Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точни ли са генщабските карти?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Точни ли са генщабските карти?

Първоначално публикуван от ivanatora Преглед на мнение
    ... Обаче вече ми се струва че военните карти наистина не са за мен и мащаба не ми достига. Голяма работа - винаги мога да си ползвам сателитните снимки
    Благодаря ви за мненията.
    Военните топографски карти съдържат и информация, която няма как да извадиш от снимките. А за точността на гугълските снимки - виж прикачената картинка. Черната линия е тракът, а светлата - пътят по който карахме ...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:google_images.jpg
Прегледи:1
Размер:110.0 КБ
ID:5181433

И същият трак, нанесен на военна карта в Ozi

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ozi_map.jpg
Прегледи:1
Размер:294.1 КБ
ID:5181466
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 03-06-10, 20:54.
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Военните топографски карти съдържат и информация, която няма как да извадиш от снимките.
      Съответно и на снимките има неща, които ги няма по картите За това имам и двата варианта и избирам кой да ползвам на момента в зависимост от това какво ми трябва...
      Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      А за точността на гугълските снимки - виж прикачената картинка.
      Интересно, при мен до сега не се бяха появявали такива отклонения. Явно и при тях точността е "на места" Аз винаги си имам едно на ум, независимо по каква карта и с какъв GPS се движа.

Коментар

Озито със сканирани топографски карти с няколко мащаба, плюс сателитни снимки в него - безценно!

Коментар

Да внеса малко уточнение по темата... Преди 10-ина години, в една директорийка на дир.бг, се появиха сканираните картинки на картите на нашия Ген. щаб. Стояха близоо година... после изчезнаха барабар с директорията... Т.н. "руски", са всъщност точно копие на българските, в които има само и единствено промяна в имената. Относно точността, перфектни са, но не са актуализирани повече от 20 години. Много често "пробивам" по стари черни пътчета, които са обрасли отдавна. Тук някъде из форума, има една снимка, на която отсичам едно букче, израсло точно по средата на пътя... Разкатахте ме за тази снимка...
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Колко са точни може да разберете,като отидете до Троян и лично питате създателите на българските военни карти. Моето мнение,е че по карта с мащаб 1:25 000 се оправям завидно добре,е стари са наистина и много пътища ги няма,но все пак да уважим труда на хората и да не забравяме,че тези карти все още са с гриф и този,който ги е качил в нета е направил престъпление. Тези карти са за сравнение на това,което виждаме на картата с реалността,затова не трябва да им се вярва напълно и наистина при работа само с картата има отклонение в координатите и то се вижда.
            Garmin nuvi 765T

Коментар

Хъм, къде си видял военни карти 1:25 000 в нета?

Коментар

Първоначално публикуван от stevensgr Преглед на мнение
                да не забравяме,че тези карти все още са с гриф и този,който ги е каил в нета е направил престъпление. .
                Ами дали не са забравили да махнат грифа след като държавата наряза танковете, ракетната отбрана и разтури армията И В ДОБАВКА ПРЕДАДЕ ЦЯЛАТА АГЕНТУРНА МРЕЖА( "но грифа е много важен и картите им няма кой да ги използва"), за да могат да си ги пазят с " девет ключалки", защото някой администратор така е решил. Пък точноста им може да се сравнява с това което може да се види в GoogleEarth. Срещам съм заблудени ама толклова не съм!!!
                Не ми си търси, но след 1990 г. разсекратиха доста картографска информация включително 5К, координати на региОнални мрежи и други. Друг е въпроса за пазара и монополиста на тази информация. НО ЩОМ СЕ ПРОДАВА НЕ Е СЕКРЕТНА И МОЖЕШ ДА Я ВЗЕМЕШ ОТ 'АГЕНЦИЯТА ПО КАДАСТЪРА'.ГРИФ АКО ИМА ЗНАЧИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НА ПАЗАРА, ДОРИ И ДЪРЖАВАТА ДА ВЪРШИ ТЪРГОВИЯТА. ТАКА ЧЕ МНЕНИЕТО МИ ЗА ЗАБЛУДЕНИТЕ ЗА МЕН ОСТАВА. Не ме разбирайте погрешно, Аз уважавам труда и постиженията на създателите на тези карти, но със същата точност се предлага в момента доста по-привлекателна картографска информация.
                Последно редактирано от tabak; 19-06-10, 23:40.

Коментар

stevensgr е добронамерен със забележката си, а и самата тема за изнасяне на класифицирана картографска информация не е за пренебрегване. В случая обаче картите 1:25К, които обсъждаме, се продават свободно от военните на магазина, по 16.50 мисля беше листа. Аз затова питам къде е виждал военни 1:25К, щото тия от военните са за граждански цели :-)

Коментар

В средата на 90-те някое си лице костов разсекрети петхилядните. Това е артилерийската привръзка. По-едромащабни карти не съществуват по принцип. Следващите изобщо се казват не карти, ами схеми и скици. Няма ги в никакъв интернет, понеже са работа само на разведротите на десантните бригади, и на дивизионите за управление на дивизиите крилати ракети. Които получават тая информация от стратегическото разузнаване, чиито компютри пък нямат жици за интернета. Мирясайте.
                    Спрете да пишете, идете да четете.

Коментар

Тези с мащаб 1:25 000 съм виждал от 93-та година.По-нови има от 99-та,но те са по WGS84 и са на 1:50 000 и както сами разбирате не стават за рутиране.
                      Garmin nuvi 765T

Коментар

Вие на кои последно викате "генщабовски" бе хора: съветските (1:50х за България), или българските (1:25х, или пък и 1:5х са също генщабовски)? А тези 1:50х във WGS84 сигурно са на "генщаба на Кейп Канаверъл"... и дори и NASA да ги прави - рутиране на хартиена карта ми звучи като "Блейк, телепортирай ме".

Айде да изясним малко жаргона и после да продължаваме с лакърдиите.
                        Най-добре продължението да е картата наместена върху снимка от гугъла, та да видим къде не е точно, кое липсва и т.н.

Коментар

Преди година, когато темата за 25К беше в разгара си, направих оценка на точността на един картен лист, като нанесох триангулачни точки за сравнение. Резултата за точността на картния лист си е много добре, като се взема предвид изработката на тези карти и че разделителната способност на човешкото око при изчертаване на графични елементи е около 0.5 мм. Предплагам че Ген-Щабовските 50К биха имали същата точност.
                          По-долу две картинки от оценката:

П.П - Направих оценка за една и съща точка за 50К и 25К. Разликата е около два метра в полза на 50К. Трябва да спомена, че за 25К има точки с разминаване около 5-6 м.
                          Връзка към .txt файл с точки за зона К7 (WGS84_Z35), с които можете да си направите оценка на точността( файла е в пост #15:

http://www.offroad-bulgaria.com/show...rmin-GPS/page8
                          Прикачени файлове
                          Последно редактирано от tabak; 20-06-10, 22:10.

Коментар

Как е организирана системата за корегиране на сухопътните карти? Примерно, морските карти издавани от UKHO (United Kingdom Hydrographic Office) се корегират в съответсвие с наличната информация, публикувана в "Известия до мореплавателите" (Notices to Mariners).
                            http://www.ukho.gov.uk/ProductsandSe.../NMPublic.aspx
                            Освен за картитете, е налична информацията за корекция на лоцийте, фаровите книги и другите морски публикации. Цялата информация е достъпна и безплатна.
                            На сушата, измененията настъпват много по-бързо- строят се пътища, мостове, ЖП линии, тунели, сгради...Предполагам, че военните имат система за корегиране на картите. Как е при цивилните?
                            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                            No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от tabak Преглед на мнение
                              ...разделителната способност на човешкото око при изчертаване на графични елементи е около 0.5 мм...
                              В геодезията графичната точност на отчитане е 0.2мм.

Стефане, много дразниш с нравоучителния си тон! В по-голямата част от постовете си даваш акъл на общовселенски принцип, без самия ти да показваш каквито и да е познания.
                              Георги Тонев

Коментар

Не съм геодезист и предположих, че картните листи са изчертавани с линиали със стойност на делението 1 мм. Сигурно съществуват координатографи, които отчитат стойности на деленията 0.2 мм. В машиностроенето пределната стойност на измервателюните средства за измерване 0.001 мм., освен ако не става въпрос за специализирани, които отчитат и 0.00025 мм. Не говоря за измерване на графични изображения.

П.П - Тогава дебелината на линиите(при измерване разстояние между две линии) трябва да бъдат поне 0.1 мм, че да да се измери графично стойност с точност 0.2 мм. Практически аз не съм виждал картни листове с такава дебелина на линиите. Може би мрежите в картните листи са с такава дебелина. Не съм ги изследвал и нямам намерение. Ако се изчертават картните листи с така наречените плотери - точност 0.2 мм е напълно достижимa.
                                Последно редактирано от tabak; 28-06-10, 00:09.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X