Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точни ли са генщабските карти?

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Точни ли са генщабските карти?

    Ми - страх ме е от вас мъжагите, затова.
    Ела да ми помогнеш малко да доям те тия хапчета, и ти ще станеш умен като мене. Нема да се шашкаш, ще ти дам от другите, за да ти мине от тия.
    Способите за възстановяване на ориентацията също ги пише по книжките. Определянето на мястото по гпс-а не отменя действията покрай привързването на местността, понеже гпс-а няма свойството да подобрява видимостта, поради отсъствие на зрителни органи.
    А иначе първият ми мой си гпс беше Гармин 38, ти тогава сигурно още не си чувал за картите, камо ли за радионавигацията. Това което някой е виждал тука беше правнучката му - Гармин 12. Но това беше много години по-късно.
    Спи спокойно - имаш си всичко.

    Коментар


    • #47
      От: Точни ли са генщабските карти?

      Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
      Вадиш си примерно картата на местността в мащаб 1:25000, нанасяш си точката и я пренасяш по координати на картата в мащаб 1:5000. Да тръгнеш само с планове 1:5000, не е най-удобно (или разумно) за да си свършиш работата. Ако нямаш карта за цялата местност или поне за голянма част от нея, значи си тръгнал неподготвен.
      А да попитам 1mm от картата в М1:25000 дали не е 25m, е благодаря за такава точност. За най-груба ориентация са достатъчни и 50K карти ама когато говорим за точност или 5K, или още по-добре GPS, пък бил той и от любителския клас. Все-пак 3m грешка си е 8 пъти по-малко от 25m.

      Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Въпроси ще има ли? Говорим за топография, или за компютърни игри?
      За компютърни игри говорят тези, за които копютъра слижи да си редят пасианси. Повечето, които по-честичко пишат в този раздел обаче, поназнайват оттук-оттам по малко и си ползват компютрите понякога и за друго

      Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Ми - страх ме е от вас мъжагите...
      Е то тук, май само един има, недостижимия, за когото и слънцето и звездите биха се преместили за му помогнат да се оринтира, само и само да не признае, че нещо с нови батерии може и да му е от полза

      Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      А иначе първият ми мой си гпс беше Гармин 38...
      А втория??? Или след първия беше констатирано, че това е дело на дявола и беше заклеймена технология

      Коментар


      • #48
        От: Точни ли са генщабските карти?

        А има някакви, пет ли, шест ли ... Ни един не е каквото трябва, и полека - лека биват заковавани по разни места, където все някаква полза ще докарват. Има един особено бавен Алан, на него може да му се върти картинката. Ще излезе най-полезен от всичките - вече му намерих пирон да го ковна на една бусоля. Каквото има. Ако намеря 200 лева, ще му направя стойка от истински теодолит, ама засега няма.
        Виж вашите реакции наистина ме подтискат. Човек да се гордее че може и знае нещо е разбираемо. А да се гордее че не знае, не може, и че даже не ще да разбири нещо си, ми е най-малкото странно. Можехте поне от любопитство да попитате да кажем Трампа какво, как, и защо. Той например е карал 150 000 тонни танкери, и сигурно има причини да уважава картите.

        Коментар


        • #49
          От: Точни ли са генщабските карти?

          Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Виж вашите реакции наистина ме подтискат. Човек да се гордее че може и знае нещо е разбираемо. А да се гордее че не знае, не може, и че даже не ще да разбири нещо си, ми е най-малкото странно.
          Ами аз тук не съм видял някой, който който да се хвали, че незнае. Имаше хора, които попитаха и бяха поругани. Старателно им беше обяснено колко са тъпи, че въобще задават въпроси и как цяло едно поколение е за боклука... но не видях нещо полезно написано от същия този човек, че евентуално поне на един от тези незнаещите (като мен например ) да му бъде поне малко полезно...

          Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Можехте поне от любопитство да попитате да кажем Трампа какво, как, и защо. Той например е карал 150 000 тонни танкери, и сигурно има причини да уважава картите.
          Ами браво на колегата Трамп (това го казвам без ирония или нещо от сорта към последния), но щом е "карал" танкер сам би потвърдил, че попадайки на 25m (това от посочената по-горе 25K карта), при нормална скорост на движение, от друг танкер в открито море, е малко късно и безсмислено да говорим за карта. От друга страна аз поне не съм виждал танкер да "паркира" по карта или огледала. По-често се вижда няколко симпатяги да го дърпат. Просто мащаба в случая е съвсем друг, едва ли има такъв смелчага, който да прекара танкер на 1m от дадено препядствие, просто е прекалено скъпо удоволствие.

          И накрая, кой пък е казал, че ползващите GPSи не уважават картите, то и GPSът е безполезен ако няма карта, поне аз непознавам човек на който някаква си поредица от цифри (координатите) да му е достатъчно полезна информация за да може да каже нещо от типа на "реката е на 3.257km на NW". Тук обаче става дума за по-бърза и удобна работа. А ако (недай си боже ) собственикът може да го ползва и по-точна в общия случай.

          Коментар


          • #50
            От: Точни ли са генщабските карти?

            А тука се начетох на мнения за гпсите, и уменията на собствениците на тия мнения за мене са очевидни. Хората видимо са по-бързи с копчетата от мене, нека са щастливи. Но да разбират за какво става дума всъщност - не разбират.
            А виж разминаването на половинкилометрови кораби на 25 метра, по никой начин не е въпрос на навигация. То е невъзможно заради закона на Бернули, морските гпси имат аларми на тая тема, но естествено не го осигуряват. Както и паркирането, което донякъде се различава от швартоването, но също поради хидродинамични, и не заради навигационни трудности. Толкова повече че особено близката навигационна задача всъщност е локационна, и се решава с принципно различни методи, не по картата.
            Мда. Не всеки който е чел ламинираната паметка на новия си гпс, вече е щурман от бога. Както не всичко което хвърчи се яде. Такива ми ти поговорки, на стотици години.
            Как ще се извиняваш на Трамп за колегьосването си е твоя работа. В ония среди не обичат самозванците.

            Коментар


            • #51
              От: Точни ли са генщабските карти?

              Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              Как ще се извиняваш на Трамп за колегьосването си е твоя работа. В ония среди не обичат самозванците.
              Преди всичко едно уточнение, невиждам за какво да се извинявам на Трамп, нарекох го колега във форума и напълно сериозно го поздравих. Думите ми бяха насочени в малко по-друга посока, но няма значение не е отбелязано на картата .

              Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              Но да разбират за какво става дума всъщност - не разбират.
              Е-е-е-е-е, доживях да го чуя. Това твърдение почти не се натрапваше в последните 1-2 поста. А в крайна сметка може ли да разберем за какво става дума...поне учебниците и книгите ако разберем кои са може да им прочетем и увода, пък ако са и ламинирани

              Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              А виж разминаването на половинкилометрови кораби на 25 метра, по никой начин не е въпрос на навигация... Толкова повече че особено близката навигационна задача всъщност е локационна, и се решава с принципно различни методи, не по картата...
              Е да де, аз какво казах...Колегата (пак да уточня колега от форума) Трамп може да е много добър с картите, както и в самата си професия, това не го успорвам по никакъв начин и вярвам ще разбере какво искма да кажа, но точно аргумента, че как беше казано, а да "карал" 150000t танкер, неможа да ме убеди, че се вълнува особено от карти в по-едри мащаби и едноцифрови грешки, когато е в морето.

              Коментар


              • #52
                От: Точни ли са генщабските карти?

                Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                Вадиш си примерно картата на местността в мащаб 1:25000, нанасяш си точката и я пренасяш по координати на картата в мащаб 1:5000. ...
                За една средностатистическа 3-4-дневна разходка покривам разстояния, за които ми трябват около 10 картни листа 1:50,000. А ако се използват 1:5000 ...
                Къде я возя всичката тази хартия?


                Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                А тука се начетох на мнения за гпсите, и уменията на собствениците на тия мнения за мене са очевидни. Хората видимо са по-бързи с копчетата от мене, нека са щастливи. Но да разбират за какво става дума всъщност - не разбират. ...
                Да влизаш във всяка дискусия от позицията на всичкознаещия специалист, изправен срещу неуки тъпанари, може и да върши работа като патерица за силно разклатено самочувствие по малките часове на нощта. Само че, гледано отстрани, вече дори не е смешно, а просто досадно. Да не говорим, че четящите и питащите тук нямат абсолютно никаква полза от жонглиране с накълвана терминология, рядко носещо някаква полезна информация.
                Хората, които търсят информация тук, няма да нанасят ракетно-бомбени удари, няма да планират десантни операции, няма да "карат" тежкотонажни кораби и т.н. Както вече казах, професионалистите се учат на едни други места и използват едни други средства.

                На средностатистическия участник във форума му трябва нещо далеч по-прозаично - как да стигне от т. А, до т. Г, като мине през Б и В без да се забута на м****та си или пък, как да определи местоположението си насред гората, за да повика помощ, ако, недай Боже, има някакъв проблем.
                Ако можеш да си им полезен с някаква информация ще е чудесно. Ама ползата от отвлечени разсъждения и откровени обиди е точно никаква!

                П.П. Между другото, немалко "юзери с гпс мозъци" виждат много повече и много по-често коловози на живо, отколкото тротоарни теоретици-енциклопедисти ...
                Ние не сме неутрални!

                Коментар


                • #53
                  От: Точни ли са генщабските карти?

                  Eто нещо наистина полезно и обединяващо новите технологии и класическите карти - вариант за използване на военните топографски карти с Garmin-ски GPS-и. Предвид на големия обем на данните (около 19 гигабайта) качването на картите за цялата територия на страната на GPS приемник не е възможно, а и в работата има доста ограничения. Но като вариант за използване с Мапсорс за предварително планиране на маршрут може да върши чудесна работа.
                  За коректно изобразяване на топографската карта в Мапсорс трябва настройката Map scale да е между 700 и 200 м, а Map Detail - на Highest.

                  Ето пример на GPS тракове, изобразени върху топографската карта

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bgtopovj.jpg
Прегледи:1
Размер:180.4 КБ
ID:5196546
                  Последно редактирано от Чавдар (V93); 27-07-10, 09:45.
                  Ние не сме неутрални!

                  Коментар


                  • #54
                    От: Точни ли са генщабските карти?

                    А тъкмо на тебе ти е ред и малко да се позасрамиш. Собствения ти опит зер е само в зяпането на стрелката, и влаченето подире и, не? Но от твоите приказки хора, които не различават карта от ергенски чаршаф, придобиват самочувствието да наричат колеги тия, които са измислили геодезията и навигацията. А после плачат. Не аз - твоите ученици.
                    Предупреждавам те за последен път, после ще се скараме: прибери си батерийките. Електронния планшет е хубаво нещо, но върши работа само на който и без това знае какво е планшет. ГПС-а е не повече от пергела - един от инструментите към картата. Сладострастните пъшкания за тоя прибор, лишават от правото на мислене даже тия, които са опитали да го направят. Резултата е граната в ръцете на маймуна.
                    Първо се научи по данните от гпс-а си да боднеш на хартиената карта карфица, после подучвай неграмотните хлапета да си мерят някви части с мене.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Точни ли са генщабските карти?

                      Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      ... Собствения ти опит зер е само в зяпането на стрелката, и влаченето подире и, не?
                      ...
                      Първо се научи по данните от гпс-а си да боднеш на хартиената карта карфица, после подучвай неграмотните хлапета да си мерят някви части с мене.
                      Очевидно не е имало кой да те научи на това, на което добри хора се постараха да научат мен - много добре да правиш разграничение между това, което наистина знаеш като доказан факт, и това, което си въобразяваш, че знаеш ...

                      А собственият ми опит в контекста на темата вече се изразява в 4-цифрено число километри, изминати в гори и планини по непознати терени, в т.ч. и през нощта, в т.ч. и при неблагоприятни условия. И, колкото и да не е за вярване, но във всеки един случай съм стигал там, за където съм тръгнал, без да се налага да викам мама да ме търси къде съм се затрил. Което в крайна сметка е и целта на занятието и ми звучи доста по-сериозно от високопарни теоретизации, направени от висотата на тротоара пред блока.
                      Ние не сме неутрални!

                      Коментар


                      • #56
                        От: Точни ли са генщабските карти?

                        А ти не си бил там, където са ме учили мене. Запазвам си правото да ти дам урок, от който боли. Между нас разговорът е приключен. Не вкарвай в беля юзерите.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Точни ли са генщабските карти?

                          Тази тема можеше да приключи само с един двубуквен отговор на заглавието - ДА!
                          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                          Коментар


                          • #58
                            От: Точни ли са генщабските карти?

                            Май е крайно време и аз да напиша нещо. При цялото ми уважение към Стефан и аз започвам да се дразня. Топографските карти на нашия щаб ги имах на хартия, още по времето когато даваха по 2 години на лист. Форума го нямаше, форуми въобще нямаше. Компютрите бяха Правец. Имах почти цяла източна България. Ползвал съм ги години и пеша и с кола. Броил съм двойни крачки, мерил съм с дневния километраж,компас и до днес си нося задължително. Преди време си купих Магелан-морски. В комбинация с картите стана чудно. Сега съм с едно джобно компютърче, и стрелката стои върху пътя. ДА. Картите са точни и е добре да се ползват. Успех.
                            За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

                            Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

                            Коментар


                            • #59
                              От: Точни ли са генщабските карти?

                              Само да добавя още нещо към мнението на Targa:
                              Да, в повечето случаи тези карти са учудващо точни. Най-неприятният им "кусур" е , че състоянието на местностите се е променило за последните 20 години, през които тези карти не са осъвременявани (ъпдейтвани - за GPS маниаците ).
                              Пътищата в гората се променят , реките също и т.н. Но пък съдържат изобилие от информация полезна за офроуда и любителите на разходки сред природата.

                              Коментар


                              • #60
                                От: Точни ли са генщабските карти?

                                Бях попитал по-назад в темата, как е организирана системата за карегиране на картите на ГЩ, но така и не получих отговор. Предполагам, че няма такава, или поне не е достъпна за цивилни лица.
                                Днес излезе поредното, седмично "Известие до мореплавателите" (Weekly Notice to Mariners), издавано от Хидрографната служба на Обединеното кралство. Прикачам един блок, предназначен за корегиране на една от навигационните карти за крайбрежието на Виетнам. Това е една "мързелива" корекция- само изрязваш и залепяш върху картата, с другите е малко по-сложно и има "творчески" елемент.
                                Цялата, огромна информация е със свободен достъп в Интернет и напълно безплатна.
                                Който проявява интерес, може да надникне тук:
                                http://www.ukho.gov.uk/ProductsandSe.../NMPublic.aspx
                                Прикачени файлове
                                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                                No wahalla.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X