Обява

Свий
Няма добавени обяви.

MapSource + GoogleEarth + GarmineMobileXT + OziExplorerCE + GeoCaching + ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: MapSource + GoogleEarth + GarmineMobileXT + OziExplorerCE + GeoCaching + ...

Първоначално публикуван от sotk Преглед на мнение
    Радвам се, че съм бил полезен.
    Само това за времената на снимките не ти го разбрах. Номера с автоматичното георефериране няма да стане, ако фотоапарата и GPS-а ти не са показвали едно и също време. В такъв случай отваряш най-новата Пикаса и влачиш снимките до картата от дясно. Така може да действаш и с клипчетата. Хайде успех и ще чакам да се похвалиш какво си сътворил.
    Ами то времето им е едно и също, на практика си е едно и също устройство - телефона ми Няма да те занимавам с тоя проблем засега, щото съм сигурен, че се дължи на беглия ми опит със софтуера и съвсем скоро ще го схвана

Искаш да кажеш, че за видеоклипчетата нямам такъв готин автоматичен начин за геопозициониране?

В Picasa не ми се показват видеоклипчетата, за да ги мъкна до картата. Също и в Google Eаrth не ми дава да отварям такъв тип файлове (през /Файл/Отваряне) ...
    "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

До: MapSource + GoogleEarth + GarmineMobileXT + OziExplorerCE + GeoCaching + ...

Георефирирането на клипчета е доста по-трудно тъй като не съдържат EXIF информация като на Jpeg снимките коя кога е щракната и така лесно да се геотагне със съответния gpx файл. Ето една от най-добрите програми за герефириране на снимки и тяхната организация:
      http://www.geosetter.de/en/

Относно георефирирането на видео преди време бях попаднал на нещо па въпроса свързано с проекта Openstreetmap в Уикипедия. Ето тук има писано нещо:
      http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Video_mapping
      Относно изместването на времената то в горепосочената програма може да се зададе отместването в часове и минути, защото понякога незнайно как и при мен е ставало то това време което се записва в gpx файла е по гринуич а не за нашата часова зона или например има изместване от 1 час за което не знам как го определя GPS приемника при запис на трака и като съм георефирирал различни снимки то винаги поне има по 1 час отместване което не знам откъде идва, става въпрос за георефириране на трак от Vista Hcx, също така това ми се е получавало и при запис на трак от ПДА програма, явно има някакви особености в това каква програма използваш да ти записва трака, защото не е ясно дали ползва локалното време или това от GPS приемника.
      Също така съм виждал и някои приложения за Windows Mobile които могат да геотагват директно в телефона чрез използването на камерата му.
      Последно редактирано от icpart; 06-04-10, 16:29.

Коментар

Първоначално публикуван от icpart Преглед на мнение
        Георефирирането на клипчета е доста по-трудно тъй като не съдържат EXIF информация като на Jpeg снимките коя кога е щракната и така лесно да се геотагне със съответния gpx файл.
        Така е, но клипчето съдържа времето на заснемането му. Току-що геотагнах тези жаби в Черно море http://picasaweb.google.bg/sotk22/NH...91363371737650 . Просто отворих ави-то в Пикаса и го метнах на картата.

icpart, благодаря за програмата ! Сега ще я пробвам.

Коментар

Георефирирането на клипчета е доста по-трудно тъй като не съдържат EXIF информация като на Jpeg снимките коя кога е щракната и така лесно да се геотагне със съответния gpx файл. Ето една от най-добрите програми за герефириране на снимки и тяхната организация:

Относно георефирирането на видео преди време бях попаднал на нещо па въпроса свързано с проекта Openstreetmap в Уикипедия. Ето тук има писано нещо:
          http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Video_mapping
          Относно изместването на времената то в горепосочената програма може да се зададе отместването в часове и минути, защото понякога незнайно как и при мен е ставало то това време което се записва в gpx файла е по гринуич а не за нашата часова зона или например има изместване от 1 час за което не знам как го определя GPS приемника при запис на трака и като съм георефирирал различни снимки то винаги поне има по 1 час отместване което не знам откъде идва, става въпрос за георефириране на трак от Vista Hcx, също така това ми се е получавало и при запис на трак от ПДА програма, явно има някакви особености в това каква програма използваш да ти записва трака, защото не е ясно дали ползва локалното време или това от GPS приемника.
          Също така съм виждал и някои приложения за Windows Mobile които могат да геотагват директно в телефона чрез използването на камерата му.
          аз мислех (пък и още мисля), че тия програмки определят времето от времето на създаване на самия файл, а не от информация, записана вътре в картинката...

при това положение не би трябвало да има проблеми за автоматично тагване и на клипчета.
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Току-що си поиграх с програмата Geosetter за геотагване на снимки и останах с приятни впечатления. Любопитно е, че открива и записва в снимката не само географските координати, но и държавата и населеното място на заснемането й.
            За съжаление в сайта си качват само снимките, без трака и статистика за него, което си ми е доста нужно.
            Явно и за в бъдеще ще си прекарваме снимките и траковете през няколко програми и пак няма да ни устройват напълно.
            http://connect.garmin.com/ доста прилично визуализира трака и статистиката, ама не показва снимки.

Коментар

Първоначално публикуван от andreiboyanov Преглед на мнение
              аз мислех (пък и още мисля), че тия програмки определят времето от времето на създаване на самия файл, а не от информация, записана вътре в картинката...

при това положение не би трябвало да има проблеми за автоматично тагване и на клипчета.
              Да за клипчетата си прав аз не се бях замислил че следи времето на създаване на самия файл както е посочил също и sotk. По интересното е например както посочих в по-горните линкове ако си в движение и например клипчето е с различна продължителност да ти геотагва времето в него с това на геогравфското положение. Представи си че се движеш в самолет и снимаш и скоростта ти е огромна и записваш трак.Там за една минута се изминават десетки километри и искаш да видиш точно това което си го снимал къде се намира на земята. Та това е по-интересното в случая с видеото. Иначе посочването на клипчето което се отнася само за конкретно място лесно става с датата му на създаване.
              Но при jpeg снимките си има стандарт ЕXIF в който може да се записва доста информация при самото кодиране на изображението се запаметява и може да остане една и съща даже при модифициране на файла и именно оттам си чете програмата за геотагване информацията за създаване. Нали се сещаш чи първата промяна на оригиналния файл съответно му се променят и атрибутите за създаване и модифициране някои програми могат да не ти променят оригиналната дата на създаване при корекция но и могат да не го направят затова ЕXIF информацията е по точна и по пълна в повечето случаи.

Коментар

Не ми върви нещо...
                Геотагнах автоматичко 136 снимки в @trip без проблем - много ме изкефи. Виждат си се точно къде са и т.н.
                Отварям обаче после Picasa-та, и от всичките само няколко са позиционирани на картата.

Вижте прикачените картинки - първата показва свойствата на геопозиционираната в Picasa снимка, а втората - не-геопозиционираната.

Прави ми впечатление, че и двете си имат GPS координати, но първата има и някакъв уникален номер вповече.

Можете ли да помогнете, моля?
                Прикачени файлове
                Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Двете картинки за един и същ файл ли се отнасят?
                  Защото както посочваш то и втората снимка дето е се отнася за геотагната снимка защото както и ти си посочил има GPS координати заложени в нея. За жалост не съм ползвал Пикаса и не знам за какво точно служи този уникален номер който го присвоява програмата.

Коментар

Двете картинки за един и същ файл ли се отнасят?
                    Защото както посочваш то и втората снимка дето е се отнася за геотагната снимка защото както и ти си посочил има GPS координати заложени в нея. За жалост не съм ползвал Пикаса и не знам за какво точно служи този уникален номер който го присвоява програмата.
                    за отделни jpg-та са двата скрийншота - единия се показва на картата на Пикаса, другия - не. утре ще направя нови опити...
                    Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от andreiboyanov Преглед на мнение
                      Превръщането от route в track се оказа много полезно. Само че имам следния проблем - при конвертиране route-а излиза само с точките, върху които съм кликнал, за да ги създам.

Има ли начин MapSource (или друга програмка) автоматично да описва route-а с равнимерно разпределени точки?
                      Разбрах къде ми е проблемът. Не трябва да се импортира в Гугъл Земя директно route-а, а трябва първо да се конвертира към трак. Тогава трака си е с достатъчен брой точки, така че маршрута да изглежда плавен, а не начупен, както е в случая с импортиране на route.
                      Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Първоначално публикуван от sotk Преглед на мнение
                        Радвам се, че съм бил полезен.
                        Само това за времената на снимките не ти го разбрах. Номера с автоматичното георефериране няма да стане, ако фотоапарата и GPS-а ти не са показвали едно и също време. В такъв случай отваряш най-новата Пикаса и влачиш снимките до картата от дясно. Така може да действаш и с клипчетата. Хайде успех и ще чакам да се похвалиш какво си сътворил.
                        Аз за хвалене покана не чакам Ето нещо от този уикенд:

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...99#post1119799

Благодаря ти още веднъж!
                        Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Ето актуализиран списък на приложенията, които ползвам за подпомагане на офроуд удоволствията (след вещата намеса на sotk и icpart от тази тема и fuoco тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh....php?t=91818):

На PC-то
                          =======
                          1. MapSource
                          2. Google Earth
                          3. Google Maps
                          4. WinGDB3 (конвертиране от routes в tracks и обратно)
                          5. @trip PC (автоматично геопозициониране на снимките по трака)
                          6. Picasa 3
                          7. GPSBabel (конвертиране между различните файлови формати за тракове, интересни точки и т.н.)
                          8. http://utrack.crempa.net/ (онагледяване на статистиките от пътуванията)

На WindowsMobile устройството ми (най-доброто, сами се сетете кое ):
                          ================================================== =======
                          1. GarmineMobileXT
                          2. OziExplorerCE
                          3. GoogleMaps
                          4. GCzII (за геокешинг - супер е яка)
                          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Пробвах го, много е як! Май вече само geosetter ще използвам за геопозиционирането на снимките. Поне за сега много ми харесва, де...
                            Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

От: MapSource + GoogleEarth + GarmineMobileXT + OziExplorerCE + GeoCaching + ...

Здравей,Андрей

И аз се зарибих по геотагнатите снимки. Би ли описал как се работи с Geosetter? Проблемът ми е, че снимките ми са бая отместени от ГПС, с почти час, и не намерих опция как на всички да се добави това време наведнъж, а не една по една, и от коя точно опция - добавяне към фиксирана дата или как? Това е първата стъпка май.
                              Втората е може би траклога нещо..и накрая синхронизирането. Настройките (сеттингс)също са бая много и сложнички, та ако споделиш опит, ще бъда много благодарен :-)

Коментар

От: MapSource + GoogleEarth + GarmineMobileXT + OziExplorerCE + GeoCaching + ...

Значи - разцъках и разбрах как става,не се ангажирай:-).Хареса ми програмата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X