Обява

Свий
Няма добавени обяви.

aster gdem

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    До: aster gdem

    При SRTM 90 метра е хоризонталната резолюция. Това означава, че радара е заснемал повърхността грубо казано през всеки 90 метра. Но не е толкова просто. По скоро, всеки "пиксел" от данните предствалява квадрат от терена със страна 90 метра. По отношение на вертикалната точност, отговора не е еднозначен. Височината на всеки "пиксел" е усреднената височина на въпросния 90-метров квадрат. Което означава, че в един район може точността да е под метър, а в друг да е повече от 50 метра.

    Примерно в една равнина, където в тези 90 метра почти няма вертикален релеф, точността е доста по-голяма от един планински терен, където в тези 90 хоризонтални метра може да има няколко скали и пропасти с денивелация (примерно) 200 метра. Радара ще покаже някаква средна височина, и изобщо няма да хване дребните (но високи) детайли.

    На въпроса как да определиш резолюцията на неизвестен 3Д модел - единствения начин е да имаш някакъв друг източник за същия район, за да сравниш директно. Топографска карта или друг известен модел.
    "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

    Коментар


    • #62
      До: aster gdem

      Благодаря за отговорите. Мисля, че въпросният ДЕМ май минава през Врачанският балкан,който според мен е емблематичен с острите си форми, и когато имам малко време, ще пробвам да плесна някоя карта отгоре и да следя с мишката как отговарят хоризонталие на показваната височина...Друг подход е да да генерирам хоризонтали за някакъв терен там и да ги сравним с други вече известни...но може би при еднакви стойности в ГМаппера...между другото попднах на данни за SPOT за БГ, но, за съжаление, платени...http://www.spot.com/web/SICORP/1728-...546&q=geocoded или по-скоро някъде тук http://www.resac-bg.org/index_bg.html
      ...

      Коментар


      • #63
        До: aster gdem

        Цитат: Цифовата ортофото карта от сателитни изображения с много висока пространствена разделителна способност (0.7 – 1 m) се състои от QuickBird и Ikonos покриващи 33,364 sq.km. от територията на южна България. Спътниковите изображения са от архиви за периода 2003-2005. Цифровия модел на терена (DEM) използван за орторектификацията е продуктът Reference 3D на SPOTIMAGE. Такъв висококачествен цифров модел на терена се използва за първи път за целите на Система за идентификация на земеделски парцели (СИЗП - LPIS) за мащабите на една държава.

        Коментар


        • #64
          До: aster gdem

          Здравей 100yanov
          Можеш да качиш въпросния DEM в "bgspeleo" и DHV най-добре ще оцени колко добър е по отношение на детайлност. Той работи и мисля, че вече има създадена топографска карта на Врачанския район. Сигурно го познава много добре и има преки наблюдения за релефа.

          P.S Иначе за USA има DEM с резолюция 0.0002778 arc degrees, което е 1 arc second или 30 м.
          Между другото QuickBird и Ikonos правят наистина DEM карти с висока резолюция, но са и платени. Така че ще е интересно да се види DEM картата.
          Поздрави
          Прикачени файлове
          Последно редактирано от tabak; 12-09-09, 07:59.

          Коментар


          • #65
            До: aster gdem

            Здравей, tabak
            Мислех си за този вариант, но имам известни съображения относно източникът...и изобщо-погледни в папка Trafic какво имам пред вид (.doc). Подал съм молба за права и веднага щом ме одобрят, ще му пратя ЛС и ще кача дема направо на фтпто.Ето един кроп не баш от Враца.
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от 100yanov; 12-09-09, 09:23.

            Коментар


            • #66
              До: aster gdem

              Здрасти 100yanov може ли да сложиш и един скриншот на дадената област например генерирана на основата на SRTM DEM модела или такъв на базата на ASTER GDEM за да направим визуална съпоставка да речем с това което ти имаш.

              Коментар


              • #67
                До: aster gdem

                Здравей, icpart. Ето скрийншот от 90м hgt.
                Прикачени файлове

                Коментар


                • #68
                  До: aster gdem

                  Здравей 100yanov,
                  Прегледах документа, Е и ?? Заявление за предоставяне на информация от институция. Няма да я разпространяваш с търговска цел я, ако това имаш предвид. Да не би да очакваш да ти дадат права за разпространение ? Не рабирам ! Пък информация за карти с резолюция 30 м се предоставя безплатно и от Aster. Ние искаме да оценим, кое е по-добро - Aster или това с което ти да разполагаш, че клиентите да се ориентират към нея и ако заслужава да я купуват. Тези институции, ако искат да си продава стоката, трябва безплатно да предоставят DEM карти за малки райони за оценка, че ако са по-добри клиентите да се ориентират към тях. Но май някои учреждения вървят в развитието си 50 години след напредничивите в тази област международни институции и фирми(или както се казва 100 години след маймуните - за сведение на модераторите казал съм някои и не визирам конкретно някоя). По-долу съм дал пример за продуктите, които се предлагат от фирми за разпространение.


                  P.S Ето ви един линк от който може да се изтегли снимка на София във формати: .jpg-351 KB и .Tif - 155MB. IcPART може да коментираш резолюцията.

                  http://earth.esa.int/cgi-bin/satimgs...4&startframe=0

                  Привет
                  Последно редактирано от tabak; 13-09-09, 17:08.

                  Коментар


                  • #69
                    До: aster gdem

                    Ето скрийн и от Астера. Ако прецените,че той е по-подробен...здраве.Няма да се учудя дори да е същия,като гледам метадатата.
                    Прикачени файлове

                    Коментар


                    • #70
                      До: aster gdem

                      100ynov, аз лично не мога да преценя по скрийнове. Icpart и DHV са тези, които могат да оценят резолюцията. Може разликата да е в подробностите, които аз няма да мога да видя. Аз бих направил разлика само ако са в 3d модел.

                      Привет

                      Коментар


                      • #71
                        До: aster gdem

                        Здравей,Tabak. Имах пред вид именно дереджето на " някои учреждения", а за други гледам по новините,че отново почват да ни подслушват телефоните и следят интернета, така че какво не разбираш? Винаги ще се намери някой, дето да те изкара без вина виновен или обратното-визирам Ставийски. ..Боя се,че излязох от темата, ма ми е болно, по-късно ще го изтрия.
                        Поздрави

                        Коментар


                        • #72
                          До: aster gdem

                          Първоначално публикуван от 100yanov Преглед на мнение
                          Ето скрийн и от Астера. Ако прецените,че той е по-подробен...здраве.Няма да се учудя дори да е същия,като гледам метадатата.

                          Не, не е същия. При АСТЕР веднага се виждат бабуните и кратерите, има изглед като "вряща каша". Точно тези артефакти правят АСТЕР на практика неизползваем за момента.

                          Но като резолюция модела (онзо първия) не е много по-подробен. Няма го заглаждането като при СРТМ, но няма и коренни разлики в детайлите. Това го казвам само по визуална оценка, разбира се. Трябва да се сравни с други източници за по-категоричен анализ.
                          "Аз знам, че нищо не знам. Но вие и това не знаете."

                          Коментар


                          • #73
                            До: aster gdem

                            Подкрепям мнението на dhv че този DEM с който разполага 100yanov най е близък до Астер но ги няма характерните за него грешки по релефа, между другото по точна оценка на самия DEM файл може да се направи при генерирането на хоризонтали от него. Тогава най-ясно си проличават разликите между отделните видове DEM, като за целта е добре даже да се ползва и по-малка стъпка да речем през 10 или 20м. Г-н Стоянов ако решите може и да пробвате и този вариант.

                            Коментар


                            • #74
                              До: aster gdem

                              100yanov изпращам Ви модел с хоризонтали със стъпка 10 м и Simplification=0 на карта от Aster във Врачански район с координати: горе ляво - 4780000N , 699250E, долу дясно - 4777500N , 702000E. Това е приблизително една 5000 карта. Създайте нов DEM и хоризонтали за този район с вашия DEM. Получения файл ще бъде с капицет около 120 КБ. Изберете друг цвят за polyline(хоризонталите), отворете ги и двaтa ДЕМ файла с GMapper и може да изпратите един скриншот.

                              По-долу картинки на TIN повърхнина за избраната област.

                              Привет
                              Прикачени файлове
                              Последно редактирано от tabak; 14-09-09, 02:13.

                              Коментар


                              • #75
                                До: aster gdem

                                100yanov и DHV прилагам един .dwg файл с хоризонтали създадени от Aster DEM файла, които са в различни цветове и съответстват на района отговарящ на K-3-44-(200). Отваря се без проблеми с GMapper. Можете да наложите върху файла .map файла на K-3-44-(200) и да оцените различията. В момента не разполагам с .map файла на K-3-44-(200).
                                100yanow можеш да направиш същия .dwg файл за района с данните от наличния при теб DEM файл и да се съпоставят с хоризонталите на K-3-44-(200).

                                Поздрави
                                Прикачени файлове
                                Последно редактирано от tabak; 14-09-09, 09:29.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X