Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос към "оцеляващите"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Къде се продават такива захранвания и колко стуват ?

Коментар

Примерно тук:
      http://www.modernoutpost.com/gear/bu...ar_panels.html

Ако искате дайте заявки тези които искате и ще организирам един внос. Цената до БГ ще излезе с по 25-30% отгоре.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
        Значи не си ползвал достатъчно GPS!

Другите неща са като да палиш огън с триене на дърва, при наличие на запалка, а всеки елементарно грамотен човек ще се ориентира по слънцето или да кажем мъха по дърветата..
        Номера с часовника и четирите посоки вече е старичък...
        Аз също бях резервиран към тия джаджи, но сега ГПС ми виси на врата постоянно, примерно ми казва, че утре луната ще изгрее в 22 минути след полунощ, затова ще си направя сметка точно кога да се изнижа на нощна разходка в гората...
        Имам два.

60 цсх и виста ц

Не говоря за технологии а за възможности.

Коментар

Re: Въпрос към "оцеляващите"

Първоначално публикуван от TRAPERA
          Първоначално публикуван от set
          2. Удароустойчив автоматичен часовник (със стрелки)
          Това е верният избор ако става дума наистина за оцеляване
          Всъщност...

Да не збаравяме, че живеем в часови пояс. Реалното астрономическо време е различно в Бургас и София примерно.

Но ДА.

Правилният отговор е часовника.

Коментар

Първоначално публикуван от sabin
            Примерно тук:
            http://www.modernoutpost.com/gear/bu...ar_panels.html

Ако искате дайте заявки тези които искате и ще организирам един внос. Цената до БГ ще излезе с по 25-30% отгоре.
            Аз лично съм много навит за някой от компактните модели, който може да зарежда АА, ААА батерии и мобилен телефон
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

По въпроса за оцеляването!
              Веднъж, още когато бях достатъчно луд, реших да изкача непознат връх около Семково вечер, с тогавашното ми куче..
              Тръгнах привечер, зимата и естествено след три часа ходене в тъмното се изгубих, ама тотално, тъмницата беше такава, че кучето ми се тикаше в краката от ужас, а си беше сериозен ротвайлер!
              Всички тия съвременни джунджурии ги нямаше и трябваше да се спасявам по друг начин.
              Тогава ми хрумна елементарната мисъл, да чуя вода!
              Тръгнах да търся посока надолу, защото само това можеше да се определи- дали се качваш или слизаш? Намерих поточе, тръгнах по него и по простата логика, че всички горски пътища са строени успоредно на реки, след 3 часа видях фарове на 30 метра над главата си..
              Така, че оцеляващите е най-добре да мислят с главите си, а не да разчитат на джунджурии!

Коментар

....
                Така, че оцеляващите е най-добре да мислят с главите си, а не да разчитат на джунджурии!

Точно.

Коментар

По въпроса за оцеляването!
                  Веднъж, още когато бях достатъчно луд, реших да изкача непознат връх около Семково вечер, с тогавашното ми куче..
                  Тръгнах привечер, зимата и естествено след три часа ходене в тъмното се изгубих, ама тотално, тъмницата беше такава, че кучето ми се тикаше в краката от ужас, а си беше сериозен ротвайлер!
                  Всички тия съвременни джунджурии ги нямаше и трябваше да се спасявам по друг начин.
                  Тогава ми хрумна елементарната мисъл, да чуя вода!
                  Тръгнах да търся посока надолу, защото само това можеше да се определи- дали се качваш или слизаш? Намерих поточе, тръгнах по него и по простата логика, че всички горски пътища са строени успоредно на реки, след 3 часа видях фарове на 30 метра над главата си..
                  Винаги има начин. Обаче на кому е нужно... Губил съм се през ноща в гората. За няколко минути съм се връщал по стъпките си ползвайки трака в абсолютен мрак. Случвало ми се е да се заблудя и с изключен ГПС. Макар и да показва само посока към някаква цел само по права линия където въобще няма пътища гледайки топографските линии и с малко мислене не е тръднода откриеш отново попуснатата и неотбелязана на карта пътека. Въртял съм се в кръг в гъста мъгла без ГПС. Не е никак трудно да го направиш. И да ти кажа часовник или дори и компас и хартиена карта не вършат много работа в случая... За да се движиш по азимут използвайки компаса е нужно да знаеш точно къде се намираш в момента. Дори само за това е супер полезно да имаш ГПС. Локализираш се и после се движиш по картата с компаса(е, картата трябвада е разчертана с координатни линии, за да успееш да се намериш на нея). При ниска видимост номера да се локализираш с компаса чрез обратен азимут не минава... Да не говорим, че винаги можеш да срещнеш обекти до които да искаш да се върнеш някой ден. Най-елементарния начин е да им свалиш координатите. За другите ти трябва брилянтна памет.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тази тема ми се струва малко безмисленна. Първо за какво оцеляване говорим и второ защо трябва да се стига до оцеляване изобщо?

Иначе мисля, че е очевидно, че ГПС-а има ред преимущества. Най-малкото, за какво ми е тоя часовник докато се опитвам да прекарам ноща и да не замръзна - да гледам колко много часове остават до изгрева ли?

Коментар

Часовника или компаса са едни от най-надеждните средства за оцеляване ако говорим за оцеляването в буквалният смисъл на думата.А гпс-а е също добър уред но изисква батерийй който рано или късно свършват и когато свършат оставаш един вид без ориентир а с часовника или компаса винаги имаш ориентир.Пак искам да посоча ако наистина става дума за оцеляване-иначе в България не виждам къде ще се загуби някой така че да не може да намери път-поне на мен никога не ми се е случвало.Където и да си най-много след 2-3 часа ще излезеш на някакъв път.ГПС-а си е идеален за разходки и подобни неща-но аз никога не бих заложил на него ако се стигне наистина да оцелявам-например в джунгла,пустиня и подобни територий с значителни размери по площ.

Коментар

Първоначално публикуван от TRAPERA
                        иначе в България не виждам къде ще се загуби някой така че да не може да намери път-поне на мен никога не ми се е случвало.Където и да си най-много след 2-3 часа ще излезеш на някакъв път.
                        Историята познава случаи на хора, замръзнали на Витоша, съвсем близо до хижа ...
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Трапер, в джунглата/която по случайност съм раглеждал отвътре/
                          единственото правило е това на потока.Просто друго не ти върши
                          работа.Така е и според тези които я обитават.Ако имаш щастието
                          пожелавам го на всички,да я видиш от близо ще разбереш за какво иде реч.А за в БГ според мен рискът да се изгубиш го има само във
                          висоите планини и при намалена видимост.Но и те вече са толкова
                          преорани че след не много време ще излезеш на път.
                          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Историята познава случаи на хора, замръзнали на Витоша, съвсем близо до хижа ...[/quote]
                            За този когото визираш-май го "замръзнаха".
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Май ГПС е най добре.Обаче с малко повече батерий
                              0888794435, 0878171117- VP44 Simulator
                              Дизел сервиз, BOSCH- VP44, Zexel VRZ (Pajero 3.2DID),комън-рейл.
                              Суперскан България www.decbg.com
                              Машинно почистване на DPF/FAP филтър

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X