Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Очертаване на терен с нетбук.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Очертаване на терен с нетбук.

Извинявам се първо ако въпроса ми не е за тук.Та на въпроса,има ли софт за лаптоп с който мога да исчертая терен(в случая е нива).Ползвам блутут гпс и програмата Garmin mobile PC,намерих доста програми които могат да исчисляват терена но ако аз го очертая с мишката.Има ли програма за редакция на карта която да потдържа директна връска със сателитите?

До: Очертаване на терен с нетбук.

Извинявам се много ам аз от доста време търся гпс софтуер за моя наутбук hp 6730 s мисля,че ще ми помогнеш коляга глагодаря предварително.
    Поздрави !!!
    П.С:извинявайте за спама.
    [SIGPIC][/SIGPIC]Марин Илчев

Коментар

така или иначе трябва да го очертаете с мишката по един или друг начин. Просто трябва да използвате поцицията от GPS-а, за да "закарфичите" ъглите на имота. Между тях обикновено линиите са прави.

Пробвайте да намерите Google Earth Pro - там ще си намерите имота на сателитната синмка, ще си направите малко зум напред-назад, за да се запишат снимките в кеша, защото на мястото на имота едва ли ще имате интернет.

После ще вържете GPS-а, ще застанете в ъглите на имота за по-дълго време, той ще се стабилизира, цъкате точка. Отивате в следващия ъгъл.. и т.н. После давате да измери площ (това го има май само в Pro-версията), и очертавате имота по тези точки, които сте закарфичили на позициите на GPS-а.

Има други 99 програми, с които може да се направи това, но ще са ви доста по-сложни, имайки предвид поставения от вас въпрос.

И за знаете - не може да претендирате за по-голяма точност от 5 метра така. Т.е. не спорете с хората от съседните имоти да граници определени с GPS. Може да се окаже по-прецизно за му начертаете границите според сателитната снимка, стига да се виждат на нея.

Ето линк за версия на руски, която не изисква инсталиране:
      http://rapidshare.com/files/119337322/GE_Pro.rar (файлът е с парола "ru-board")
      Последно редактирано от ynopum; 17-04-10, 22:15.

Коментар

За съжаление файлът от линка е с вирус
        Животът се мери не с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха
        GARMIN nuviCam LMT, GARMIN nuvi 200

Коментар

Първоначално публикуван от chavdarlk Преглед на мнение
          За съжаление файлът от линка е с вирус
          Да не работиш в Google?
          ще сложа линк към сайта на Google, надявам се не се страхувате че ще хванете вирус от тях:

dl.google.com/earth/client/GE5/release_5_2_0/GoogleEarth-Win-Bundle-5.2.0.5860.exe

това горе го инсталирате, но не стартирайте програмата и не проверявайте за нови версии (за всеки случай).
          После сваляте това: http://www.4shared.com/file/MODGn8O_/ge_patcher.html
          копирате го във фолдъра, където е инсталиран гугълърт (вероятно е тук C:\Program Files\Google\Google Earth\client\) и го стартирате, и после можете вече да мерите площ на полигонални очертания.

Тази програма ще промени файла googleearth.ехе, за тези, които се плашат от такова нещо е най-добре да използват софтуер на друга фирма.
          Последно редактирано от ynopum; 18-04-10, 00:53.

Коментар

Здравейте,

Това може би е един от най-неточните методи за пресмятане на площ предвид ъгъла под който са направени снимките на Google. Ако и самия терен има денивилация повече от 10%, то грешката става доста голяма. При планински терен отклоненията в Goole достигат и до 40 м от дадена точка върху терена. Въпроса беше дискутиран в темата "Сателитни снимки" - http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...18#post1055818 .
            Последно редактирано от tabak; 18-04-10, 01:57.

Коментар

При измерване на площ няма проблем, защото то не зависи от точните координати на снимката, а само от мащаба й. А това последното е може би най-сигурният параметър на снимките. Освен това нали искат да ползват GPS-а за точките по контура на имота - снимката е само за да не стане голям гаф.

А и имайки предвид точността на GPS, то резулаттът при всички случаи ще е с грешка: да кажем периметъра на имота умножен по половината от точността на GPS-а. Примерно за квадратен имот 100х100m ,т.е. квадрат 1 ha (10 da) периметъра е 400m. Ако вземем 4m средна грешка на GPS, и в лошия случай половината от това е еднопосочна грешка - 2m (предизвикваща или намаляне на площта, или увеличението й, но не и двете), грубо ще имаме 0.8da грешка на 10da, което е 8% от площта. При по-малък имот грешката ще е с по-голям процент, а при по-голям имот - с по-малък процент.

Е, следва да се уточни, че тази тендециозна грешка не винаги е толкова голяма, понеже се компенсират грешките в различните посоки в един средно-статистически случай. Но нищо не пречи при кофти стечение на обстоятелствата да е и повече - гаранция не може да се даде.
              Последно редактирано от ynopum; 18-04-10, 12:02.

Коментар

Това което искам да подчертая, че мерейки по този начин площта всеки гражданин би помислил, че това е законното и миродавното направено от тях, чрез измерване използвайки снимките на Google. И какво става: Започвата да спорят и да губят времето, както на държавни служители така и на професионалисти позовавайки се на такива измервания. Посочвам и тук сайт на Испания, в който всеки гражданин може да си види грниците на имота On-line. В него може да се види разминаването на действително очертаните от cadstral служби имот и несъответствието им с тези от Google при увеличен мащаб. На картинката документа, който всеки гражданин може да види и получи информация за имота си. Да напомня, че това е за Испания. Няма тайни и свръх секретна информация или да платиш за да я получиш в някои случаи. Не съм сигурен дори човек да има координатите на контура на имота се, доколко площа получена от Google и тази от държавните служби по кадастър ще съвпаднат. Интуицията ми подсказва, че няма да има съвпадение.

http://www.maps.data-spain.com/cadastral/

Icpart мисля, че има аерофото снимки и по тях всеки гражданин може да посочи, къде му е имота ориентировъчно и после следва проверка на кого е този имот или имотни граници съгласно узаконените граници след поземлената реформа. Но тези мисли са това, което се предлага по телевизията, но на практика може би нещата се услужняват.
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от tabak; 18-04-10, 19:18.

Коментар

И аз съм съгласен с Табак че този метод е приложим само за ориентировъчни размери на границите и площта. Вече който иска супер точно замерване си вика геодезисти и си плаща или ползва кадастралните карти и скиците там и вижда кое колко е като площ. Ако не се лъжа нямаше ли изискване към България при присъединяването и към Евросъюза за направата на всички земеделски земи аерофотозаснемане. Ако изпозват аерофотоснимките там вече съм съгласен че може да се говори за някаква по-сериозна точност, но най-точно си е с полеви замервания естествено.

Коментар

Много интересни коментари. Само искам да добавя в помощ на anastasia, че има софтуери за усредняване и достигане на максимална точност от ГПС като се застане на определеното място и се чака. Доколкото ми е известно така може да се постигне точност на точка под 2м. Идеята ми е че може да се използва метод за очертаване на терен, пресмятане на площ и т.н. чрез взимане само на точки и така снижаване на грешката от ГПС до минимум. .
                    ...
                    Извинявам се първо ако въпроса ми не е за тук.Та на въпроса,има ли софт за лаптоп с който мога да исчертая терен(в случая е нива).Ползвам блутут гпс и програмата Garmin mobile PC,намерих доста програми които могат да исчисляват терена но ако аз го очертая с мишката.Има ли програма за редакция на карта която да потдържа директна връска със сателитите?
                    Мисля също че програмите Глобал Маппер и SAS.Planeta ще ви свършат много добра работа. Глобал Маппер има възмовност за свързване с ГПС, чертане на карти, не е сложна за научаване. SAS.Planeta позволя сваляне на различни сателитни снимки от конкурентни спътници включително и GE, също възможност за свързване с GPS.

Коментар

Да има такива GPS, но струват от 60000 лв. нагоре:

Коментар

Уточнявам, че горната цена е за GPS, които мери с точност до 2 мм, а не "2 м". Явно не съм довидял точно дименсията.

ПП. - За земеделкските земи имаше сайт на Министерството на замеделието от който, ако си знаеш номера на имота можеше да го видиш къде се намира заедно с определен район от територията на землището. Файлът беше във векторен формат и човек доста точно можеше да си пресметне площта.
                        Последно редактирано от tabak; 19-04-10, 11:45.

Коментар

И без това заглавието "Очертаване на терен с нетбук." звучи като взе едно да вземем един черен нетбук, да го натиснем в пръстта и да почнем да орем черта в нея с него.

Аз викам да не дискутираме без да знаем реакцията на първите двама, задали въпроси. Предполагам, че през уйкенда са били на имота си, и са го чертали. А ние през това време си получаваме имейли "отговор на публикация..." и ходим да видим дали са успели да го измерят/начертаят този имот.

Астерикс, Табак, къде ги изстреляхте в космоса тия хора с ГлобалМапъра, САС, инструменти за 60 бона и т.н.? Прочетете как човек си написва въпроса, в коя тема и отговаряйте така, както мислите, че точно този човек би го разбрал. Аз също съм се олял - признавам, но помислете дали даже и Гугъл-а няма да затрудни хората: единият "от доста време търси гпс софтуер за неговия наутбук hp 6730 s".

Коментар

Здравей Упорит,

Наистина много сме са увлекли, но сега си мисля че си заслужава, като видях във форума следното:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=91547
                            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=91546

Представям си двама собственици или предприемачи на стопанисвани на земеделски земи, как ще се надхващат, кой по-точно е организирал измерваенето и как си разорават засети площи. Последното е в кръга на майтапа(но нищо чудно) и може би е изключение, с което се надявам да не стане практика.

Привет
                            Последно редактирано от tabak; 20-04-10, 16:33.

Коментар

"Изходих" се и в другата тема

за съжаление GPS не е толкова точен, че да се използва уверено за тази цел. Ако са големи имотите - няма проблем - а и тогава собствениците не цепят косъма съ съседа. Иначе - това с GPSите е пак по-добре, отколкото нищо. Все пак ще стигнат до някакво "средно колче" А и като се съберат заедно на нивата, като сесднат да си мерят GPS-ите, като извадят виното и пъстърмата.. ще си станат приятели

Ей, не малко народ се изпотрепа в българия заради имоти.. а и тази традиция си е от 100 години май.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X