Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как GPS-а засича надморската височина?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как GPS-а засича надморската височина?

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
    Барометричното калибриране е вярно само в рамките на няколко часа, най-много ден.Ако иде буря, ще видиш, как стоейки на едно място, се повдигаш.
    Вече беше написано за бурите. И защо няма да се повдигаш.

Коментар

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
      Викат му трисферация, работи когато имаш минимум 3 спътника, когато имаш данни от 4 вече можеш да им се довериш, защото се получава контрола. Часовниците на приемниците се сверяват по данните получени от сателитите. Не зная защо е нужно да ти мери някакво барометрично налягане, при положение че определянето с данните свише е с точност 3 м. Запомнете колеги, точността на малките GPS приемници е максимално 3 м. За по-висока точност разликата в цените им е стотици пъти.
      Ми не. Не е точно трисферация тука, защото нямаш часовник при себе си. Поне не такъв, като на спътниците. От три спътника въобще нямаш точка, а цяла крива. Ей тука се намесва барометъра. И понеже кривата е близка до вертикала, грешка от налягането 100-200 метра не е фатална за резултата.

При наличните в приемника данни, елементарен контрол върху резултата има едва при 5 видими спътника. 4 стигат само за един резултат.

Коментар

Аз пък, тъй като летя с парапланер, взех моя GPS с вграден барометричен датчик, не за друго, а за да ми чертае по добре логовете, тъй като максималната точно във височинно измерение е идеална почти. Тоест, когато сложа GPSа до Вариометъра, при качване или намаляне на височината двата показват еднакво. Точната надморска височина, за мен специално няма почти никакво значение в случая, стига GPS-a да чертае коректно логовете в пространстовото, къде колко съм качил, колко съм пропаднал и тн.
        Car device: Garmin Nuvi 760
        Paragliding device: Garmin 76 CSx
        Mobile device: Nokia E66 + Garmin Mobile XT

Коментар

Тъста ми е работил в транспортната авиация, и има барометричен висотомер в къщи.
          Туй чудо не върши много работа, ако на разстояние 10-ина км от летището не ти изпратят актуални данни за атмосферното налягане на пистата към момента.
          После въртиш цялата скала за да калибрираш, и кацаш (ако имаш видимост и умения ).
          Животът се мери не с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха
          GARMIN nuviCam LMT, GARMIN nuvi 200

Коментар

Първоначално публикуван от chavdarlk Преглед на мнение
            Тъста ми е работил в транспортната авиация, и има барометричен висотомер в къщи.
            Туй чудо не върши много работа, ако на разстояние 10-ина км от летището не ти изпратят актуални данни за атмосферното налягане на пистата към момента.
            После въртиш цялата скала за да калибрираш, и кацаш (ако имаш видимост и умения ).
            Това е съвсем друга употреба на метода и съвсем друга точност. За привързване на GPS по вертикала е достатъчно да знаеш височината +/-100 метра, а актуални данни за атмосферното налягане по света приемникът получава заедно със всичко друго от спътниците. Разбира се, нито толкова точно, нито толкова нагъсто, като в авиацията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X