Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точни ли са генщабските карти?

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Точни ли са генщабските карти?

    Задавам този въпрос защото няколко пъти ми се е случвало следното. Вървя по някакъв път, който няма нищо общо с този на картата. Нямам предвид цялостно изместване настрани като от грешна калибровка, а говоря за завои, които ги няма, при това не малки. Имам чувството че този, който е рисувал картата е взел началната и крайната точка на пътя (точни са) и е драснал произволна дъга между тях. По едно време си помислих че GPS-а ми дава грешни данни, но смених картите с Google-ските и всичко си напасна точно и пътя беше 1:1 верен.
    Знам че картите са правени преди половин век и някои пътища може да не си отговарят със съвременните позиции, но говоря за стари шосета и планински ЖП линии, които ме съмнява да са премествани от както са направени.
    Довечера ще потърся дали пазя трек лог от такова място (обаче мисля че нямам), да видите точно за какво става дума.

  • #2
    От: Точни ли са генщабските карти?

    Отговарям еднозначно, да точни са. Самият процес на картографиране се извършва с генерализция на по-едромащабна карта /в случая с 1:25000 от 1:5000/. Базата е сравнително точна, на новата няма как да покажеш всичките завои и чупки, затова си има система кои да отпаднат... и така. Не се ядосвай за това, тези карти са направени овенните да могат да се ориентират, не ти да се движиш с машинка с точност 5 м., далече са от това изискване.
    Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

    Коментар


    • #3
      От: Точни ли са генщабските карти?

      Звучи логично завои да отпадат. Наистина, представям си каква е разделителната способност на 1:50000 и колко им е голяма точката...
      Значи отивам да претърся форума за по-едър мащаб Видях в една тема карти 1:10000 но бяха само на определени местности (гребния канал в Пловдив, парк Лаута в Пловдив, такива от спортното ориентиране) - ще търся пак генщабски 1:25000, но ме съмнява че и там ще е такова положението със завоите и детайлите.

      Коментар


      • #4
        От: Точни ли са генщабските карти?

        Първоначално публикуван от ivanatora Преглед на мнение
        Звучи логично завои да отпадат. Наистина, представям си каква е разделителната способност на 1:50000 и колко им е голяма точката...
        Ами да, да вземем например карта в М1:50000. Това ще рече, че 1mm от картата отговарят на дествителни (на терена) 50000mm, т.е. 50m. При дебелина на пътищата от РПМ над 1mm, просто всеки отделен завой няма как да бъде изобразен, особенно в планинските област, където хоризонталната крива е често с радиус дори под 50m. А и както спомена колегата Танасе, при уред с грешка в порядъка на 5m и карта с 50m просто няма как да стане. Пробвайте със 5К карта там ситуацията би била друга...пронципно.

        Коментар


        • #5
          От: Точни ли са генщабските карти?

          Да, но и тези 5К карти не се намират под път и над път
          Май ще си остана със сателитните снимки (от Google и VirtualEarth) като варианта с най-голямо приближение, покритие и леснота на употребата.

          Коментар


          • #6
            От: Точни ли са генщабските карти?

            Напълно възможно е на картите (каквито и да са те!) да има неточности, ако са правени от хора (това е закон, за каквато и да е човешка дейност).
            Доколкото е известно (у нас) за тези руските "генштабовские" са правени по наша картна основа, който обаче е сравнявана с аероснимки - и са нанасяни корекции. Ако те съмнява нещо - можеш да видиш сателитни снимки (Google Earth примерно) и да провериш "реалността" с картата.

            Все пак тези карти са със значителна военна насоченост. Там се държи на други неща, не толкова на някой пропуснат завой или водосток от пътя.

            Бях споменал в друга тема, но ще повторя: двадесет души чужденци бях(ме) потресени от руската карта, както в Кашмир, така и в Западна Индия - невероятно труден с релефа си район - не само за картиране, но даже и за да го преминеш с джип; при това имената на населените места бяха написани на руски, но с точното им звучене на местния диалект! На местните държавни карти половината от деретата просто ги нямаше - хоризонталите бяха гладки. Няма да коментирам Английски и американски карти, които бяха направо пародийни. Естествено, че сигурно е имало грешки - дори обектива на спътника бърка, когато му отблесне някой ламаринен покрив. Но точно тези карти са (според мен) са епохално постижение - като количество прецизен труд и , което и до момента е използваемо. Да не ме помислите за русофил? Голяма част от труда в картите на местни хора, шпионски снимки - крадено от чужди карти (особено в Африка от французите). А на братушките им свалям шапка, че не само са ги разсекретили, но и че ги пуснаха сканирани. Ние в БГ никога няма да извършим такова "злодеяние".

            Голяма лирика написах - исках да кажа с две думи, че картата може да е грешна някъде, но това не е типично а изключение.

            Коментар


            • #7
              От: Точни ли са генщабските карти?

              Тия "братушки" не са правили нашите т.нар. руски карти - те са дело на българи, но издадени на руски език.

              Коментар


              • #8
                От: Точни ли са генщабските карти?

                Може! Това даже прави нещата още по-любопитни.
                Жалко че "нашите" не направиха и на Български с такива цветове и рисунък.

                Коментар


                • #9
                  От: Точни ли са генщабските карти?

                  Не знам точно какво имате предвид под понятието "генщабска" карта , но си спомнянм едно време в ШЗО-то в Плевен
                  ( когато службата беше по 25-26 месеца) се изучаваше топография досто сериозно . Та за занятия (дневни и нощни) ползвахме топографски карти с такава разделителна способност, че се виждаха не само просеките в гората и електрическите стълбове , но и пътеките между лозята около Плевен . Естествено , водеха ги секретни и след занятие си ги прибираха персонално . Не знам в днешно време дали са "разсекретени " и доколко . А че липсват , или има изменение в пътищата е обяснимо.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Точни ли са генщабските карти?

                    Що не четете форума в който пишете? Има архиви, има търсачка. И преди да пишете генщабните карти в кавички, помислете. На тема за колко време остарява разузнавателната информация.
                    Паветата и мравуняците ги няма на 50 000-те карти, и няма как да ги има. Те са на артилерийската привръзка, тя е с по-малко нули. Ако искате да трасирате леха по генералските карти - изпуснете малко самочувствие. Учете топография, вместо да четете мануали за жипиеси - ще задавате по-умни въпроси. И ще разберете че не си струва да поучавате никого с лични спомени. Всички ги имат, обаче в топографията са безполезни.
                    Точни са. Толкова, че по-точни не съществуват изобщо. А колко са верни днес, идва с разбирането на термина "подложка". И "разузнаване", и "топопривръзка", и други, но първо изхвърлете гпс-а и дръпнете връвта на казанчето. Ако не щете - карайте просто по стрелката и се радвайте че е цветна.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Точни ли са генщабските карти?

                      Стефане, краен си приятелю. Не може да искаш от децата да се ориентират, както едно време, сега технологиите са други, поколението го наричаме копи-пейст и ценностите им са други. Тях не ги интересува как се прави картата, за какво се прави и от къде е дошла, тях ги интересува да минат по линията на най-малкото съпротивление, да направят нещата колкото се може по-лесно и с по-малко усилия, и това е. Също бях отчаян като теб, но в последно време забелязвам младежи, които са попрочели доста неща, а и са ги разбрали .

                      Поздрави!
                      Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Точни ли са генщабските карти?

                        Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Точни са. Толкова, че по-точни не съществуват изобщо. А колко са верни днес, идва с разбирането на термина "подложка". И "разузнаване", и "топопривръзка", и други, но първо изхвърлете гпс-а и дръпнете връвта на казанчето. Ако не щете - карайте просто по стрелката и се радвайте че е цветна.
                        Че какво пък е виновен GPSът за неразбирането на картографията като цяло. Аз лично смело мога да заявя, че поназнайвам, не по-малко от колкото ми е нужно (впредвид че се занимавам с картиране и всякакъв вид обработка на карти), а в същото време GPSът ми е почти постоянно закачен на раницата и си го ползвам. Това да не се ползват и да се отричат новите технологии (то не е чак пък нова), не е признак на голям професионализъм, а по скоро страх от новото или недостатъчна подготвеност. Естествено и в обратният случай е в сила същото твърдение - без да се познават основите няма как да се напредне в новото. Мисълта ми е, че ползването на GPS си е направо задължително, за по-бърза и качествена работа (естествено зависи от нужната точност), но и без компас (за всеки случай) не става.
                        Но в крайна сметка, човек занимаващ се с икономика например (моля ако някой икономист чете да не се засяга ), виждащ реклама на машинка, която обещава да го отведе някъде безпроблемно, а това не се случва точно така, какво е виновен той, че няма пространствено мислене, да не говорим за мащаби и генерализации...

                        Коментар


                        • #13
                          От: Точни ли са генщабските карти?

                          Интересна тема се получи, макар и с някои радикални изказвания...
                          Щом болшинството казва че са точни, ще си проверя калибровката. Обаче вече ми се струва че военните карти наистина не са за мен и мащаба не ми достига. Голяма работа - винаги мога да си ползвам сателитните снимки
                          Благодаря ви за мненията.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Точни ли са генщабските карти?

                            Затова и ги пращам да четат, вместо да им разправям колко, па как. Нито мога да го разкажа като в книжките, нито от това ще имат полза. А войнишки учебници по тая работа - бол. За да бъдат разбрани, се очаква човекът да има средно образование, и не да е бил отличник. Незнанието на всичко това остава да е въпрос или на крайна тъпотия, или на обикновен мързел. Зер редовия състав на пехотата никога не е бил комплектуван от геодезисти, например. А тъкмо от най-простите хорица, които нямат акъл за артилеристи, или нещо друго възвишено. Сам съм родом от нея, и татко, и дядо, та знам всичко и за безнадежната и глупост, освен за хубавото. Щом кашиците могат да го научат - трябва да могат всички, не се искат другите морално - волеви качества, които наистина са постижими само за тях.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Точни ли са генщабските карти?

                              Първоначално публикуван от ivanatora Преглед на мнение
                              Голяма работа - винаги мога да си ползвам сателитните снимки
                              Тук също има едно ОБАЧЕ... Можеш, обаче и на тях трява да им се провери калибровката. Много често те също са изместени, както вече споменаха колеги в по-предни постове. Също, те често (в отделни райони) са с резолюция по-ниска от 5метровата точност на GPSът.
                              Абе няма да паднеш от ръба на земята, ама все пак карай със запалени светлини и очи глдащи през предното стъкло, а не екрана на навигацията, да не пострада някое дърво

                              Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              Затова и ги пращам да четат, вместо да им разправям колко, па как.
                              Мисълта ми беше "не с тоягата по главата" . Аз лично, ако ми се налага да се занимавам със счетоводство, няма да имам ни най-малка представа, къде да чета, а книги по темата има много повече (колко от тях са добри незнам, но едва л иса много та...) и по достъпни от тези по картография например. Като го разбере човек и едното и другото е песен ама началния тласък трябва да дойде с добро

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X