Обява

Свий
Няма добавени обяви.

MapInfo Professional

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: MapInfo Professional

    Предостави файла и може би ще се опитам да помогна. Правил съм подобно нещо преди четири години.

    Привет

    Коментар


    • #32
      От: MapInfo Professional

      От основното меню избираш: Table\Maintenance\TableStructure\Add field. Редактираш името на "Z" и определяш "Type" на полето. След това запишваш стойностите в колоната.

      Коментар


      • #33
        От: MapInfo Professional

        Благодаря Табак. Това са просто едни генерирани хоризонтали. Нищо интересно. Няма смисъл да ги прикачвам. Веднага щом имам възможност ще пробвам, това което си написал. За съжаление в момента няма как, тъй като съм на работа и нямам МИ. Обаче нещо не ми звучи добре. Как ще определя колко вертекса има полилинията/полигоната, за да знам колко таблици да направя? А ако има 30, 40 или 50 вертекса полилинията? А ако имам и също толкова на брой полилинии?...Аз търсех някакъв по автоматичен метод. Може би трябва да се напише някаква допълнителна фукнция.
        ...
        В интерес на истината успях да постигна желаният резултат, но по един доста странен начин в GM. Експортнах получените хоризонтали от GM в текстови ASCII файл (*.xyz) и след това отново отворих файла в GM, но като зададох стойности от *.xyz файла да се четат като точки, вместо като полилинии. В крайна сметка получих точки с атрубутната информация на полилините (z-координата). След това съответно ги експортнах в табове.

        Коментар


        • #34
          От: MapInfo Professional

          Не беше ясен проблема. Мислех, че няма вкарани изобщо Z стойности или че трябва да се добавят. Иначе аз го правя по същия начин, но с AutoCad, като линията я разграждам предварително и след това си генерирам .txt файл.

          Коментар


          • #35
            От: MapInfo Professional

            Да, ама в Аутокад нещата са по различни, защото там не могат да се правят таблици като в МапИнфо или АрхГис. Тъкмо си мислех, че съм решил задачата и пак се оказах в задънена улица. Глобал мапър при експортване в обикновен ASCII текстови файл фактически така прави файла, че информацията за височината на полигона/полилинията се записва за всички вертекси, а останалата атрибутна информация отделно. Т.е. като отворя отново файла в GM и му задам да го чете като точки, фактически той добавя само една атрибутна информация към точките - височина, а останалата я игнорира.

            П.П.: За съжаление в момента съм на работа, но утре ще прикача един полигон за онагледяване. Но мисля, че задачата е ясна.

            Коментар


            • #36
              От: MapInfo Professional

              Не ми се изясни какви са входните данни(атрибути), но ти предлагам да използваш следните стъпки след като имаш създаден .txt файл.(Все пак в Autocad се създава .txt файл в ASCII формат, който може да се ползва и в ArcGIS и MapInfo. Става лесно от версия 2009 и по-високи.) Но най-бързо става в MapInfo, ако имаш създаден .txt файл с необходимите атрибути и/или .xls файл. Таблица с необходимите атрибути се създава лесно използвайки например Excel. Ако се налага се допълват бързо липсващите атрибути.

              Отваряш .txt файл чрез MapInfo: - Tools\MappingWizardTool\RunMapping....\Data\ ASCII..txt\Open. Създава се таблица в МапИнфо. От нея създаваш точки чрез Table\Createpoints. Имаш създаден карта само от точки с необходимата информация. После се копира под друго име за да може да се отваря с други програми.
              Последно редактирано от tabak; 03-08-10, 16:42.

              Коментар


              • #37
                От: MapInfo Professional

                Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                Може ли някой да ми помогне? Опитвам се да създам точки от полилинии/полигони (примерно от техните нодове) като искам да запазя атрибутната информация на полилиниите в точките. Основно z координатата. Ползвам МапИнфо 10.01.
                Благодаря,
                Привет и от мен .
                Значи, ето как се правят нещата. За целта трябва да има и инстарилано разширението на MapInfo - Vertical Mapper. Изчертаните полилинни, доколкото рабрах в случея хоризонтали, трябва да бъдат с попълнена атрибутна информация (в случея коти). От меню Vertical Mapper се избира Create Grid -> Poly to Point, при което се отваря прозорец Poly to Point, от него се избира слоят с входящата информация и типът на векторните обекти, които да бъдат трансформирани, също и адреса на изходящия файл. Хубавото тук е, че могат да се сездават точки не само при възлите, но и по самите линии при предварително зададено разстояние.
                И това е, в края на процеса се е получил нов слой изграден от точки с същата атрибутна информация като на първичният.

                Коментар


                • #38
                  От: MapInfo Professional

                  Благодаря thе_sandman за отговора. Точно това исках да направя. Действително елементарно е, ама като не знае човек. Предполагам по същия начин става и от определен набор от точки да се получи полигон/полилиния. Защо тези дето правят МапИнфо не вземат да си опростя интерфейса с функциите на програмата, че е голяма мъка. Защо просто към командите polyline -> polygon и polygon -> polyline не вземат да добавят и една polyline/polygon -> point, а трябва да става чрез Creat Grid? Просто ми изглежда по логично. Наистина не разбирам. Благодаря също и на колегата tabak.
                  ...
                  Нека попитам още едно въпросче (задачка). Как мога да направя така, че в полигон да генерирам точка, в неговата среда? И отново точката да придобие същата атрибутна информация като на полигона.

                  Поздрави,
                  Последно редактирано от asterix85; 05-08-10, 10:16.

                  Коментар


                  • #39
                    От: MapInfo Professional

                    Предложеното от the sandman е най-бърото решение в случая.
                    Ще се получат много обекти с едни същи атрибутни данни(полигона и точките), но може би това е целта. Колкото е по-малко атрибутивната информация толкова файловете са по-малки. Според мен обектите все по нещо трябва да се различават.

                    Центърът на полигона се получава по същия начин, както е описано от the sandman. Преди това избираш LayerProperties, в tab. LayerDisplay поставяш отметка на ShowCentroid. При отметка и на ShowNodes ще видиш върховете, без да ги създаваш, а може би и обработваш.

                    Привет
                    Последно редактирано от tabak; 06-08-10, 08:58.

                    Коментар


                    • #40
                      От: MapInfo Professional

                      Благодаря, благодаря! Натиснете снимката за да я уголемите

Име:emoticon_yes.png
Прегледи:1
Размер:553 Байта
ID:5200113 Трябва най-сетне да седна и да прочета ръководството на МИ, ама като ми е по-лесно така ...Само да задам още един елементарен въпрос и се спирам. Как мога в МИ да задам дължина на полилинията и нейната посока (градуси/гради) предварително като в Аутокад? Примерно в Аутокад ми е много лесно, защото от панела за командите много бързо мога да напиша 5м на 200 гради Не може ли по някакъв начин така и в МИ?

                      Благодаря,

                      Коментар


                      • #41
                        От: MapInfo Professional

                        Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                        ... ама като ми е по-лесно така ...
                        Ами като ти е по лесно, най-много да останеш без отговор
                        Първоначално публикуван от asterix85 Преглед на мнение
                        Как мога в МИ да задам дължина на полилинията и нейната посока (градуси/гради) предварително като в Аутокад?
                        Та значи това, което искаш е невъзможно в самото MI, но пък за тази работа си има разширения. Отиваш в TOOLS -> TOOL MANAGER, в отворилият се прозорец намираш MapCAD и слагаш отметки по свой избор (или да ти се зареди сега или всеки път автоматично). Би трябвало на екрана да ти се появи меню MapCAD, ако не OPTIONS -> TOOLBARS и му слагаш отметка. От него намираш команда CREATE LINE/POLYLINE...нататък мисля, че е ясно

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X