Как GPS-а засича надморската височина?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Как GPS-а засича надморската височина?
Свий
X
-
До: Как GPS-а засича надморската височина?
За постигане на приблизително(много неточно) местоположение са нужни 3 стабилни сателита.
За постигане на голяма точност на ширина и дължина са нужни 4 стабилни сателита.
За постигане на голяма точност на надморската височина са нужни 5 стабилни сателита.
Надморската височина се пресмята като разстояние от текущата пространствена позиция до съответната точка от геоида, получена при пресичане на правата към центъра на Земята.
Има и устройства измерващи надморската височина използвайки атмосферното налягане (изискват калибриране).Животът се мери не с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха
GARMIN nuviCam LMT, GARMIN nuvi 200
-
Не е много сложно. Всеки уред получава информация от спътниците, които се "виждат" в момента. Информацията съдържа координати, височини и т.н. На тази база се определя къде се намира уредът, т.е. неговият притежател.
Ако това не е достатъчно като "необходим минимум", то във форума има и други подобни теми, в които обяснениета са по-подробни. Успех при търсенето!
Коментар
-
Ами то зависи от уреда по принцип. Единия начин, е както описват колегите по горе, а втория е ако устройството си има вграден барометричен висотомер.
Ето това са някой от моделите с вграден такъв:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?...14904#specsTab
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?...11019#specsTab
и др.
Ако устройството няма вграден такъв висотомер, то просто те позиционира на база спътниковите сигнали, но тогава имаме малко по неточно измерване.Car device: Garmin Nuvi 760
Paragliding device: Garmin 76 CSx
Mobile device: Nokia E66 + Garmin Mobile XT
Коментар
-
Чавдаре
в случая питам за КОЛОРАДО 300 макар, че никъде не споменах, но мислех, че е аналогично при всички
Защото при калибриране ме кара да въведа или надморска височина (ако я знам) или атмосферно налягане в момента (ако го знам)
Коментар
-
Първоначално публикуван от chukov Преглед на мнениеЧавдаре
в случая питам за КОЛОРАДО 300 макар, че никъде не споменах, но мислех, че е аналогично при всички
Защото при калибриране ме кара да въведа или надморска височина (ако я знам) или атмосферно налягане в момента (ако го знам)
Отиваш един ден на плажа, клякаш така че устройството да е почти наравно с водата и му задаваш надморкса височина "0".
Това е най-сигурния и точен начин, по който да си го калибрираш. 100% тестванCar device: Garmin Nuvi 760
Paragliding device: Garmin 76 CSx
Mobile device: Nokia E66 + Garmin Mobile XT
Коментар
-
Първоначално публикуван от kksnick Преглед на мнениеНе е много сложно. Всеки уред получава информация от спътниците, които се "виждат" в момента. Информацията съдържа координати, височини и т.н.
Като помислиш, иди някъде, където има 20 етажна сграда например, премери надморската височина на партера и после на покрива на блока
На практика координатите ти са едни и същи. ПО твоята логика би следвало ГПС-а да не отчете промяната в надморската височина, но не е така.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Kayso Преглед на мнениеЗначи, най-лесния начин за калибриране на устройството е:
Отиваш един ден на плажа, клякаш така че устройството да е почти наравно с водата и му задаваш надморкса височина "0".
Това е най-сигурния и точен начин, по който да си го калибрираш. 100% тестван
В Дряново на гарата има надморската височина - 236м
Отидох там и интересното беше, че досега не бях калибрирал Колорадото и въпреки всичко показваше надморската височина с грешка от 2 метра - 234м което си е много добре според мен.
Коментар
-
Във всеки един момент спътника "знае" своите координати в системата WGS-84. На практика, наземното устройство изчислява разстоянието до 3 (или 4) спътника. От там насетне е чиста математика.
http://en.wikipedia.org/wiki/World_Geodetic_System
Коментар
-
Първоначално публикуван от Kayso Преглед на мнениеЗначи, най-лесния начин за калибриране на устройството е:
Това е най-сигурния и точен начин, по който да си го калибрираш. 100% тестван
P.S. Имам приятел - метролог. Егати работата - по цял ден мери колко е дълъг метъра и колко тежи един килограм
Коментар
-
Трябва още един допълнителен спътник за времева база.
3 -> 4, 4 -> 5
Причината е, че приемниците нямат прецизен часовник.
Калибрирането се налага и заради климатични промени в атмосферното налягане.Животът се мери не с броя вдишвания, а с моментите които спират дъха
GARMIN nuviCam LMT, GARMIN nuvi 200
Коментар
-
Калибрацията има два напълно отделни аспекта.
1. барометричния висотомер - това е същото като MAP сензора. Дава електрически сигнал за налягане. С времето се измества и се налага прекалибриране, за да е приблизително точен. Той самият участва в точка 2.
2. Определяне на местоположение при недостатъчен брой сателити.
Ако вижда само 3 сателита, всъщност приборчето не знае къде се намира. То си представя една крива линия, приблизително вертикална, а вярната точка може да е навсякъде по тази крива. Ако си знаеш височината, ще я пресечеш с тази крива и ще знаеш точното място.
Приборите без барометър имат някъде настройчица, която ползват в такива случаи - на море е смислено. Или в някоя много плоска страна. Ако видят четвъртия сателит, веднага забравят настройчицата.
Приборите с барометър почти винаги го ползват като "още един сателит". Ако той е точен, внася подобрение в ситуацията. Циклоналните поправки, за които някой горе говори, май ги има в сигнала от спътниците. Ако не е точен, приборът ще разбере това в момент, когато вижда повече спътници. Тогава ще го изключи от сметките, а ако е умен, ще ти поиска прекалибриране.
Коментар
-
Викат му трисферация, работи когато имаш минимум 3 спътника, когато имаш данни от 4 вече можеш да им се довериш, защото се получава контрола. Часовниците на приемниците се сверяват по данните получени от сателитите. Не зная защо е нужно да ти мери някакво барометрично налягане, при положение че определянето с данните свише е с точност 3 м. Запомнете колеги, точността на малките GPS приемници е максимално 3 м. За по-висока точност разликата в цените им е стотици пъти.Най обичам да ми обясняват как няма да стане!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар