Обява

Свий
Няма добавени обяви.

GPS за аматьори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

А струва ли си 60СSx Повече в пари от 60СS заради един компас
    И колко от вас ползват компаса на уреда
    Ама откровенно.

Коментар

Кой колко го използва не знам. За мене компаса е крайно важно нещо. Технологията ГПС не позволява приемникът да е истински компас, това което показва е нешо изчислено и е възможно само ако приемникът се движи. Точността по височина също не е висока, около нулата даже хич я няма. Затова и в хубавите прибори слагат и компас и барометър. Прочее, щом се катериш по моему апаратче без барометър изобщо не ти върши работа.
      Виж темите в архива и особено писаното от Туоно. Той беше правил обзор на поне два барометъра ако не ме лъже склерозата.

Коментар

Първоначално публикуван от markan
        Ама откровенно.
        Може би искаш да кажеш "Повече в пари от 60 CX"?
        Ако не ме лъже паметта, 60 CS (вече спрян от производство) имаше компас и барометър. Това, което няма обаче, за разлика от 60CSX, са SIRF приемник, а паметта май беше вградена 56МВ (CSX е стандартно с 64 и можеш да му сложиш и по-голяма карта). А това са си много съществени разлики.

Откровено казано , досега не ми се е налагало да ползвам компаса. Което обаче изобщо не значи, че никога няма да ми се наложи да го направя.
        Естествено, всеки си преценява дали си струва да даде 50-на долара в повече заради компаса и барометъра.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от markan
          Ама откровенно.
          Ми то аз използвам само компас и карта, щото го немам уреда! Свестен компас- около 35лв., а карта, както си намериш.
          Имам един ГПС, за в колата 75usd, ама върви с Notebook и няма компас с стрелка, м...а му!

Коментар

Същата работа ...
            Имам извратена мечта - хубав компас в колата. Ама не намирам хем малък хем работещ. Правилните в магазините за лодки са много големи, танковите и самолетните са откраднати отдавна ... ((( А артилерийския е хубав, ама в колата и близо до нея показва глупости както си му е реда.
            Да. Има и криво-ляво прилични барометри-алтиметри Конус. 80 лева.
            Бе, купи си от някоя будка за левче вестник Телескоп, там има реклами и адреса дето ги продават. Но с тия работи влизаш в друг свят, в който трябва да мислиш сам а не само да зяпаш шареното екранче. Пък и всичко става по-бавно. Но работи и когато отгоре няма чисто небе

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
              Същата работа ...
              Имам извратена мечта - хубав компас в колата.
              Хубав компас - добре. Ама ха кажи с каква точност средният турист (офроудаджия) ще си определи местоположението, при условие, че в добавка към хубавия компас най-често ще има една "хубава" карта с мащаб 1:55,000 или даже 1:100,000.
              Да не говорим колко хора ще могат да се оправят с хубава топографска карта, дори и да я намерят.
              То хич не беше случаен онзи стар виц:

Двама овчари виждат, че наблизо спира командирска джипка, от която излизат офицери и ... Единият овчар казва на другия "Тия извадиха карта и компас, значи ей сега ще дойдат да ни питат къде се намират"
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Ъхъ. Изплава една атомна подводница на бургия, спира до някъв параход, в рупора викат: Къде са Галапагоските острови бе? Ония мислят, смятат, казват - ще легнете на курс 283 ...
                Не се прави на умен бе, охлюв, ти с ръка покажи!
                А виж това вече е ария от друга опера, и има малко и косвено отношение към питането на момчето по жипиесовете)
                Ееех ... Няма вече от къде да се намери хубав компас, нямааа ...((((

Коментар

Забавно е да се четат такива отговори, като за подводницата.
                  Разбира се, GPS-а е само черешката в навигацията. Помощно средство в мирно време. Преди него е имало и след него ще има навигация.

По темата за компаса и барометъра.

Компаса лично на мен ми трябва когато търся някаква точка или когато трасирам нещо с максимална точност. В гората се ходи бавно и по начупена линия. Без компас GPS-а се върти като щур и неможеш да хванеш стрелката на къде те води. Когато имах само един GPS 12, винаги го ползвах в комбинация със стандартен магнитен компас.

Барометъра наистина повишава надеждността в надморските височини, но за мен по-ценното е, че дава инфромация за промените в налягането и могат да се правят изводи за метеорологичните промени, които предстоят. В планината когато влизам за няколко часа в хижа само изключвам приемника да не търси сателити, иначе си стои включен заради барометъра.

Но като цяло може и без тях в GPS приемника. Иначе винаги в джоба си нося един магнитен компас Suunto, даже и в града.
                  "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
                  http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X