Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво става с EGNOS?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Какво става с EGNOS?

Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
    +1. Корекциите имат значение само за професионалните приемници, а за нашите чикиритки са просто екстра. Която да продава по-добре

Благодаря!!!
    Таралежчето е "птица" упорита, не го ли ритнеш - не излита !

Кто-то из Великих и Мудрых сказал, что когда меняют пастуха, только стадо считает, что меняется хозяин.

Коментар

Системата е много подходяща за авиацията. При кацане +-10 метра и липса на видимост си е почти гаранция за катастрофа, а +-1-2м не е зле, особено при заход.
      А и за мерене на "нивичката" в много случаи 1-2 м са си съвсем добре, особено при масив от 5-10 декара. Поне аз го правя редовно и сигурно съм си спестил голяма сума от това, че не търся геодезисти непрекъснато.

Коментар

Аз с един GPS с чип Antaris, хващам едни спътници с номера над 100 !! какви са тези? При това ми дава силен сигнал, но не ги включва в позиционирането.

(HDOP-а ми е падал до 90 сантиметра.. по-малко "не ще" , но това го отдавам на чипа)

Коментар

Марка, модел? Кои са номерата над 100?
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

GPS-a е WinTec G-rays-2 (201), това е logger, който има памет и записва тракове и точки без нужда от друго устройство.

Но както и да е, по темата: чипа е Antaris-4 на U-blox (Atmel) - 16 канален с phase carrier и разни други екстри. Имам освен него 3 GPS-а със Sirf-3 (вкл. Garmin 10x с подобрената версия на Sirf), и трябва да ви кажа, че Antaris-а е по-добър май. Не съм правил сравнение едновременно със Sirf-овете. Но съм правил сръвнение между самите Сирфове, когато още го нямах този с Антариса. И трябва да ви кажа, че имаше разлика, вероятно заради фърмуера, силата беше еднаква, но избираха да използват различни спътници, и съответно имаха 1~2 метра разлика (UTM). Имам 3 покета, и също съм ги пробвал с CompeGPS (то може да работи с 2 GPS-а), така че съм сигурен, че сирфовете си зависят от фърмуера и поколението (Garmin 10x много по-бързо намира спътниците след пълен рестарт). Но това също е съвсем друга тема, в която се отплеснах.

Спътниците, които съм ловил (даже си ги бях записал.. от любопитство, да ги търся в нета!) са 120, 124, 126, 131, като най-много съм виждал едновременно 2 от тях, но не помня кои. В момента, в който го пиша това, се намирам вкъщи, последен етаж на къща (т.е. има ст. бет. плоча, греди и керемиди над мен) не хващам нито един от тях. Обаче се гващат 9 спътника, а се позиционира по 8 от тях, с HDOP 1.1 m (11, 1, 20, 31, 19-слаб, 23, 17, 14, 13)

Адски ми е чудно, този Egnos,защо всеки казва че ту се хваща, ту не.. би трябвало да е непрекъснато.. иначе.. ползата каква е?

Коментар

Ми гледах им характериситките, и на хартия изглеждат поне като чувствителност еднакви, с много лек (1db) превес на Sirf III - то, но такава разлика не е от значение.

Останалото е въпрос на софтуер. А всеки отделен разработчик използва свои критерии и алгоритми за оценка на грешката. Това не е прост и еднозначен процес, и за това може да варира в наистина много широки граници - до няколко пъти дори.

Най-правилния тест и сравнение би бил в точка с известни точни координати, и сравнение на отчетите на различните приемници/чипсети. Всичко друго би било некоректно и субективно, дори и да се измислят някакви "теоретично обосновани" аргументи от страна на производителите.

А за спътниците с високи номера - това май е някаква друга номерация на WAAS/EGNOS, но не съм сигурен.

Edit: 120, 124 и 126 са EGNOS спътниците, 33,37 и 39 (не се сещам кой-на кого отговаря) по другата номерация. Другия, дето си го хванал или е WAAS (американската система, най-вероятно), или японската, или индийската (ама те май още не работят), или може би първият от GALILEO спътниците, ако правят някакви експерименти в момента.

Edit 2: 131 е тестов сигнал на EGNOS, 122 и 134 са WAAS, за японската и индийската системи данни не мога да намеря, вероятно още не работят.

Edit 3: Ей ги на:
              Последно редактирано от sparkybg; 13-10-07, 23:25.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X