Обява

Свий
Няма добавени обяви.

12V захранване за ГАРМИН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• 12V захранване за ГАРМИН

Току-що го пробвах - РАБОТИ .
    Никога не съм обичал да давам много пари за прости работи и цената на автомобилното захранване за ГАРМИН винаги ме е отказвала. Със стария 60С бях пуснал захранването през серийния порт , но поради липса на подходяща клема все се късаше с опасност да даде накъсо .При новия- 60 CSX открих , че се захранва през USB - кабела( за стария съм 90% сигурен , че не можеше , поправете ме ако греша ) и до днешното решение имаше 2.60 лв : от +12V на колата през 5V стабилизатор (7805 - 0.60лв.) към стандартен USB конектор ( аз го купих - 2 лв. за два бр.) , монтиран на таблото . Оттам с оригиналния кабел до ГПС-а.
    С втория конектор и един куплунг за запалка и още един стабилизатор пък си направих още един кабел "запалка-USB" за употреба в други коли.
    Не съм убеден в нуждата от понижаване на напрежението - в спецификациите които обаче се отнасяха за СЕРИЙНИЯ порт пише , че е допустимо входящо външно напрежение в доста големи граници ,примерно (не съм 100%) от 9 до 30 V , но пък нали захранването в USB е 5 V ,затова го направих така .

За да спестиш 20-30 лв рискуваш да скапеш уред за 1000 лв.
    Не бих постъпил така, ама ти си знаеш.
    "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
    http://ftp.domainbg.com/tuono

Коментар

Аз си имам един преход за захранване на неща чрез запаклата към USB. Мисля че го бях купил за 12лв. Вкарваш си към него оригиналният гармински USB кабел и си готов. ОБАЧЕ, буксата на гармините за усб е много крехка и не е направена да издържа физически интервенций - едно изпускане на ГПС-а в колата с вкарана букса и буксата ще се счупи, което няма да ви бъде прието за ганационен ремонт и ще си платиде доста солено! Буксата през серийният порт е много дуракоустойчива, е не издържа като се превъртях с мотора през кормило - съответно през ГПС, но пак е доста здрава!

Коментар

Махни го тоя 7805, и направи нормален транзисторен стабилизатор с ограничител. На големи пренапрежения държаха само Ботевградските, ама тоя отрасъл не случайно го унищожиха най-напред. Като стане нещо с реле-регулатора или ти се откачи масата ще гръмне веднага. Кви ще са последствията не знам. Може да сработи като бушон, а може и да опече гпс-а.
        На 78хх отпред се слага нещо 1-10 мкФ, отзад примерно 1 000, това пие много ток.
        Изискванито за автомобилната електроника беше да понася май 80 волта.

Коментар

60CS не иска да тръгне захранен през USB-то.
          Току що пробвах.
          И Стефан е прав. Разкарай 7805. Гаден стабилизатор е .
          Бързите пикове и смущения си минават все едно че го няма.
          Ползвай LM2575-5 с голям дросел - около 300uH.
          Предвиди входната верига да издържа до 35v и сложи трансил на 25-27v и предпазител.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
            На големи пренапрежения държаха само Ботевградските, ама тоя отрасъл не случайно го унищожиха най-напред.
            Държели те...

Коментар

Уууу ... как само държаха ... ууу ...)) Ти знаеш ли че държаха даже и на блондинки - студенки, кви там 30 волта, едното нищо бяха за тях ...))
              Като станаха гладните години в началото на 90-те, Енергото някак държеше напрежението в мрежите, обаче на долната граница на стандарта. Окръжната болница във Варна нямаше свой стабилизатор, мани това, ами големите рентгени и големите лазери бяха в едно крило. Аз бях мизерникът - 30 - 50 киловата, ама като се случеше едновременно да мигат и рентгените ... Беше ад, и по два пъти на ден съм тръгвал за там. Крещял съм и на областния управител, мани кметовете и директорите на ТЕЦовете, микроскопични началници. Коридора задръстен от колички с некви хора дето повръщат кръв и кво да е друго, и като изпушат тия железарии остава и попът да попуши малко. Полека - лека се оправих някак, и част от номера беше да изхвърля португалските и сингапурските стабилизатори, и да наслагам ботевградски. Иначе фносните ръзиъш ли бяха по-блага работа, даже 79хх почти не се самовъзбуждаха. Обаче не държаха ни на ток ни на напрежение. Колкото пише в каталога - толкова, никви запаси. Собствените стабилизатори на лазерите не успяваха, те немски, пък германските болници изобщо висят на мотор-генераторни групи, там хабер си нямат че мрежата в болницата може да се разклати с повече от 2%. От Месершмит така и казаха: щом нямате такова общо захранване, тази апаратура просто не е за вас. Не знаем какво да правите. Много години по-късно едни стари лисунгери и истински електронни инженери с тъжни усмивки ми разправяха как па що. Ама все едно, такива неща вече няма(((

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
                ...Може да сработи като бушон, а може и да опече гпс-а.
                По заккона на Мърфи обикновено става "разклонителна кутия". От многото които са ми минали през рецете имам само един-два случая да прекъснат и то корпусите им се отлупват чак.

Кофти е и друго, дори и с акумулаторни батерии да си, фабричния кабел от 48.00 лв, който си купих не ги зарежда

Коментар

Мамка им и буклуци ...
                  Аз имам старинен Гармин 38. 4х1,5 V. Имам и старинен мобифон Дракон. Акумулаторът му е същия. За 16 стотинки направих преходник, и карам със зареждачката на телефона. Тя е истинска. А то и кабелът на гармина - 50 долара.
                  Такова щастливо съвпадение. Ама се говори че мобифоните щели да ги спират, и вече няма да имам универсално устройство значи(((
                  Но сигурно от някой битак може да се намери подходяща телефонна зареждачка за запалката за стотинки. Старите телефони бяха с по-ниски напрежения. В руските сайтове има разпиновката на кабелите. Все още май не сме оглупели колкото западняците.

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho
                    Току що пробвах.
                    Предвиди входната верига да издържа до 35v и сложи трансил на 25-27v и предпазител.
                    Аз съм си го захранил през USB-то със стабилизатор 78Т05
                    Разликата е, че "пропуска" до 3А ток
                    GPS-a ми е 60csx, а преди това и pocket-a си бях захранил през същия изправител с 3 кондензатора
                    LZ1JJJ

Коментар

Първоначално публикуван от dani
                      Току що пробвах.
                      GPS-a ми е 60csx, а преди това и pocket-a си бях захранил през същия изправител с 3 кондензатора
                      Аха...

Я запали двигателя и вържи един осцилоскоп на изхода на различния ти стабилизатор ?
                      Добре че GPS-а си има вътре DC/DC конвертори за захранване на процесор и сие...

И... Пробвай да дръпнеш 3А от стабилизаторчето ти, така както си го свързал. Ще ми е много интересно за колко време ще се опече... Не вярвам да си му подсигурил охлаждане за 24-25W. Надявам се че заради това си написал пропуска в кавички.

Не съм казал, че няма да работи. Просто се опитвам да ти спестя "малко" главоболия. ОУ-то на 78хх серията е достатъчно бавно за да реагира на входните смущения и те си минават все едно имаш жица от входа към изхода.

Коментар

)) Те на практика не се и достигат, тия 3 А. Кляка още на 1 ...
                        Сериите 78хх и 79хх са отлично нещо, но за вторични захранвания в и без това стабилизирана апаратура. Не разчитайте на това. Те няма да спасят нищо и от пренапрежение, нито от кви да е пикове. Послушайте човека, той пак меко обещава "малки неприятности". Е, ако се мери количествено, верно няма да са големи, колко пушек може да даде един нищо и никъв гпс ...

Коментар

Първоначално публикуван от dani
                          Току що пробвах.
                          Аха...

Я запали двигателя и вържи един осцилоскоп на изхода на различния ти стабилизатор ?
                          Добре че GPS-а си има вътре DC/DC конвертори за захранване на процесор и сие...

И... Пробвай да дръпнеш 3А от стабилизаторчето ти, така както си го свързал. Ще ми е много интересно за колко време ще се опече... Не вярвам да си му подсигурил охлаждане за 24-25W. Надявам се че заради това си написал пропуска в кавички.

Не съм казал, че няма да работи. Просто се опитвам да ти спестя "малко" главоболия. ОУ-то на 78хх серията е достатъчно бавно за да реагира на входните смущения и те си минават все едно имаш жица от входа към изхода.
                          Сложил съм му огромен радиатор (от AMD процесор) и перка с реле за всеки случай. Сложил съм и бушон, като по-този начин мисля, че риска е достатъчно малък. Отделно ВИНАГИ ГО ВКЛЮЧВАМ СЛЕД КАТО ЗАПАЛЯ КОЛАТА! Наясно съм обаче и с риска и го правя на моя глава, затова и не се натрапвам с мнение и съвет да се ползва такова захранване.
                          LZ1JJJ

Коментар

Мале ... Как не те домързя))
                            За мене е очевидно какво трябва да стане. Предполагам че големите производители не го правят нарочно. Веднага след акумулатора трябва просто да се слага мощен ВИП с няколкото популярни напрежения и толкова. Все едно ЮПС-а на компютрите. Е, това ще смени идеологията на инсталацията на автомобила. Но ще направи ненужни купищата зареждачки и налудничави кабели за тва, за онова. Което явно е и бъркане в разни бизнеси. Ама темата ми е твърде противна за да я мисля.

Коментар

А все пак каква е цената на гарминския адаптер ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X