Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кой какво може в реалността

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• #75.1
        Bogoljub Gagic коментира
        23-06-26, 11:19
        С моторче от сенокосачка под капака... бляк-повърн ! Свършѝ тая марка. Тази година наех в Италия един "Avenger" хибрид, ама ме е гнус да му правя "ревю". 🤮 Верни на правилото, че Jeep не е кола, а средство за забавление, го натъпкали със забавни "features" тип звук на барабанче с чинел като пуснеш мигач и всякакви infotainment простотиЙ, закачливи малки картинки на джипчета по кьошета и на неочаквани места (това били "Jeep Easter Eggs"), смешно, но... като си представиш какво бяха Jeep-овете допреди двайсетина години, ти се доревава. 😪

• #75.2
        Urko коментира
        23-06-26, 12:48
        Свиквай, нема да се кахъриш. Вече всички са така къде повече, къде по-малко. Има малки изключения, но са почти недостъпни за европейския пазар.
        Ето поради горното, което, няма земна сила да ме накара да си взема нова кола и ще си карам старата щайга докато един от двама ни грохне.
    Като говоря не приказвам...
    Легендарната надеждност на Toyota е под въпрос

Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
      [/LIST][/LIST]Като говоря не приказвам...
      Легендарната надеждност на Toyota е под въпрос
      Аз се чудя, що мащабните ми стратегически инвИстициЙ в Aisin (26 $) и "Тойота" (15 $) с които мислех да изкарам достойни старини под палмите с коктейл в издълбан кокос и краката в Тихия океан спаднàха съответно с 12 % и 6 %, а то кво било...
      Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

Поздрав за Urko и всички истински оффроудъри, мразители на Jeep, но поклонници на целия преден мост

Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Поздрав за Urko и всички истински оффроудъри, мразители на Jeep, но поклонници на целия преден мост
          Бате Сашо,

Аз шими не съм изпитвал нито съм усещал, а не е като да не съм имал джипки и да не съм се возил на такива с цели мостове, според мен шими ефект е по-скоро симптом на проблеми с окачване.

Но това е мое мнение, аз надали имам и половин милион КМ с цели мостове... плюс това джиповете си ги карам до 90-100-110 и само при изпреварване и нужда вдигам до 120-130км/ч.
          Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            джиповете си ги карам до 90-100-110 и само при изпреварване и нужда вдигам до 120-130км/ч.
            Това е обяснението. "Jeep" изкушават към юркане по шосе и магистрала, не случайно Wrangler-ите са електронно ограничени до 160 обикновено.

Бахмааму, такова не бях виждал. И това се получава заради често и прекомерно юркане на висока скорост?

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Това се получава при цял преден мост и движение със скорости, недостижими за други МПС с цял мост

• Urko
            Urko коментира
            Редактиране на коментар
            Ама очевидно не при всички и не винаги? Или зависи колко време го караш така?

„Ако всички караха тази кола, щях да фалирам“: Механик разкрива марката, която просто никога не се чупи

Изявлението идва от механика и автор Джеймс Гудхенд, който е виждал хиляди коли да преминават през работилницата му през годините.
          На който не му се чете и превежда - Honda

Коментар

Сега потребителите да се радват или да плачат?

Брюксел направи новите коли още по-скъпи. Новите правила влизат в сила веднага

Коментар

• blackfirefly
              blackfirefly коментира
              Редактиране на коментар
              Има и велосипеди. У Европата много ги карат.

• trapper
              trapper коментира
              Редактиране на коментар
              Има. Дори с тях обикалят земята.
              Ама на тия, дето измислят щуротии за разнообразие от скука и безделие им трябват колелета без седалки !

• Asteri
              Asteri коментира
              Редактиране на коментар
              Който си е купувал нова кола последните няколко години вече ги ползва тези "нови" неща. А който не кара нови коли няма защо да се притеснява от цената им 😁

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
            Сега потребителите да се радват или да плачат?
            Тия нововъведения какво общо имат с офройд възможностите на автомобилите?

Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Urko
              Urko коментира
              Редактиране на коментар
              Тя темата по начало не е имала за цел да е само за "офройд възможностите на автомобилите".

Из Евангелийски сказания и летописи на чукчите

„Една от причините повече да не купувам нов автомобил“

Споделеният опит с нов автомобил BYD, оборудван с натрапчива камера за наблюдение на водача, предизвика оживена дискусия сред читателите. Шофьорите активно обсъждат действащите изисквания на Европейския съюз относно наблюдението на водачите, предупредителните сигнали и задължителните системи за подпомагане на шофирането.
            В центъра на дебата се оформят два противоположни лагера. От една страна, някои критикуват Европейския съюз за прекомерен контрол и наблюдение. От друга страна, мнозина поставят под съмнение техническата надеждност на асистиращите системи, като твърдят, че в определени ситуации те самите могат да създадат опасност.
            Наред с критиките се появяват и различни практически реакции – от залепване или прикриване на камерите до съзнателен отказ от покупка на нов автомобил в полза на по-стари модели без подобни технологии.

ЕС превръща шофьорите в наблюдавани лица

Някои читатели виждат в новите разпоредби на ЕС сериозна намеса в свободата им при шофиране. Около 35 процента изразяват ясни резерви към описаното от Себастиан Фиман значително разширяване на технологиите за наблюдение. Те се опасяват, че Брюксел ги превръща в „прозрачни граждани“, предупреждават за опасност от държава на контрола и виждат тревожна тенденция към все повече събиране на данни – от автомобилите до цифровото евро.
            Настоящите мерки често се разглеждат критично в контекста на други инициативи на ЕС, като наблюдението на онлайн комуникациите или ограниченията на достъпа до определени услуги. Някои смятат, че при по-нататъшното технологично развитие дори заобикалянето или изключването на тези системи, например чрез залепване на камерите, скоро може да стане невъзможно.
            „В един момент дори залепването на камерата или подобни действия няма да помагат, защото автомобилът просто няма да може да бъде стартиран.“
            „Сами сме си виновни, че автомобилните производители и нашите политици са толкова податливи на влиянието на ЕС. В момента VW плаща цената за това. Най-доброто, което ни очаква като граждани, е контролът върху чатовете – два пъти отхвърлен, а след това приет по коварен начин. ЕС не е избрано наднационално правителство. Това е сбор от чиновници. Те могат да приемат предложения, но никоя държава членка не е длъжна да ги прилага.“
            „Половината от бюрократите в ЕС трябва да бъдат освободени. Много неща веднага биха се подобрили.“
            „Вчера беше приет контролът върху чатовете. Големият брат ви наблюдава. Наблюдение чрез цифровото евро. Камери в автомобилите, контрол върху чатовете – това напомня за времето на Улбрихт и Хонекер.
            Актуалната камера днес я имаме под формата на обществените медии. Идеята на AfD да реформира ЕС и да ограничи неговите правомощия е отлична.“

Асистиращите системи пречат повече, отколкото помагат

24% от читателите критикуват конкретните технологии на описаните в статията системи за подпомагане на водача. Основните оплаквания са свързани с ненадеждни предупреждения, грешно разпознаване на пътни знаци и внезапна намеса в управлението на автомобила – понякога дори до реално опасни ситуации, причинени от прекалено чувствителни системи за поддържане на лентата или аварийно спиране.
            В много от коментарите се твърди, че тези системи в ежедневието по-скоро разсейват и създават стрес, отколкото да повишават безопасността. Освен това потребителите поставят въпроси за отговорността: какво се случва, ако асистираща система причини катастрофа? На фона на тези недостатъци мнозина сериозно се съмняват в смисъла на европейските изисквания за задължителното им внедряване.
            „Не мога да разбера как е възможно дори да бъдат задължителни толкова нефункционални системи. Това е знак за прекомерната намеса на ЕС, съчетана с откъснато от реалността пожелателно мислене. Наеманите от нас автомобили обикновено са марки от концерна VW. С така наречения „асистент за поддържане на лентата“ никога не мога да взема завой плавно, а на пресекулки, защото този „самоубийствен асистент“ непрекъснато се намесва в управлението. Освен това понякога се опитва да насочи автомобила към насрещното движение, към мантинела в ремонтен участък на магистралата или към съседна кола. Това не повишава безопасността, а я намалява драстично.“
            „Колко време ще мине, преди някой асистент за поддържане на лентата да блъсне велосипедист или да се стигне до челен сблъсък, защото системата е задействала спирачките по време на изпреварване? Водачът трудно може да бъде държан изцяло отговорен, а производителят също не. Тогава Европейският парламент ли ще носи отговорност?“
            „В един сравнително нов Volkswagen, който карах под наем в Естония, звуковите предупреждения бяха навсякъде. Няколко пъти дори се стрясках от силен сигнал, защото разпознаването на ограниченията на скоростта беше грешно и системата смяташе, че превишавам скоростта. Бях изключително раздразнен и продължавам да считам това за недопустима и опасна намеса по време на шофиране.“
            „VW, Skoda и Cupra също са особено добри в това отношение. Мога да говоря само за тези марки, защото в момента не карам други. Дори най-досадният спътник не нервира толкова, колкото този софтуер. Освен това той дори не работи правилно и понякога създава животозастрашаващи ситуации – например когато Lane Assist приближава светофар, намалява скоростта, а след това внезапно ускорява и иска да премине на червено. Това е само един пример от двустранен доклад с грешки, който предадох на VW заедно с автомобила. Казаха ми, че проблемът е известен. Какво жалко признание.“
            „Тези системи служат за безопасността и вероятно вече са спасили човешки животи. Важният въпрос обаче е: кой носи отговорност, когато такъв помощник допусне грешка? Отговорността остава за водача, който след това трябва да се разправя с производителя. Изглежда, че според ЕС шофирането вече не трябва да носи удоволствие.“

Шофьорите избягват новите автомобили и залепват камерите

Около 19% от читателите разказват, че вече активно се противопоставят на нарастващото наблюдение в собствените си автомобили. Те прибягват до различни мерки, като например покриване на камерите или използване на специализирани решения в сервизите. Мнозина заявяват, че по тази причина в бъдеще ще се откажат от покупката на нови автомобили и ще продължат да карат по-стари модели.
            Описаните в статията „бавачка-системи“ (nanny systems) не се приемат от тези шофьори, а целенасочено се заобикалят или деактивират. Някои потребители споделят как изключват определени функции или съзнателно избират автомобили с възможно най-малко електроника.
            „Моят автомобил е модел 2024 г. и при него все още мога трайно да деактивирам повечето от тези функции. Смятам да го карам до края на експлоатационния му живот. Много е вероятно никога повече да не си купя нов автомобил. Предпочитам да премина към по-стар, но добре поддържан автомобил.“
            „Специално си купих употребяван автомобил, при който все още могат да се правят софтуерни настройки и успях да изключа много от досадните функции. При новите автомобили това вече не е възможно...“
            „Само това е достатъчна причина за мен повече да не купувам нов автомобил. Също както и цялата история с ‘eCall’.“
            „Имам истинска неприязън към камерите, насочени към мен. Изобщо не мога да ги понасям. На телефона и таблета съм залепил здраво алуминиево тиксо върху предната камера (държи дори когато устройството е в джоба ми). VR-очилата винаги стоят обърнати така, че камерите да гледат към стената, а охранителните камери около дома ми са аналогови и не са свързани с интернет, така че само аз имам достъп до записите. Вероятно повече няма да си купя нов автомобил. В бъдеще по-скоро ще ми трябват надеждни контакти с добри автомонтьори от старата школа.“

Други мнения

Около 22% от коментарите са под формата на сатира, открита ирония или отделни положителни мнения. Някои коментиращи смятат, че подобни изисквания са оправдани при товарните автомобили, или посочват като аргумент целта на ЕС да намали броя на загиналите по пътищата. В същото време бюрократичната активност на ЕС често е обект на подигравки, включително чрез сравнения с Щази или шеги за „лятната новинарска суша“.
            „На следващия етап асистиращите системи изобщо не трябва да могат да бъдат заобикаляни. Например педалът на газта да не реагира, ако се движите над ограничението на скоростта или сте прекалено близо до автомобила отпред. Разбира се, това ще допринесе за по-голяма безопасност на движението.“
            „В крайна сметка ЕС обяви, че до 2050 г. иска да постигне нула (!) жертви по пътищата. Това означава, че ще има все повече наблюдение и все повече системи за подпомагане на водачите, чак до напълно автономното шофиране. А това със сигурност няма да направи автомобилите по-евтини.“
            „Щази щеше да бъде горда и щастлива.“

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
            X