенцията) - може и да не се изразявам правилно. Има няколко класа ако не се лъжа NLG1...
Та на въпроса. Обадих се лично и говорих с няколко човека първо в Шелл България - оттам след проучване ми казаха, че тази грес е предназначена само за пазара в САЩ и не могат да я доставят в Европа. След това говорих с BP, където бяха доста учтиви и им отне около седмица време за проверката. Накрая ми казаха това за НАТО - идеята, не че НАТО трябва да разрешава, а че тези греси в Европа се доставят само и единствено за военните от НАТО и предполагам, че отклоняването на доставка оттам изисква съответното разрешение. Може и да не съм разбрал добре или този, който ми е обяснявал да не е наясно... А иначе се пробваха да ми намерят заместител от гресите, които могат да доставят, но нито една не може да се доближи като параметри до синтетичната. А иначе никой не е казал, че не може да се внесе от САЩ например, но това при всички положения е неоправдано скъпо, ако става въпрос за няколко картуша...
За съжаление съм изтрил отдавна записките, които имах по въпроса с имената на гресите на BP, но ще дам няколко примера за такава грес:
Валволине също не може да бъде внесена - питал съм вече.
Втората посочена от мен съм тествал лично и съм с прекрасни впечатления.
Ще се радвам, ако някой намери и друг вносител на такива греси. Странното е, че в САЩ те са много разпространени, а в Европа никой не използва. Питал съм и началника на механичния отдел на един от най-големите танкери в света. И той много добре знае за греста за "морски приложения" която е стандарт за корабите... Но ми каза че поради цената и, те доста я икономисват и на практика си работят с обикновени греси...
Shell произвежда Aeroshell 17 която също е с молибденов дисулфид:
• AeroShell Grease 17 is extreme pressure multipurpose grease recommended for heavily loaded sliding steel surfaces where protection against seizure and corrosion is desired; e.g. bogie pivot pins on jet aircraft landing gear assemblies. It is made with synthetic diester base oil, molybdenum disulfide and Microgel non-melting inorganic thickener, which provides outstanding anti-friction bearing lubrication. It has a useful temperature range of -100° F (-73° C) to +300° F (+149° C). AeroShell Grease 17 is qualified under MIL-G-21164D specification.
Тогава излиза че говорим за едно и също нещо . Морските греси имат за цел да са устойчиви на морската вода и да предпазват от корозионното и въздействие като едновременно с това осигуряват смазване при всякакви климатични условия. Няма спор че синтетиката е с по-висока термична устойчивост, същото е и при маслата. Ама каретата и шлиците не се нагряват повече от 100 градуса така че според мен и обикновенна молибденова грес върши работа, пък ако някой може да се докопа до нещо по-така не е лошо. Така че ако трябва да заключим: Всяка молибденово дисулфидна грес (не българска) става за каретата и шлиците.
Поздрави
Точно така!. А вземайки в предвид че 4х4 автомобилите се предполага че често вземат "вани" тези греси са перфектни... (морските - синтетични) Затова и ги препоръчах в началото на темата...
Връщам се към тази "стара" тема с въпрос: Имате ли информация за трайността на грес AeroShell Grease 17 ? Купих от Англия една кутия от 500гр. на цена под 20лв. и бих иска да знам, дали е запазила качеставата си. Кутията не е отваряна, но със сигурност е над 5 години. Имам намерение да гресирам карета и др. по джипа и лекият автомобил/детевоз.
За гресиране на лебедките на лодката съм купил Corrosion Block Grease, за която Benzoboss смята (а той може да смята), че е с много добри качества за тази цел. Препоръчва се също и за гресиране на карета, както и за много други приложения. http://www.hmmarine.com/pdfs/C.B. Borchures.html
P.S.
В последно време се връщам често към темите от предходните години на форума и ги намирам за много по-смислени и информативни от новите.
There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
No wahalla.
Здравейте, нов съм тук и не съм писал, но до колкото съм запознат със смазките мисля, че морската грес, ще бъде добре за каретата на карданите ... за лагерите на главините може и литиева или графитна, а за шарнирите най добре май графитна (молибденова). Пиша защото и аз разсъждавам с какво да си смажа каручката ... и клоня към тази морската за каретата на кардана http://www.tstgroup.eu/maslo/sprei/g..._NAUTIC_GREASE http://www.tstgroup.eu/maslo/sprei/gress
Само уточнение - графитна и молибденова грес НЕ Е едно и също. Както самото имe казва, едната е с графит, другата е с молибденов дисулфид (MoS2). И двете се водят "суха смазка", но са доста различни.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Разбрах си грешката ... а какво е мнението ако се ползва морската грес за всичките възли ... карета, главини, шарнири .... то за цената е ясно - по скъпо! .... ама ако е по блажничко за каручката и е по добре ... то тези 10-15 лв. , ще са си стрували мисля ... или не съм прав?
@styk От основно (поне за мен) значение е бюджета, ако парите не са проблем е много лесно, ползваш напълно синтетични греси на не без известна марка за всички възли, марката зависи само от теб. Дали е 100% синтетична се разбира лесно, всеки читав производител предоставя подробна техническа информация за продукта който предлага. Ако тази информация е трудна за намиране или липсва, трябва някой да ти я е препоръчал или по добре се ориентирай към друга марка.
Ако бюджета не е неограничен както примерно при мен (аз на състезания не ходя, нито влизам много в калта) правя така:
За карета на полуосите (вътрешни и външни) ползвам Лики Моли MoS2 (редовната проверка на маншоните е едва ли не по важна от вида грес).
За карета на кардани ползвам една кафява на FAG която има прилични да не кажа много добри температурни и смазващи и водо устойчиви свойства a не е скъпа.
За лагери на главина и хъбовете ползвам Кастрол LMX (тук основно значение за мен има температурата, а не водата).
За втулките на спирачките ползвам високо температурна на TEXTAR.
За всичко останало кафявата на FAG.
п.п. За морски воаяжи с атв-та и джипове при контакт с морска вода мисля че ако държиш на возилото морските греси пълна синтетика са задължителни. Аз нямам подобен опит но може колегите от морето да споделят опит.
правя така:
За карета на полуосите (вътрешни и външни) ползвам Лики Моли MoS2
Хубаво е да уточниш за какъв тип вътрешни карета става дума? За съчмени карета е подходяща молибденовата , но за трипоид с иглени лагери не е! За такъв тип си трябва литиева.
Хубаво е да уточниш за какъв тип вътрешни карета става дума? За съчмени карета е подходяща молибденовата , но за трипоид с иглени лагери не е! За такъв тип си трябва литиева.
Понеже по принуда си поръчвах оригинални маншони за тераното, те си вървят и с тубичката грес и всичко останало, и ми е още прясно...
Първо оригиналната и на външното и на вътрешното каре не беше молибденова/графитна. И все пак беше различна - на външното каре обикновена кафява, на вътрешното някаква млечно (е, жъклтеникаво) бяла, непрозрачна. Греста (в оригинална тубичка със всичките салтанати), вървяща към оригиналните маншони, беше еднаква и за външно и за вътрешно, поне приличаша на обикновена литиева грес, мътна и кафява на цвят.
Та, като изключим водоустойчивостта на морската, ми се струва че с другите неща често се преиграва, особено ако производителя изрично не указва друго. В моя случай единствената грес, която се споменава в ръководството, е "NLGI N2 Lithium soap grease or equivalent" - тоест обикновена литиева грес. Това за всичките карета (на двата кардана включително), шлици на малкия кардан, главини, хъбове, шарнири, паразитен хебел, и каквото друго се сетите.
ПП: Вътрешните карета са трипод с иглички, външните съчмени. То и други работи пише в ръководството де - че външните карета не се разглобяват, ама имат много здраве от мен - разглобяват си се на кванти и си се сглобяват безгрижно. Да, имат някоя и друга "цака" за хващане, но пък ако трябва да се измият качествено, става в пъти по-лесно като са разглобени.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар