Обява

Свий
Няма добавени обяви.

BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

  Във връзка с работата ми, преди няколко месеца започнах да правя подробна карта на град Враца и след това Врачанска област. Постепенно проекта се разшири и реших да започна цялостна топографска карта на България. Пускам тази тема, за да се види за какво става въпрос. Картата е в изключително ранен стадии. Засега включва пълната шосейна мрежа и всички населени места във области Видин, Монтана, Враца и Бургас. Доста райони на Врачанска област са разработени подробно.

  Крайната ми цел е да се получи подробна топографска карта на България, която да отговаря като пълнота на 50-хилядните топографски карти. За основа ползвам сателитни снимки от спътника SPOT-5, от които векторизирам пътищата, хидрографията и растителната покривка. От топократите се нанасят всички останали обекти, които не могат да бъдат идентифицирани на снимките. Картата се чертае абсолютно "на чисто", започвайки от нулата. Не използвам никакви съществуващи (свободни) векторни данни, поради незадоволителната им точност. Където разполагам с кадастри и землища на населени места, ползвам от тях каквото е възможно, сверено пак със сателитните снимки.

  В момента работя сам по проекта, за собствено удоволствие. С темпото с което напредвам, ще трябват години, за да се получи някакъв по-завършен резултат, далеч не пълен при това. Пускам тази тема, за да проверя има ли интерес към такава карта, и ще се намерят ли желаещи да помагат по някакъв начин.

  Ето и линк към различните варианти на картата: (версия за Мапсорс и готов файл за GPS уреди) http://bgtopodv.samsiev.eu/ftp/v18.08/

  Инфо за последните промени: от този линк: http://bgtopodv.samsiev.eu/. От този линк кликвайки на "сините полета" можете да изтеглите желаната от Вас версия на картата.
  Последно редактирано от dhv; 17-08-18, 09:47. Причина: Опреснени линкове по молба на dhv
  "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

 • #2
  До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

  Поздравление за започнатия проект. Искрено пожелавам да има успех
  ...
  Но ще започна да питам - защо нов проект? Не станаха ли твърде много отворените проекти за България? BG Route, BG Mountains, BG Topo Maps и не знам си какви други самостоятелни разработки...Не е ли по смислено да се обедини безплатната информация и да се надгажда, вместо да се започва да се събира изцяло наново?
  ...
  А не е ли изобщо по-добре да се мисли в друга посока? Примерно, това което Garmin засега няма - тематична карта

  П.П.: Нека коментарът ми се възприема конструктивно, а не като заяждане!

  Поздрави,
  Последно редактирано от asterix85; 28-10-09, 06:20.

  Коментар


  • #3
   До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

   Защо нов проект? Вероятно поради същата причина, поради която са започнати и останалите. Нищо от съществуващите карти не ни свърши работа. Затова си направихме собствена основа, за нашата работа. Изобщо не съм имал намерение да публикувам нещо, но след като се получи толкова добра основа и започнах други области освен нашата... затова го пускам да види бял свят. Може и да се комбинира с другите проекти, разбира се, например с BG Mountains.

   Освен всичко друго, тази карта е с много фино регулирани параметри за рутинга по пътната мрежа. Далече е от съвършенството, но където имам точни данни, е много по-добра от досегашните в това отношение. Сега съм я компилирал с рутинг, защото е далеч от завършен вид. Предполагам, че когато я довърша (някога), ще пускам свободно само версия без рутинг. Или рутираща "транзитна" версия, със пътната мрежа и само транзитните маршрути през градовете.

   По нататък ще опиша и подробно технологията, по която работя. Ако има и други желаещи, да може да се координира работата.
   "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

   Коментар


   • #4
    До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

    Здравей DHV,

    Още един път поздравления за проекта. Аз лично бих се ангажирал с участието в него. При положение, че се намерят още поне трима, следващата година може би проекта ще бъде завършен.
    Предложение за нерутиращата карта, но ако е възможно и за нея да бъде изградена на слоеве по тематични раздели. При такова изпълнение, когато на потребителя му трябва пътища избира пътища, трябват му туристически маршути избира тях и.т.н. Така върху основата могат да се израждат различни тематични карти за различни цели. За рутиращата може да остане тази с пътищата, крайпътните обекти, автомобилни сервизи и болниците за бърза помощ. Аз не мога да преценя дали е възможно.

    Привет
    Последно редактирано от tabak; 28-10-09, 01:38.

    Коментар


    • #5
     До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

     Ами кой е казал че не може да се направи тематична карта , даже намерих такава за цяла Европа ето тук: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/A...one_Garmin_Map базирана на Openstreetmap проекта, изтеглете си само тази за Германия тя е най-подробна и се вижда точно структурата за дадените слоеве. По принцип основната идея е да се създаде един мапсет gmapsupp от карти който съдържа отделни мапсети в себе си и всеки един от който да отговаря на даден тематичен слой за който отговаря отделен тип файл. Това може сравнително лесно да се направи да речем за хоризонтали отделен слой, също така и друг слой само за полигони и точки . При полилиниите малко се усложнява процеса ако например се отделят черни пътища в отделен слой и такива главни поради наличието на рутиране и тогава трябва точно да съвпадат границите между отделните карти така че да може да се направи безпроблемен преход при изчертаване на маршрута от един слой който всъщност в дадения случай се явява отделна карта. подобно все едно да комбинирате някоя карта с такава на друга държава и да се направи безпроблемен маршрут между двете страни.
     Последно редактирано от icpart; 28-10-09, 21:34.

     Коментар


     • #6
      До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

      Здравей Icpart,
      Ами в една от темите по форума се дискутираше това и по точно топографската част, видовете офрод маршути(за коли, мотициклети и туристстически пътеки). Отговора на Sabin бе, че за рутиращата карта това не може да стане.

      Привет

      Коментар


      • #7
       До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

       Принципно имах друго предвид, но няма значение Примерно предложение за карта на градския транспорт? Както са новите карти cityXplorer™ карти. Дали е възможно по-някакъв начин това да се постигне със cgpsmapper, за ArchGIS съм убеден

       Поздрави,

       Коментар


       • #8
        До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

        Ние правим точно тематични карти на базата на тази основа, свързани с работата ни. Примерно всички триангулачни точки от държавната мрежа, трасетата на оптичните ни кабели и всички останали кабелни мрежи...

        Това за слоевете също е донякъде реализирано. Картата я чертая на слоеве - релефа е в отделен файл, растителността е в отделен, реките също... накрая ги събирам в един преди компилацията. Може и да се компилират поотделно, така ще могат да се включват и изключват. Но всички видове пътища трябва да са заедно, не може да се отделят черните. И в момента рутинга е достатъчно труден за напасване, а ако са отделно, няма начин и да се тества.
        "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

        Коментар


        • #9
         До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

         Здрасти Dhv, замислял ли си се че могат да се използват данните от Openstreetmap поне за главните пътища, тъй като те са също с много голяма точност, тъй като маршрутите на пътищата се създават на базата на осредняването на данните от ГПС траковете качени от множество потребители.

         Коментар


         • #10
          До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

          Не съм пробвал да ползвам данни от openstreet.
          Пък и на мен главните пътища са ми най-малкия проблем. Те не са кой знае колко, мога да ги векторизирам за 2-3 седмици в Цяла България, ако само тях започна да правя. Проблем са най-малките пътища, които понякога е трудно да се идентифицират точно на снимките и се налага да сравнявам няколко източника едновремнно. Другото трудно нещо е да се разбере в какво състояние е пътя, това от снимките не личи. Където има висока резолюция в Гугъл, може да се види пътя до колко е читав. Опитвам се да взимам това предвид при настройките на рутинга, за да може навигацията да избягва лошите участъци. Опитвам се да установя с точност кой е най-добрия транзитен маршрут през градчета и селца. Това ме бави доста. Идеята е като задам нанякъде да ме води по маршрут, да мога да разчитам 100% на картата.

          В момента се боря със Софийска област, след няколко дни ще компилирам нова версия с добавена цяла област София. По скоро след 10-15 дни, в Софийско е пълно със стотици махали и лабиринти от пътища. Вчера "се загубих" из пущинаците покрай сръбската граница...
          "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

          Коментар


          • #11
           До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

           Дхв можеш ли да опишеш малко по-подробно методиката при задаването на параметрите за рутиране при направата на картата, например какъв е приоритета при задаването на параметри, различните забрани за завои и т.н. Например как процедираш при някои места в които нямаш точна информация относно разните ограничения как се процедира в този случай. Предполагам че не само на мен ще ми е интересно.

           Коментар


           • #12
            До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

            Разделям пътищата по класове, като общо взето спазвам официалната класификация на републиканските пътища. С някои изключения, например, като през Върбишкия проход, който официално се води първокласен (!) път, но съм го направил с тип линия за 4-клас. Някак странно ще изглежда на екрана да виждаш "Principal Highway", докато се движиш по някакъв горски път.

            Скоростите на движение ги задавам да отговарят на физическото състояние на пътя, а не на пътните знаци. Ако нямам друга информация, приемам следните класове (според GPSMapEdit):

            автомагистрала - 7 (no speed limit)
            главен път с разделителна ивица - 6 (110 км/ч)
            I, II клас пътища - 5 (90 км/ч)
            III клас пътища - 4 (80 км/ч)
            IV клас пътища (междуселски) - 3 (60 км/ч)
            други пътища и квартални улици - 2 (40 км/ч)
            черни пътища - 1 (20 км/ч)

            Където пътят явно не става за висока скорост (проходи с остри завои и др.), задавам по-ниска скорост без значение класа, в зависимост от ситуацията. Всички главни пътища в населените места ги задавам с 60 км/ч. Ако имам информация, че пътят е лош, също ограничавам скоростта.
            Накрая като направя по-голям район изцяло, започвам тестове с всякакви маршрути в GPSMapEdit и във Мапсорс. Където явно маршрута не е оптимален, донастройвам определени участъци, като намалям или увеличавам приоритета (скоростта) на отделни улици и участъци.

            Ако упорито маршрута минава по много лош път, поради липса на друг наблизо, тогава прекъсвам пътя и един малък участък го правя "черен път", така че да не навигира по този участък, когато е зададено да се избягват unpaved roads. И така, всичко е в зависимост от конкретната ситуация. Ще опиша по-подробно и други неща.

            Засега прикачвам сорса на Бургаска област в .mp format. В него се вижда как съм разпределил класовете и скоростите по пътищата, както и ограниченията за завои във пътните възли, така че възелът да работи както е предвидено.

            BURGAS.rar.
            Последно редактирано от dhv; 05-11-09, 22:48.
            "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

            Коментар


            • #13
             До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

             Ще опиша накратко цялостната технология за направата на карта на една област. Работи се с GPSMapEdit.


             1. Очертавам грубо границите на областта по административна карта. целта не е границата да е 100% точна, а да е опростена, но така че всички населени места да са си във вярната област. Границата я правя с тип линия за шосе, за да може да се залепват по нея външните възли на останалите пътища и след това да се напасне със съдедните карти и да работи рутинга.

             2. Въвеждам всички населени места във "Postal Address Items". Вземам данните от НСИ http://www.nsi.bg/nrnm/ - всички официално съществуващи населени места със точните им и актуални в момента имена. След това по топографските карти нанасям всяко населено място с точка на правилното му място. Има някои махали, които липсват дори на военните карти (около Габрово примерно), голямо търсене падна да ги открия къде се намират. Купих си административен атлас на България, там има всичко. Имената на неофициалните махали ги пиша както са на топографските карти. Те не фигурират в НСИ.

             3. Чертая цялата автомобилна пътна мрежа от сателитните снимки. Класовете и номерата на пътищата - от административния атлас. Целта е да има всички пътища до всяко село или махала. Когато някъде се стига само по черни пътища, давам и тях. В населените места давам само транзитните пътища, без други подробности.

             4. нансям по-големите реки и езера, всички манастири и някои други по-известни обекти. Ще нанасям и бензиностанциите, засега не съм ги правил.

             5. Релефа го генерирам в Глобал Мапер по данните от SRTM, през 10 метра височина, със хориз стъпка 25 метра, генерализация 0.16. Релефа се пази в отделни файлове, добавям го само при компилацията.

             6. Разпределям всички обекти по нива, така че картата да е четлива и да изглежда добре при всички нива на увеличение. Избрал съм 5 нива на зуум, могат да се видят във примерния файл който прикачих в предишния пост. Разпределянето го правя първо по типове обекти, след което ръчно прехвърлям каквото реша по-нагоре или по-надолу по нивата. Целта е при всяко ниво на зуум в уреда да се вижда максимално количество информация, без да е претрупано и нечетливо. Задачата е трудна, това си е почти постоянен процес. Винаги когато разглеждам какво съм направил, донастройвам и променям нещо по нивата, което не ми харесва.

             Дотук се получава това, което наричам "Транзитна карта на България". Когато станат готови всички области, ще бъде напълно използваема рутираща пътна карта с всички необходими подробности за навивигация до всяко населено място (и не само). Може да бъде като "free demo".

             От тук се започва попълването на топографското съдържание на картата:

             7. От сателитните снимки и военните карти се нанасят всички черни, полски, горски пътища и пътеки. Тези, които са от картата и не могат да се видят на снимката, се отбелязват с друг условен знак като несигурни. Още не съм решил дали ще участват в рутирането. Нанасят се всички улици в села и градове. В големите градове се въвеждат имена на улици и адресна информация (от закупени карти). Остава голямата трудност със еднопосочни и забранени улици. Ще се решава постепенно.

             8. В отделен файл, от сателитни снимки и карти се нанасят всички реки, потоци, дерета, язовири, басейни и т.н.

             9. В отделен файл, пак от снимки и карти се нанасят всички гори и друга растителна покривка, по възможност с описанията.

             10. нанасят се всички останали обекти от топографските карти - чешми, извори, скали, пещери, ферми, хижи, .... всичко каквото има. След като са нанесени от карата, се преглеждат върху сателитната снимка, и се донаместват тези, които се виждат и могат да се разпознаят.

             11. Разни други неща, които съм забравил до тук. Ако може да се векторизира релефа от топографските карти (мераци...), защото този от SRTM е ужасен...

             Крайния резултат е топографска карта във векторен вид, с работещ рутинг по всяка козя пътечка. Срок за завършване - неопределен. И няма начин това да бъде безплатно и публично. Може би една област като безплатна демонстрация. Почти окончателния вид на карата (още не съвсем) може да се види във Враца и малко на север от града. В голяма част от Врачанска област са попълвани някои етапи от описаните, но далеч не всичко.
             (Линка към инсталационния файл във началото на темата)
             Последно редактирано от dhv; 05-11-09, 23:42.
             "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

             Коментар


             • #14
              До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

              И малко оффтопик - накои майтапи, на които съм попадал докато се занимавам със картография. Не знам дали някой подозира, какви местности, села и махали съществуват съвсем официално по нашите земи

              Няколко местности в (резерват) Северозапад:

              Говнище (близо до Мездра); Говненски Дол (в село Лютаджик); Дупенек (пак до Мездра);

              Близо до видин, точно до международния път Е-79 се намира местността "Курвин Град". Съвсем официално го пише в землищния план ;

              До Петрич, близо до границата с Македония има местност "Срането", и точно над нея е "Чис дол"


              А има една бивша местност - "Меново пърдище", която в момента се намира на дъното на Монтанския язовир . Юнак Мено такава работа я е свършил някога, та цели две села да затрият с цял язовир...


              И един случай, от който ме боля корем от смях. Ровя си в националния регистър на населените места. Гледам кое село какви имена е имало, от къде произлиза и т.н. Стигам до квартал Любово на Гр. Габрово. Преди това е бил село Любово. То е създадено през 1951, при сливане на колиби Варчовци и колиби ГЪЗУРНИЦИТЕ . Смях, смях, обаче продължавам. Отварям военните карти на Генщаба и търся къде се намират тези красоти. Намирам Любово... и гледам точно до него: ДУПЕЛИТЕ ! Тук вече съм се хилил цял ден като изтърван. Особено като се сетих, как са ходили геодезистите да разпитват за местните имена... и какво са му казали на човека, пък той после какво е запомнил като надписвал картата... .
              "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

              Коментар


              • #15
               До: BG Topo Map - проект за топокарта на България за Garmin

               Първоначално публикуван от dhv Преглед на мнение
               ......
               11. Разни други неща, които съм забравил до тук. Ако може да се векторизира релефа от топографските карти (мераци...), защото този от SRTM е ужасен...

               (Линка към инсталационния файл във началото на темата)
               За векторизирането: Почти всички са убедени, че практически е невъзможно векторизирането им, защото ще са необходими доста ресурси от време и хора. И на този етап по практичния вариант: Ако тези "картинки" са географски ориентирани и качени във външно устройство към GPS и при необходимост да бъдат използвани вместо слоя от хоризонтали. Някой цветове могат да бъдат направени прозрачни така че да изпъкват по-добре хоризонталите.

               П.П. Не знам дали не могат да се използват векторизираните от Vedrin.
               Последно редактирано от tabak; 06-11-09, 11:01.

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X