Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв bluetooth GPS модул за Нокиа бихте препоръчали

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какъв bluetooth GPS модул за Нокиа бихте препоръчали

Здравейте . Гледах цени с модули на Нокиа, но ми се струват малко скъпи, а и не вярвам да са толкова добри. Бихте ли ми препоръчали нещо добро в съотношение цена/качество. Ще го ползвам с Нокиа е71. Не че вградения е лош, но ако метрите са от значение..

Ползвам го за джиокешинг - модерно търсене на съкровища . Ако сте заинтересовани - geocaching.com.
    Благодаря предварително .
    Последно редактирано от Pacific; 02-03-09, 21:57.

До: Какъв bluetooth GPS модул за Нокиа бихте препоръчали

Здрасти, лично аз бих ти препоръчал някои от следните два модела
    http://vali.bg/article_content.php?g...8&article=7701
    http://vali.bg/article_content.php?g...8&article=6417

Ако ще го ползваш главно да геокешинг бих ти препоръчал първия модел макар че и е по скъп, той може да запаметява ако не се лъжа до 130000 координати и е със сменяема батерия. Но и втория модел не е лош също като чувствителност и време на работа.

Коментар

Моето предложение е HOLUX Slim 236. За разлика от горните 2-а модела е "въоръжен" със SiRFstar III . При джиокешинга е много важна точноста или по-скоро акуратноста при работа - в което влиза и не показването на некороктни или координати от типа "измишльотина". Батерията е стандартна от NOKIA лесно и бързо подменяема. Има на удачно място MMCX куплунг за външна антена и с лесно намираема на нашият пазар съвременна пач антена с малък харчлък на ток и M-MMCX-90 куплунг на края си се превръща в много удачен приемник. Кешът със сигнатура GC169YK го открих яхнал велосипед и SE K810i + HOLUX Slim 236 + Zippy MMCX antenna + MapNav -J2ME. Времето необходимо след достигане на 'траверс' към целта, погледнато от към пътеката до самият кеш и намирането му бе по-малко от 12' или 1/5 час.

HOLUX GR 241 за първи път го видях през септември миналата година, не е лош ..., само че провисен на шията с неговата си сиджимка записва такива глупости за координати ..., че скоро ще ти се прииска да го метнеш надалече .... а за тази цел е много удобен. Приятелят ми го ползваше за геотагване на направените от него фотографии. При лоша видимост и засегнато небе от покриви, сгради и растителност в разцвета на вегетационния си период тази "гуда" записва погрешни координати с по 80 - 150 метра!

M-1000 си закупи и е горд собственик NordWolf и благодарение на него имах възможноста да го пробвам в реални условия, на живо и паралелно с 236. Почти идентични плачевни резултати ..... ДА М-1000 "приемаше" и показваше координати и във вътрешният салон на бистро Централ ,но от "динамиката" на точките нямаше нито една от 50-тина измервания по лог на по-близо от 100-тина метра от реалното място!!!!

Знам..., че има яки поддръжници на горните "оплюти" от мен 2-а модела...... и ще се надигне вълна (тип цунами) от недоволни и оборващи ме по всякакъв начин.....

Горното го заявявам с чиста съвест и от позицията си на ползувател от поне 10 години на ръчни любителски GPS приемни устройства със и без външна антена и различни модели и марки.

IMHO - един страхотен приемник ... даже и за джиокешинг е на GARMIN Map60CSx - e разбира се оборудван с външна антена за из горите и ждрелата!

Пожелавам ти всико най-хубаво, много нови приключения и успехи, Цецо.

P.S. .. и да се похвалиш с какво ново си се сдобил и дали си доволен от оборудването което си скомплектовал !

2 X >> ето това е моето предложение:

http://vali.bg/?group=&article=6422&...e_content.php#.
      ..
      .
      Последно редактирано от Tsvetkov43; 03-03-09, 02:56. Причина: Добавяне на линк към артикул.
      Tse-KO DVD_to aka FREON_a :cool:

Коментар

Още един глас за Sirf III в дадения случай. MTK чипа с неговата "статична навигация" може да ти погоди лоши номера.
        Не знам дали си заслужава изобщо да взимаш външен GPS. Пробвай първо как ще е с вградения?

Коментар

Ползвам Altina GBT-709 главно за NokiaE70, който няма вграден GPS.

Предимства - удобен, батерията му е същата като на телефона, чувствителен - поне повече от GPS72 който имам.

Недостатъци - непрекъснато си мисли, че се движиш хаотично по 1-2 метра, защото са пропуснали алгоритъма за сравнение на преместването с точността.

Коментар

В amazon.com прочетох доста лоши мнения за Holux Slim 236. Да, зарадвах се, че е евтин, но няма да се радвам ако спре да работи след месец. Други прелдожения? На Гармин примерно, Garmin Mobile 10 Deluxe, е два, три пъти по скъп и не ми се дават толкова пари . Но няма да е Холукс.

Коментар

Не мисля, че има повод за притеснение да спрат да работят. Рисковете, по-скоро са какво ще ти показват и дали ще ти върши работа.

Коментар

Не само може ..., а е и сигурно че ще спре!!!

Това се случва когато се прочете "от тук - от там" за специални софтуери и за подробностите по управлението на чипсета. И някои други подобни двупосочни функции-менюта.

Спокойно - има лек - трябва да бъде прекъснато ел. захранване от BackUP-BATT за поне 20-тина минути, после се включва на външно захранване и след като получи новият алманах на сателитите се възстановява връзката на батерията.

Моят е на повече от 2 години и ползван яко и навякаде..., кал, вода и дъжд. С външна антена не само перформанса му е по-добър, но и самият GPS е на покрито място. Приятелят ми Bobby има същият модел от поне 1 година и в повечето време му е закачен на захранване в служебната кола за доставка на стоки ... не леки условия за деликатна СВЧ техника. А пък един познат (по мой съвет със същият) го мета заедно със захранвания за него и моб.тел. и моб.компютри на по 2 -3 метра. Като го забележа все му правя забележки ...., ама той "не увира". Ееххх неговият е на 6 месеца - все още бачка безотказно.

Към момента не ми е известен случай на фабрично неработещ апарат. По често е вероятно да се случи да не получиш от "първа ръка" джаджа (електронен магазин извън БГ) която е вече "успана" и за да не си личи - с пинцети "окасяват" въпросната батерийка. Така "лекуван" има следните симптоми - ако спре захранването за по дълго от 3 1/2 часа губи актуалност на алманаха и при последващото включване до първият FIX може да откара до 26'.

Ама като си се "поляризирал" вече в една дефинитивна посока - няма лек. Сподели поне какви са ти впечатленията от това което си купиш и колко коректно работи (имам предвид на място, без движение и при лоша видимост към сателитите) - за джиокешинг това е важно и основно.

Има няколко читави J2ME програми като MapNav, vlkGPS, TreckBuddy и Handy Geocaching, които имат функции за P-DOP и/или усредняване с апроксимиране на точка и оценка на ЕР-50 и/или ЕР-90 разпределение. ... За да не се окаже, че дадените от теб координати "вкарват в приключение" следващият играч който ги ползва!

Успехи, Цецо.

P.S.

Мдаааа и аз се позачетох .... Западняците обикновено са "технически инвалиди" - да, те си викат водопроводен техник (или домакина) за да им бъде сменена врътката на чешмата. Не че да те уча..., ама обръщай внимание на часта с проблемите и недоволните - колко и какви са им другите публикации там !!!

Един хитър момент е когато друг в близост ти "вземе" блуту:т връзката!!! Апарата приема всякакво число от вида ****, като е дружелюбно настроен и приема първият пожелал го наоколо. След това посмъртно не можеш да го ползваш (или поне със стандартното 0000) - освен след рестарт.

GSM-а трябва да е явен публично и да не изисква подсигурена връзка !!!

Ако не се ползва често - алманаха е "дърт" и неизползваем -> прочети по-горе.

И горният ред в комбинация с лошо заредена (поддържана) батерия (или калпава такава) превръщат блуту:т връзката в кошмар и от сорта на "ту има..., ту нема".

Това .. със свето-диода ми е ..... малко чудно - доколкото си спомням 2-е от светлините са от едно тяло-диод .... , но те пък от своя страна нямат нищо общо с функционирането на GPS_а.

И в техн. заключение - NOKIA, някой PDA_та и особенно UMPC_тата при занижена тяхна батерия имат алгоритъм за изключване на ненужните консуматрои .... първи са в листата - Bluetooth & WiFi ... etc.

Въобще .. комай нещата от негативните коментари в Амазон клонят към нашенският израз за ..... кривата ракета и космоса! -;
                Последно редактирано от Tsvetkov43; 04-03-09, 01:10. Причина: Последващо запознаване с подробности по постинга.

Коментар

Един глас за холукс М1000,батерията издържа 2 пъти повече от описаните със СИРФ3,и никакви проблеми за 2 години откакто го ползвам.

Холукс 236 също работеше, с малки изключения когато често не му зацепваше търсенето на сателити от първо включване, и трябваше рестарт.

Коментар

В случая става дума за исползване пеша и стоене на едно място. Нека притежателите на MTK чип да опишат как се държи в статични ситуации!
                    За батерията и издържливостта е ясно , но човека му трябва за точно определена цел!

Коментар

Ползвам "Blumax" в комбинация с Нокия N73, а също така и "Holux" 245.
                      Блумакс-а е със Сърф 3 и с програмата SmartCom GPS пише тракове на Нокията с невероятна точност, Холукса е с MTK 3318 и не отстъпва по прецизност. Ползвам ги при разходки за изминато разстояние и записване на маршрут, имам и записани тракове с кола -

http://www.trailino.com/en/track/show/id/11014 - Сърф 3

http://www.trailino.com/en/track/show/id/11207 - МТК 3318

При разглеждането на гоогъла ползвай режим "Карта" - така можеш да получиш най-детайлна представа за точността на записване.

Минус и при двата приемника е работата на закрито - влезеш някъде, забравиш да спреш писането на трака и навъртат едни километри ...
                      Блумакса има още един недостатък - забие ли, няма рестартиране - чакаш 10-12 часа да си замине батерията.
                      За геокешинга може би нещо с външна антена да е по-добре. Аз подхвъркам с парапланер и ще скрия кутии с подаръчета по стартовете - докато чакаме по-добри условия да имаме занимавка.
                      889377712

Коментар

Да де ....

Мисля си, че Mr. milstan и аз говорим (демек питаме) за поведение при неподвижност на самият GPS-приемник и неговият пълен запис. Траковете по-горе ... да имаха поне time-stamp_ове....

Ето горе-долу от Slim-236 , при по-малко от половината звездно небе (в блок и съм посредата на височината му) открито в посока 099 Az и за почти 8 1/2 минути време:

Пълните изречения са от вида:

¤GPVTG,,T,,M,0.00,N,0.0,K,A*13
                        ¤GPGGA,172606.000,4241.9830,N,02319.4808,E,1,07,1.3,552.8,M,36.7,M,,0000*59
                        ¤GPGSA,A,3,01,11,31,20,19,14,23,,,,,,2.4,1.3,1.9*33
                        ¤GPGSV,2,1,08,11,77,243,44,20,51,284,19,01,48,052,47,23,30,210,33*7F
                        ¤GPGSV,2,2,08,31,28,096,42,17,22,311,,14,18,043,29,19,14,184,21*76
                        ¤GPRMC,172606.000,A,4241.9830,N,02319.4808,E,0.00,,281207,,,A*76
                        ¤GPVTG,,T,,M,0.00,N,0.0,K,A*13
                        Иначе е ясно с последваща обработка и в зависимост от самият софтуер за навигация, че тези данни биват окастряни и видоизменени.

Грешка не може да няма !!!! Важното и определящото в случая е от какъв тип е типичното поведение на изхода на "сурови" данни при лоша костелация + рефлексии + затихване + рефракции от близкият космос до приемника + нарочни р-грешки (любителските приемници са само по L1 честотният диапазон! и при това 1 Hz_ови) и как самият чипсет се справя с неудачните за ползване данни и как интерпретира изкривените. Кои са за него едните или другите.. и т.н.

Този механизъм определя поведението на всеки приемник при покой - подскачане и очертаване на роза-подобно петно (с много повече островърхи листа де) и разпределението на данните в него спрямо реално неизменните ни координати на експеримента в хоризонтален план.

Аз имам наблюдения и смятам, че двата чипсета се държат различно и Н.В. Сирф III-ти (както го нарече преди време TUONO) e доста по-коректният и удачен за тази цел - джиогешинга.

С най-добри пожелания, Цецо.

Коментар

Т. к. не съм виждал БТ модул, който да предага електронен компас, както и софтуер, който да го поддържа бих ти препоръчал да си вземеш най-евтиното решение, което намериш.

МТК харчи наистина доста малко и с един заряд можеш да изкараш адски много. На мен липсата на алгоритъм за статично положение не ми пречи. Може да се стори малко еретично, но за мен чувствителността на МТК превъзхожда тази на SIRFIII.

Коментар

Определено!

MTK превъзхожда другите по чувствителност, продължителност работа с един заряд или харчлък на батерията, тегло и габарити.

НО, за сметка на какво?! В случая става въпрос за достоверност при много малко и бавно преместване и най-вече при стоене на едно място или покой с течение на времето.

Компаса е предмет на динамично рекалкулиране на низа от 3-ри последователни FIX_а и последващо определяне на виртуалният вектор "фронт-тил", неговата посока спрямо GRID_а по земните дадености (предварително като постулат) с име WGS-84 (който определя модела елипсоид и неговите оси, едната от които е север-юг) и тенденция на поведение .

Лично на мен не ми е известен модел на блуту:т джаджа с магнитомер и/или барометричен сензор. Точно поради те такива съображения (мисля по-горе съм написал) изтъкнах един прекрасен прибор с много приложения и може би няма да е грешка и да го нарека флагмана на Garmin за джиокешинг - Garmin MAP 60CSx.

По-георе съм дал имена на програми - да не кажа всичките - които имат компасо-показване.

Спорна седмица, Цецо.

Коментар

Първоначално публикуван от PavelGr Преглед на мнение
                              Здравейте . Гледах цени с модули на Нокиа, но ми се струват малко скъпи, а и не вярвам да са толкова добри. Бихте ли ми препоръчали нещо добро в съотношение цена/качество. Ще го ползвам с Нокиа е71. Не че вградения е лош, но ако метрите са от значение..

Ползвам го за джиокешинг - модерно търсене на съкровища . Ако сте заинтересовани - geocaching.com.
                              Благодаря предварително .
                              Извинявай, ама това: http://forum.offroad-bulgaria.com/at...3&d=1228052356 не би ли било по-полезно и удачно за твоите цели?
                              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X