Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Надморска височина при навигациите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Надморска височина при навигациите

По-скоро за отсрамване.За вълните все едно не им стига бързодействието.

Коментар

Тук ще подкрепя Ясен - и мойто непретенциозно Нуви 300 на морския бряг показва най-често 0! Това е в Приморско, ако има значение, досега максималната грешка там е била 3 метра. За сметка на това, обаче, по най-високите върхове винаги показва поне 10 метра по-високо от реалното?! Даже си мисля че това е причината в последните години Олимп да "расте" и вече да наближава по форумите, пък и официално, 2920 метра. Предполагам някой малоумен грък се е качил с GPS и е умрял от кеф че Мусала остава само на 5 метра. Реалната височина на Митака я има в руските карти, доказано точни, и е 2911 метра, а не 2917 както може да се срешне най-често - това си му отрежда трето място на Балканите, а не второ! Много ме дразнят тия гърци на моменти с тяхната грандомания.
      Honda XL600LM, 1987
      Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
      Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Гърци, не гърци, измерването на каквато и да е величина с такава точност поставя някои, хм, трудни въпроси.

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
          Тук ще подкрепя Ясен - и мойто непретенциозно Нуви 300 на морския бряг показва най-често 0! Това е в Приморско, ако има значение, досега максималната грешка там е била 3 метра. За сметка на това, обаче, по най-високите върхове винаги показва поне 10 метра по-високо от реалното?! Даже си мисля че това е причината в последните години Олимп да "расте" и вече да наближава по форумите, пък и официално, 2920 метра. Предполагам някой малоумен грък се е качил с GPS и е умрял от кеф че Мусала остава само на 5 метра. Реалната височина на Митака я има в руските карти, доказано точни, и е 2911 метра, а не 2917 както може да се срешне най-често - това си му отрежда трето място на Балканите, а не второ! Много ме дразнят тия гърци на моменти с тяхната грандомания.
          Темите май станаха две. Аз пък съм чувал, че гърците качвали пеша камъни на Олимп и ги трупали на купчина, та да стане по-висок от Мусала. Може и майтап да е, но може и да не е. Гръцка им работа.
          Що се отнася до елевацията (наричам я така, защото нито е надморска височина, нито е кота), моят GpsMap 60 CS съм го изпитвал многократно на пясъка (плажа имам предвид). Показвал ми е стойности от минус 10 до плюс 20 м. Вариациите зависят от това дали предния ден съм бил с апарата на по-осезателна височина (примерно на 1000-1200 м). Между другото алтиметърът може калибрира ако знаеш точната си кота. След това калибриране, вече няма грешка. До следващия път, когато го закараш на 1500 м... Не знам дали е барометричен или не. Доколкото съм чел, барометричните трябва да отчитат много фактори, които зависят от метео улсовията, което ги прави не чак толкова точни.
          Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Темите май станаха две. Аз пък съм чувал, че гърците качвали пеша камъни на Олимп и ги трупали на купчина, та да стане по-висок от Мусала. Може и майтап да е, но може и да не е. Гръцка им работа.
            Що се отнася до елевацията (наричам я така, защото нито е надморска височина, нито е кота), моят GpsMap 60 CS съм го изпитвал многократно на пясъка (плажа имам предвид). Показвал ми е стойности от минус 10 до плюс 20 м. Вариациите зависят от това дали предния ден съм бил с апарата на по-осезателна височина (примерно на 1000-1200 м). Между другото алтиметърът може калибрира ако знаеш точната си кота. След това калибриране, вече няма грешка. До следващия път, когато го закараш на 1500 м... Не знам дали е барометричен или не. Доколкото съм чел, барометричните трябва да отчитат много фактори, които зависят от метео улсовията, което ги прави не чак толкова точни.
            Бих казал че барометричния барометър мери много точно щом го използват и в авиацията но просто там то е в пъти по-прецизен отколкото в GPS-а но при положение че е правилно калибриран. А и в него алтиметъра си е точно барометричен. Но както и ти спомена те се влияат от атмосферните условия, но мисля че в самолетите там те се калибрират много често по радио сигнал което намаля това влияние. Освен това барометъра в ГПС а може да се калибрира по два начина ако си пипал настройките. Единия метод е чрез посочване на налягането на мястото на което се намираш в момента а другият метод е чрез задаване на атмосферното налягане на морското равнище. Именно при втория метод влиянието на атмосферните условия при по-честа промяна на надморската височина е по-малка. Според мен първия метод за калибриране е по-удачен например за пренощуване и когато по принцип не се сменя височината на която се намираш дълго време което ти показва по-точно флуктуации на налягането и съответно някакви промени в атмосферните условия.
            Ето тук е описано какво се използва в самолетите и там още не са изхвърлили явно барометричните алтиметри, макар по-съвременния метод е радарен
            http://en.wikipedia.org/wiki/Altimeter

Коментар

На повечето стари сгради на ЖП гарите има месингови плочки с НВ до десетичния знак.Незная как са я мерили навремето,поставяни са 30-40 години.
              Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Първоначално публикуван от Константин Преглед на мнение
                На повечето стари сгради на ЖП гарите има месингови плочки с НВ до десетичния знак.Незная как са я мерили навремето,поставяни са 30-40 години.
                Преди 30-40 години (и доста преди това) геодезията е ползвала същата оптика, както и днес. Е, вместо вградения компютър са имали петзначна таблица и много, много хартия, но принципът е същият. В документацията на ЖП линията координатите ги има за всеки 10 метра или нещо такова. Не само за гарите.

Коментар

Ще си позволя малко пояснения що се отнася до надморската височина и конвенционалната геодезия (т.е. тази от едно време), понеже известно време това съм работил.
                  Определянето на надморската височина (занапред КОТА) става от някаква база. За БГ е приет за база Балтийският репер, който, който е с около 22 см по-нисък от нивото на Черно море. Морското ниво също не е постоянна величина (променя се при приливи и отливи), но така или иначе е прито някакво ниво, което има кота 0.000
                  Определянето на котата на дадена точка става като се измерва превишението между нея и някаква изходна точка, чиято кота е известна. Тези изходни точки се наричат нивелачни репери, в БГ са разделени на няколко класа (мисля, че 4). Първи клас са най-важните, те се поставят нарядко, но се избират на места, където трудно биха били унищожени или повредени. Първи клас се сгъстяват с втори, после трети и т.н.
                  Обикновено реперите представляват метални топки, които се замонолитват здраво в цокли на масивни сгради, устои на мостове и водостоци, чешми и прочее масивни съоръжения. Нещо такова е видял Константин на ж.п. гарите. Точността на котите на тези репери е 1 мм.
                  Определянето на котата се нарича нивелация и се извършва с оптически нивелири. Принципът е изключително прост и се състои само от действията събиране и изваждане. Петзначните логаритмични таблици, за които споменава Ясен (и с които също съм работил малко), са за изчисляване на геодезически координати, което вече става чрез тригонометрични функции. А таблиците се използваха, защото тогава нямаше калкулатори и въобще никаква сметачна техника. Петзначни са за да се постигне необходимата точност, примерно 5 знака след десетичната запетая. Само за тези, които са забравили припомням, че ако две числа се умножават, техните десетични логаритми се събират. Т.е. ако трябва да се изчисли 123.37894 х 89.26787 например, много по-бързо е да се намерят логаритмите на двете числа, да се съберат, резултатът да се антилогаритмува и да се получи 11013.77518. Представете си как такова умножение се прави на ръка...
                  Разбира се, говоря за неща отпреди ерата на калкулаторите, сега е съвсем друго нещо. Но нивелацията и сега се прави по същия начин, разбира се с по-усъвършенствани инструменти, но точността е същата.
                  В смисъла на написаното по-горе, при всякакви други методи (барометрични, радарни, GPS засечки и пр.) не можем да говорим за такава точност. Но за целите на навигацията тя не е и необходима.
                  Дано да ви е било интересно.

P.S. Icpart, да разбирам ли, че в 60 CS алтиметърът е барометричен?
                  Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Zippel да точно такъв е висотомера. Ето и цитат от сайта на Гармин
                    The GPSMAP 60CS also offers an electronic compass and barometric altimeter for highland adventures. These sensors, when combined with GPS technology, provide enhanced bearing and elevation readings.

Коментар

Първоначално публикуван от Константин Преглед на мнение
                      Тези табелки са на входа на стара сграда в центъра на гр.Пирдоп.
                      Прикачени файлове

Коментар

Алтиметъра е относително верен,защото скоро бях на Червено и Мъртво море и на всички навигационни софтуери ми показваше еднакво -11 метра, после се разчетох,че там е около минус 5 метра.
                        TLC 120 Executive 3.0 D-4D,163 h.p.
                        Honda CBR 4cyl/4str/105 h.p.
                        Honda Boad 4m/Yamaha 15 h.p.
                        Всички превозни средтсва за мен са просто начин да ида за риба

Коментар

Първоначално публикуван от cvetan LJ73 Преглед на мнение
                          Тези табелки са на входа на стара сграда в центъра на гр.Пирдоп.
                          Точно като първата са по гарите,даже са до стотния знак.
                          Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

" Студент попитал:
                            Каква височина измерва моят GPS Garmin 60CSx - надморската височина, височината над Варненският репер (пегел), височината над геоида,височината над елипсоида, височината над сфероида,нещо друго?
                            Професорът се замислил и отговорил: хм, на тези въпроси никой не може да отговори със сигурност..."

Но,Колега, опитайте във форума на Offroad-bg, там може някой да знае...:-))
                            Последно редактирано от 100yanov; 27-01-10, 11:14.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ERA Преглед на мнение
                              Алтиметъра е относително верен,защото скоро бях на Червено и Мъртво море и на всички навигационни софтуери ми показваше еднакво -11 метра, после се разчетох,че там е около минус 5 метра.
                              Интересно! Моят на Мъртво море показваше -395м!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ERA Преглед на мнение
                                Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Интересно! Моят на Мъртво море показваше -395м!

Мъртво море
                                Спътникова снимка на Мъртво мореМестонахождение:Израел, ЙорданияГеографски координати:31° 27′ 27″ с.ш., 35° 28′ 47″ и.д.Приток:река ЙорданОтток:нямаДължина:67 kmШирина:18 kmПлощ:810 km2Воден обем:147 km3Надморска височина:-420 m
                                Мъртво море е езеро в Близкия Изток, в което се влива река Йордан. Граничи с Израел, Западния бряг (на р. Йордан) и Йордания.
                                Разположено е на 420 m под морското равнище и има площ от около 1020 km2. Съдържанието на сол във водата достига до 330 промила (за сравнение солеността на Черно море е около 17 промила). Мъртво море е дълго около 76 km и широко 18 km, като най-дълбоката точка е на 380 m.

Нищо лично
                                Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                                0894328706

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X