Здравейте Колеги, искам да ви питам следното: В упътването на Сузуки Джимни 2021 пише, че превключването с малкия лост от 2H на 4H може да се извърши в движение със скорост под 100 км/ч, а педалът на газта трябва да е натиснат. Не мога да разбера защо трябва да се подава газ докато минаваш на 4 по 4 ? Освен това не ми става ясно само главините на предните колела ли зацепват на вакуум или и централния диференциал се заключва при този модел. Това е новото Джимни. Джимни 4 ?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
раздатка сузуки джимни
Свий
X
-
Джимнито е part-time и няма централен диференциал. Включиш ли 4H или 2H предния и задния мост се въртят заедно. Аз не бих включвал 4х4 със повече от 30-40кмч, ако ще и със синхронизатор да е в раздатката. За влизане или излизане от 4L трябва пълен стоп.
-
Благодаря за информацията ! Да, аз ги превключвам в движение (2H към 4H и обратно, при ниска скорост, макс. 30 км/ч.). Просто не мога да си обясня защо пише при превключването да се натиска педала на газта ? Преди години карах Паджеро 4, супер селект 2 - там от 2H към 4H също можеше в движение да се превключва, но май пишеше да се отнеме газта и тогава. За другите 2 позиции - 4 по 4 с блокиран централен диф и 4 по 4 бавни трябваше да спра, нулева, колелата изправени и така.
-
-
Ами не виждам какъв е смисъла двигателя да е под товар при включване. Аз като превключвам тераното или натискам съединителя или я пускам по инерция. Хъбовете на джимнито се включват/изключват със вакуум от всмукателния колектор до колкото ми е известно.
Коментар
-
да, с вакуум зацепват. Още по-странно ми е, че ако превключвам 2H към 4H спрял и следвам указанията, излиза, че трябва да съм на нулева или да натисна съединителя и да подавам газ ?! Малко ми идва като двойното амбриране докато карах трабантчеСвалих упътването на немски да проверя дали при превода не се е получило разминаване, пак същото пише:
С тази функция можете
превключвате между задвижване на две колела (бързи) и задвижване на всички колела (бързи) -изберете между позиции “2H” и “4H”.Спрете автомобила или намалете скоростта
под 100 км/ч (60 мили/ч) и дръжте насочени предните колела право напред. Преместете лоста на разпределителя, не и без да натискате газта.
-
-
Ето тук хората го коментират този казус:
https://www.bigjimny.com/index.php/f...g-4wd?start=24
Раздатката се включва без да е под товар, както при всички останали нормални part time системи.
Коментар
-
Кико, в случая с Jimny (2021), изискването за подаване на газ при превключване от 2H към 4H вероятно е свързано с вакуумната система за зацепване на хъбовете. При леко подаване на газ вакуумът във всмукателния колектор се увеличава, което улеснява зацепването на предния мост. Това обаче не означава, че раздатката трябва да е под значителен товар.
Ако превключвате при ниска скорост и без рязко подаване на газ, проблеми не би трябвало да има. Винаги е добра идея да се придържате към препоръките в упътването, но ако имате съмнения, консултирайте се със сервиз на Suzuki.
Междувременно, споделеният линк към форума BigJimny е много полезен за подобни казуси. Успех и приятно офроуд каране! 🚙
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар