Обява

Свий
Няма добавени обяви.

MapInfo Professional

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: MapInfo Professional

Ако не е конфидециална прати някоя снимка да се види за какво иде реч (или направо ТАBa). Ако не ти се иска да я показваш, което бих разбрал напълно, поне кажи за какво отместване стаава дума, в какъв мащаб е картата, и какъв формат са координатите. В момента немога да кажа каква е причината, но няма как да е от деформирането на картата, понеже както казах, МI може да не деформира изображението, но деформира координатната система т.е. крайният резултат е като при другите програми.
    А щях да забравя поне на растерното изображение годината ако може.

Коментар

Качих, виж и файла readme.

Коментар

Намерих я. В общи линии въпросът съм се опитал да го обясня тук http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...6&postcount=27 .
        Тъй като си геореферирал картата в Pulkovo а векторният слой е недефиниран. На първата снимка със зелен цвят се вижда непроменената тектоника, а с червен презаписаните като UTM WGS84 34N. Не съм сигурен за причината, но ако се запишат така си застават на мястото, доакто ако се запишат пулково си остават на грешните координатаи. Така е за цялата 100К геоложка карта, но не и за топоосновата.
        Геологитята с удоволствие бих я дискутирал, но нямам информация, само доколкто разбирам авторите говорят за движение като на втората снимка, а от google единственото което виждам е, че пластовете от 2те страни на навлака имат съмнително подобен наклон - снимка 3, но бе да съм видял наживо или от добри сними ще им вярвам на хорицата, какво да правя
        Прикачени файлове

Коментар

Благодаря. Значи, ако правилно съм разбрал- като отворя недефинираният векторен слой и го презапиша във UTM/WGS84, той застава на мястото, на което трябва да застане, ако е калибриран в Пулково...А как от тази mу позиция да го прехвърля наистина на мястото му във WGS84..без да ползвам аутокадски хватки..?
          Поздрави

Коментар

Амииии не съвсем правилно. Тук няма никакви хватки. Просто презаписваш във WGS84 и това е. Ръчни намествания няма просто трябва снимка 1 да стане снимка 2 и това е . Естествено можеш и да запаметиш, като на снимка 3. След това презаписване слоят спокойно може да бъде записан в каквато и да е координата система по избор, без това да доведе до повторно отместване .
            Прикачени файлове

Коментар

Само не можах да разбера изходната растерна карта в каква координатна система е изработена. Поне аз не мога да разбера. Защото ако е в 1970, по-добре е да се геореферира във WGS84, а не Pulkovo.
              Пак питам това изходната проекция на картата ли е ? или след нейното георефериране ? Или само Вие си знаете че е така ?? За векторния слой ако се знае една точка с координатите в Пулково няма проблеми да се превърже към него. Трябва да е точно определена във векторния слой.
              Ами тогава трябва да се премести векторния слой на изток и север.
              Ами прави се за цялата страна, ако са изместени.
              Последно редактирано от tabak; 07-02-10, 23:23.

Коментар

Геоложката карта е в GEO,S42 (Пулково). Това е изходната проекция-съвпада със 100 К, Може растера да се прекалибрира наново по 100К за проверка. Целта е накрая обърнатата във ВГС растер да съвпадне с векторните слоеве, в случая този, който съм приложил. Но векторният слой не е дефиниран, тоест-какво трябва да се направи?
                Всяка точка от растера може да се приеме за вярна.
                А ако става дума за цяла Бг...?Не знам как е правен векторният слой,с коя програма,, но растерният е бил подложка.Ок, ще потърся още инфо и ще кажа какво се случва.Просто си помислих дали проблема не е в деформирането на изображението при едни програми и недеформирането при други. Благодаря, най-вероятно е от моя ТВ.
                Последно редактирано от 100yanov; 07-02-10, 23:18.

Коментар

100yanov
                  По вероятно е, който е правил векторния слой го направил съвсем неточно, ако е използвал растера. Аз съм правил векторен слой на хоризонтали и напълно съвпадат с тези от растера. И растера и векторния слой ги направих едновременно и в Пулково после WGS84, но и в двата случая има разминаване в линиите. На едни места съвпадат на други не.
                  Последно редактирано от tabak; 08-02-10, 01:08.

Коментар

Софтуера с който е чертана картата, доколкото на мен ми е известно, си е MI. Този софтуер години наред си е основен за геолозите в българия, дори картировката, която тече в момента (или поне би трябвало) в М1:50000 картите първо се изчертават в MI после се прехвърлят и "доокрасяват" в Arc View. А да не споменавам предпечатната подготовка колко е култова...абе хамалогия, ама така са си го измислили хората (пак се отплеснах ). Само не ми е ясно защо не са дефинирали координатна система, имам идея, но да не обидя някого ще я спестя....
                    Мога да кажа само, че съм установил, че геологията и топо основата са чертани от различни източници. Без, за съаление, да мога да обясня причини, но геологията презаписана във WGS84 си попада на мястото, но не и основата, тя мисля трябва да е Pulkovo. Основата не съм си играл много да я проверявам, но за геологията мога да гарантирам, че е така, сравнявал съм данните с множество различни други карти.

Коментар

tabak До: MapInfo Professional
                      100yanov
                      По вероятно е, който е правил векторния слой го направил съвсем неточно, ако е използвал растера. Аз съм правил векторен слой на хоризонтали и напълно съвпадат с тези от растера. И растера и векторния слой ги направих едновременно и в Пулково после WGS84, но и в двата случая има разминаване в линиите. На едни места съвпадат на други не.
                      tabak,pонеже съм чувал, че едни програми деформират по един начин при калибриране, други по друг, за това се усъмних, та може и такава да е причината в твоя случай-ако си векторизирал с аутокад, а той (примерно) не деформира...Мапинфото гледам винаги се стреми да сложи горната рамна на картата успоредно на екрана.
                      the sandman,значи презаписвам само геологията във wgs и това е. Мерси пак!

Коментар

Здравейте, имам един малък проблем за който искам да попитам дали някой може да помогне. Наскоро си сложих Mapinfo 10, но имам проблем с писането на кирилица. Когато отворя карта правена на mapinfo 9 текста излиза като права черта. при опит да пиша на кирилица излизат само ???????, пробвах различни стилове с разширение CYR ама не се получава.
                        Може ли някой да даде някакво предложение.
                        Благодаря предварително

Коментар

Първоначално публикуван от guspaka Преглед на мнение
                          Здравейте, имам един малък проблем за който искам да попитам дали някой може да помогне. Наскоро си сложих Mapinfo 10, но имам проблем с писането на кирилица. Когато отворя карта правена на mapinfo 9 текста излиза като права черта. при опит да пиша на кирилица излизат само ???????, пробвах различни стилове с разширение CYR ама не се получава.
                          Може ли някой да даде някакво предложение.
                          Благодаря предварително
                          не използвам МапИнфо и отговора ми по-скоро е на база опит с други програми. Първо Уиндоуса настроен ли ти е да ползва български мерни единици и кирилица? Старт - Контрол панел - Регионални и езикови настройки.

Ако там не е проблема може да опиташ Quantum GIS Mimas

http://download.osgeo.org/qgis/win32...GrassSetup.exe

това е безплатен ГИС, с който може да отвориш mif tab файловете и да избираш енкодинга на файла, ако там е проблема.

Коментар

Здравейте guspaka,
                            както вече ви отговори колгата savov.z, проблема не е в MI, а по-скоро в самия Windows. За съжаление и аз немога да си оправя този проблем, съм работил под XP на версии от 8 до 10 и проблеми не съм имал, но ако конкетния слой е правен в примерно в Windows 98, а после се опитате да го отворите във Vista (със 7 не съм пробвал), то почти задължително се получава именно това. Явно проблемът е в кодовете за текст, които са ползвани в по-старите версии на Windows, а в по-новите се считат за устарели и липсват .
                            Моля, ако на някой колега във форума му се намира някоя "старащайга", на която не е смнен Windowса и ако случайно "запали" да си види в Regional and Language Options какви кодове има инсталирани и да сподели . А ако и някой е достатъчно добър теоретик и може да даде акъл и без да има нужда от софтуер да не се свени и да си признае .

Коментар

От: MapInfo Professional

Здравейте,
                              MapInfo версия 10.01 създава .pdf файлове със слоеве, което улеснява изключително потребители на обмен на информация.
                              Прикачени файлове

Коментар

От: MapInfo Professional

Може ли някой да ми помогне? Опитвам се да създам точки от полилинии/полигони (примерно от техните нодове) като искам да запазя атрибутната информация на полилиниите в точките. Основно z координатата. Ползвам МапИнфо 10.01.

Благодаря,

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X