Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точни ли са генщабските карти?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Точни ли са генщабските карти?

Не, артилерийската привръзка я разсекретиха през 90-те. По моему това беше престъпление, но вижданията на демокрастите очевидно са други.
    А виж горските и планинските пътища, сменят местата си средно за три години. Асфалтовите за повече разбира се, а черните - така ... Или ги измиват дъждовете, или спират да са нужни, и прокарват нови другаде. Полските не се променят, заради синурите. Но пък заради коловозите често стават непроходими за юзерите с гпс мозъци, особено в черноземните райони.
    Та поколението гпслайт, ще е малко прецакано, както и поколението пепси. Глупостта е скъпо развлечение, а гепесарчетата очевидно не щат да разберат идеята на картата. Както климактеричните градски кухи мозъци - идеята на светофара. Те просто искат да идат ей там. А после са обидени на трамвая че бил с предимство.
    Демокрация е - имат право на глупост.

Коментар

Винаги съм се чудил кое е "секретното" на едромащабните карти у нас, след като страната е картирана от чужденци, да не говорим за аерофотографията и сателитите след 1960 г. Като студенти бяхме на бригада на заслона Синаница, за да каптираме някакъв извор. За да ни дадат лист от секретна карта, то не бяха подписи, не бе чудо. Но на терена изворът го нямаше, язък за копането. Една вечер при нас замръкнаха едни германки. На тяхната карта, купена от книжарница в ГДР, имаше означен извор и го намерихме на доста различно място от това на "точната и секретна" военна карта.
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

А дявол знае какво са ви дали. Не са ви вярвали - дали са ви мирновременна. И те са срещу подпис, но са си учебни. С нарочни грешки, за в случай че я загубиш.

П.С. За разтревожените: аз нямам комплекси. В частност - не ми е трудно да кажа "а това не го знам, все не ми стигат силите и времето да стигна до това знание". Та нямам и какво да избивам. Освен разпространението на очевидно агресивно невежество, то верно трябва да се убива.

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
          Винаги съм се чудил кое е "секретното" на едромащабните карти у нас, след като страната е картирана от чужденци, да не говорим за аерофотографията и сателитите след 1960 г. Като студенти бяхме на бригада на заслона Синаница, за да каптираме някакъв извор. За да ни дадат лист от секретна карта, то не бяха подписи, не бе чудо. Но на терена изворът го нямаше, язък за копането. Една вечер при нас замръкнаха едни германки. На тяхната карта, купена от книжарница в ГДР, имаше означен извор и го намерихме на доста различно място от това на "точната и секретна" военна карта.
          Секретни са по същата причина, поради която преди няколко години на Украинските карти на Украйна липсваха АЕЦ и пътищата около тях, а на картите на Шел ги имаше. Безмерно изтъпяване.
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Не разбира се. Истинската карта си е истинска, а ако е била точна по времето на рисуването си, тя е страшно оръжие. С годините остарява, като всяка разузнавателна информация. Само че вярната топопривръзка се нуждае само от доразузнаване, а по картата от бензиностанцията ти ще смелиш собствената си пехота със собствената си артилерия. А противникът ще се кикоти отстрани, и ще те черпи и ракия, освен вазелин като те хване. И ще ти се подиграва до заекване.
            А ако не те интересуват дреболиите в живота, просто натовари семейството си в джипа, и покарай нощеска в мъглата по картата от шел. Нали е точна и на нея има всичко, що не искаш? Пропастта е дълбока, пък ти обичаш децата? Нали е от шел, къв е проблема?
            По неграмотните генщабовски карти са ме пращали на стотици километри, и съм излизал и по затворени маршрути в точката. И сам съм пращал хора, и те също винаги са стигали където трябва. Оставете тия приказки за кръчмите, четете книжки.
            Пък за светнатите по аеро- и спътниковата фотография имам съвет - научете какво значи "мащаб". Към особено светнатите имам и въпрос: а можете ли да опознаете кой да е ориентир на местността, ако ракурсния му ъгъл на снимката е даже 10 градуса различен от този, който познавате от детството си? И дори ако е 180 градуса? А на непозната местност? А да се оправите с дробен мащаб? А с изобщо неизвестен? А без да ревете по радиото "Къде съм бе, къде съм, аааа!!!???"
            Последно редактирано от Стефан; 19-07-10, 03:24.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              ...А ако не те интересуват дреболиите в живота, просто натовари семейството си в джипа, и покарай нощеска в мъглата по картата от шел....
              Тъкмо така си карам, това го казвам съвсем сериозно. Единствена разлика - картата е на Домино от Лъкойл, щото на жената ТИРаджийския атлас на ШЕЛ и идва малко тежък (сигурно е 3 кила).

Въпроса беше защо трябва да се засекретяват неща, които всеки знае. Поне всеки, който се интересува.

Иначе като нямаше гпс-и, за работа съм ползувал въпросните генщабски - спестили са ми доста обикаляне по баирите.
              Ако някой е попаднал на карта от преди 30 години или, още по-зле, прерисувана от "черта", дето не знае дали още е пиян от снощната презоградска или вече е махмурлия - гпс-а ряпа да яде.

За мен картите са като антивирусните - не се ли осъвременяват, губят стойност. Особено нощем в мъглата.
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Досега, единственото несъответствие, което съм намирал във въпросните карти е формата на язовира и рудниците над с. Габра, което е обяснимо, с това че там се копае непрекъснато и на практика е невъзможно дългосрочно картографиране. Иначе дори видимо занемарените и обрасли пътища, поразително точно съвпадат с картата.
                Стефан, разбира се е краен в изказванията си, което не променя факта, че тези карти са най-доброто с което разполагаме.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Пък за светнатите по аеро- и спътниковата фотография имам съвет - научете какво значи "мащаб". Към особено светнатите имам и въпрос: а можете ли да опознаете кой да е ориентир на местността, ако ракурсния му ъгъл на снимката е даже 10 градуса различен от този, който познавате от детството си? И дори ако е 180 градуса? А на непозната местност? А да се оправите с дробен мащаб? А с изобщо неизвестен? А без да ревете по радиото "Къде съм бе, къде съм, аааа!!!???"
                  Ама то и да се приказват неща наизуст не е лесно... Картите и тяхната точност са едно на ръка, за тях няма да споря, аз също ги ползвам, въпреки, че съм видал редица неточности и в 5К и в 50К, някои от които фрапантни...(както се казва човешко е да се греши). Но да се върнем на съвета за спътниковата фотография:
                  1. Какво му е на мащаба, човек спокойно може да си купи снимки с разделителна способност около и под 1m. Вярно, не са евтини, но те и 5К картите се продават и то за повече отколкото качеството на копието заслужава. А и тук говорим за принципа и по принцип тази техноогия си е достъпна.
                  2. Дай снимка и ще ти покажа немога ли да разпозная обект, да не говорим за стерео (в много случаи спокойно могат да се правят стерео двойки и от данни от свободните снимки в интернет), там едва ли има човек, който няма да се справи...
                  3. Доколкото знам спътниците радко бват издухване от случаен полъх на вятъра или каквито и да било други причини за да не снима пенпендикулярно на земната повърхност, като естествено се ползва само част от снимката...Така едва ли може да става дума за по-фрапантни деформации... Естествено и тук е, както при картите има добра и лоша изработка, та дали човек разполага с лоша карта или с лоша снимка все едно или ще трябва да пита местните баби (ако има такива) или му е спукана работата.
                  4. Всяка снимка може да бъде компютърно обработена, за да изглежда като всеки един картен лист, т.е. да си има и координатни линии и мащаб и всичко.
                  Въпросът е кой, колко може да борави с различни софтуери, ама щом има такива крайни изказвания, то трябва да са пробвани всички варианти за пълното извличане на информацията. Имам съмнение обаче, че тук някой за пореден път дава мнение без да е пробвал какво и как може и дава определение кой от кое поколение е...Хайде няма нужда...
                  Колкото до т.нар карти на Шел, всеки нормален човек, би трябвало да знае, че това не са ПЪТНИ КАРТИ а ПЪТНИ СХЕМИ и предвид мащаба и генерализациите изхождащи от него, едвали някой би извадил конеца да мери точната дължина на линните. Там важното е човек да знае, че от точка А до т. Б се стига минавайки през т. В

Коментар

По-долу малко информация за обработка и оценка на спътникови и/или аероснимки-процес наречен орторектификация. Термин наложил се в българската практика.
                    Между другото поне през три година Министерството на земеделието си поръчва такива снимки, които са част от процедурата за отпускане на финансови средства на земеделските производители от Европейските фондове.
                    Информацията във файла n36.pdf дава обща представа за обработка на снимкови данни получени от различни източници, включително и земни.

Български сайт за практическо обработване и прилагане на спътникови снимки:
                    http://www.resac-bg.org/index_bg.html
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от tabak; 22-07-10, 09:50.

Коментар

Сега па софтуер ... Ти кво, дъвка ли използваш за линийка? Тя по определение трябва да е хард, поне на разтегляне. Картата трябва да е софт, за да влиза в джоба.
                      Може да се оправиш с карта и туристически картички. Ако можеш сам да смяташ всичко по средата. Аеро- и спътниковите снимки са същото Марийка на портрет, преди да са обработени от който трябва. Само че той по принцип не се вълнува от гпс-а, или поне не от екранчето на битовия. Би трябвало да го знаеш. Суровата снимка не става за нищо, и никакъв гпс не я прави документ.

Коментар

Мнението ми за хартиените и цифрови карти - Всеки потребител използва това, което разбира и може да използва. Но и при двата случая основния принцип при ориентирането се запазва - "потребителя да има материализирана отправна точка, междинни такива и материализирана крайна точка цел, които да са отразени в картите(хартиени и/или цифрови)". Колкото повече такива знаци(марки) има на картата вероятността да не се достине крайната цел е малка.
                        При хартиените носители, потребителя трябва да знае поне минимум от 30-40 условни знаци за да може ефективно да използва картата. Е, не всеки иска да помни толкова информация, затова в GPS има възможност географски да се свързват дори обикновенни снимки направени от GPS от географска точка към обекти служащи за ориентация. След това снимката се привързва към тази точка. Да не забравяме, че топографските карти се качват и на GPS. За тези които ги разбират това е допълнителна информация. Накрая изборът е на потребителя.
                        За други цели цифровите карти нямат алтернатива. Тенденцията е тематичните карти да разширяват обема си. Ако не ти е нужно топография използваш "City" от OFRM или "Topo" и/или BGMountains, когато си в планината. Говоря например за карти от вида на следния адрес:

http://www.gis-sofia.bg/index.php?id=22&lang=bg
                        Можеш доста точно да си видиш имот, граници и информацията отразена в тях. Дори може да се избира мащаб от 1:550000 до 1:100
                        Но винаги резервен вариант хартиено копие, както се казва необходимо за използване при непредвидени ситуации. Но, това е друга тема.
                        Прикачени файлове
                        Последно редактирано от tabak; 23-07-10, 09:06.

Коментар

Аеро- и спътниковите снимки са същото Марийка на портрет, преди да са обработени от който трябва.
                          Е те пък щото хартиените карти растът по дърветата, минаваш откъсваш си една и продълаваш, никой не ги е правил сами си идват . И едното и другото си трябва някой да седне да го направи, а който го прави се вълнува кой и за какво му плаща, щом вече и по GSMите почнаха да ги качват (е, това и на мен ми се вижда прекалено, ама това е друга тема).
                          А хартиената карта колкото и да е софт пак си заема много място. Преди 3 дена примерно, имах задача да обиколя площ покрита от 32 5К картни листа, е нямам такива джобове да събера цял топ хартия, а от друга страна терена беше толкова равен, че имаше листове на, които нямаше отправни точки, от които да с компаса да си проектирам позицията за да си нанеса данните от измерването, та трябваше да лепя по няколко че да видя някакво хълмче. Е, ако някой даде по-добра идея в случея, от това да си кача 32те карти в GPSa и да си работя спокойно да каже. Не, че неможе да се свърши работата и хартиен носител, ама както каза и колегата tabak защо ми е да мисля и за тези неща като си имам други проблеми, а за това има лесно решение.
                          Същото важи и за чисто любителската употреба, човек излиза събота и неделя сред природата за да не мисли, да изключи от проблемите в офиса, да се наслаждава на песента на птичките и пр. и определено няма нужда някой да го нарича глупак, само защото, видиш ли, ползвал GPS.

Коментар

Е, ако някой даде по-добра идея в случея, от това да си кача 32те карти в GPSa и да си работя спокойно да каже.
                            Вадиш си примерно картата на местността в мащаб 1:25000, нанасяш си точката и я пренасяш по координати на картата в мащаб 1:5000. Да тръгнеш само с планове 1:5000, не е най-удобно (или разумно) за да си свършиш работата. Ако нямаш карта за цялата местност или поне за голянма част от нея, значи си тръгнал неподготвен.
                            В новото поколение GPS за морска навигация вече има снимки в едър план на пристанищата, теснини, проливи и др. По същество това е пренасяне на част от лоцията, където първо имаше рисунки на характерни ориентири, подходи към пристанища и др. В последствие рисунките бяха заменени от снимки и сега всичко това изтече в GPS-а,барабар с фаровите книги и др. за радост на новото полколение навигатори и неделните моряци. Не се е чуло съществено да е допринесло за безопасността на корабите.
                            Явно съм с остарели разбирания, защото да смачкаш хубавата карта, да я натъпчеш в GPS-а и после да виждаш от нея само една малка част на дисплея, мен поне не ме кефи.
                            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                            No wahalla.

Коментар

Както вероятно и тоя, в чиито борд твоя нос влиза.
                              Често пъти получавам оргазъм по радиото.
                              "Къде си?"
                              "Тука съм!"
                              "Къде е тука?"
                              "Ми, тука, стрелката мига."
                              "Можеш ли да се определиш?"
                              "Да бе, тука съм, и после малко наляво от точката дето ти пратих на смс-а"
                              Въпроси ще има ли? Говорим за топография, или за компютърни игри?
                              А съветите на Трампа не са полезни за повечето юзери. Той е по-бърз със секстанта и в мъгла, отколкото самодейците с гпс-а с нови батерии.

Коментар

Както вероятно и тоя, в чиито борд твоя нос влиза.
                                Често пъти получавам оргазъм по радиото.
                                "Къде си?"
                                "Тука съм!"
                                "Къде е тука?"
                                "Ми, тука, стрелката мига."
                                "Можеш ли да се определиш?"
                                "Да бе, тука съм, и после малко наляво от точката дето ти пратих на смс-а"
                                Въпроси ще има ли? Говорим за топография, или за компютърни игри?
                                Хайде вземи се спри с тия пози! Хора, които имат проблем да си определят местоположението със GPS, със сигурност ще имат още по-голям проблем да го направят с хартиена топографска карта. С GPS-а имат достъпно средство за навигация, което не изисква някаква специална подготовка.
                                Професионалистите използват, каквото си използват, включително и GPS-и, които малко се различават от тези за "битова" употреба.

А въпроси няма смисъл да ти се задават. Още преди доста време хората те питаха и ти предложиха експеримент - да си определиш местоположението с любимите ти пособия през нощта, в условия на ограничена видимост. Примерно насред непозната гора в нощ като тази. Ама тогава ти нещо се покри ...
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X