Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво става с EGNOS?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво става с EGNOS?

Значи, вече съм горд собственик на GPSmap 76CSx , и като всяка нова играчка гледам да го поразуча. Прочетох всякакви ръководства и тем-подобни и общо взето се справям, обаче:

Разбрах че има вариант за по-голяма точност, когато се използва EGNOS, съответно се поинтересувах за какво иде реч. Влизах навсякъде, където намерих, изчетох всичко, обаче няколко неща така и не са ми ясни, а именно:

1. Това нещо работи ли вече, или още е само от време на време?
    2. От нещата, които четох, си вадя извода че е специално за Европа, и съответно би трябвало сигналите да са достатъчно силни и да се хващат лесно. Прав ли съм, или ще може да се използва само на по-открити места, демек извън градовете?
    3. Корекциите ще могат ли да се правят в движение, или трябва да се повиси на едно място известно време, за да стане работата?
    4. Трите (засега) спътника имат ли си фиксирани номера и ако да, кои са те? (за моя приемник, ако има някаква разлика между различните производители/модели)
    6. Досега не ми е показвало сигнал с диференциални корекции, или поне не съм забелязал. Доколкото разбрах, в страничката със спътниците, на тези, към които се прилагат корекции, трябва да ми се появят "D" прав ли съм? И изобщо има ли някакви тънкости?

Благодаря предварително.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Какво става с EGNOS?

Хващал съм един два пъти корекцийте около пловдив - в софия съм ги виждал на цар борис - (на спътниците се появява D) това беше шреди 4-5 месеца -
    разчетох се из интернет според мене базовата станция в софия не работи откакто е оставена на бан да се занимават с нея.

Странното е че съм чувал от приятели които ползват gps-и различни от гармин че си приемат диференциялните корекций- много странно
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
      Хващал съм един два пъти корекцийте около пловдив - в софия съм ги виждал на цар борис - (на спътниците се появява D) това беше шреди 4-5 месеца -
      разчетох се из интернет според мене базовата станция в софия не работи откакто е оставена на бан да се занимават с нея.

Странното е че съм чувал от приятели които ползват gps-и различни от гармин че си приемат диференциялните корекций- много странно
      Според мен не работи, защото няма никаква разлика в точността на позиционирането при включването и изключването на WAAS/EGNOS.
      И което е по-важно - дори забавя скоростта на инициално позициониране, когато е включен WAAS. А беше отбелязано в някои от инструкциите за WAAS, че когато не работят наземните станции, се влошава скоростта на позициониране с включен WAAS. И препоръчват където няма работещи такива станции - WAAS да се изключва...

А мен ме е яд, че в България няма никаква работеща инфо за пътния трафик и няма такова излъчване....
      И дали някой има идея - планира ли се пускането на инфо за пътен трафик???
      Таралежчето е "птица" упорита, не го ли ритнеш - не излита !

Кто-то из Великих и Мудрых сказал, что когда меняют пастуха, только стадо считает, что меняется хозяин.

Коментар

Тук там бегло се споменава че системата официално ще заработи през 2008г., но това не трябва да се приема насериозно, защото вече няколко срока не са спазвани.

Европейска ни работа...

Имало е и някакви проблеми със фирмуера на някои GARMIN приемници със Sirf III, обаче не знам дали е оправен. Никъде нищо не намерих по въпроса.

Спътниците май са с номера 33,37 и 39. Аз съм ги хващал само на моменти и за малко, но никога не е успявал да свали корекциите. Става въпрос за GARMIN GPSmap 76CSx.

А за това че няма изменение в корекцията - приемника трябва да "свали" корекциите за различните GPS спътници от трите спътника на EGNOS (33,37 и 39) и чак тогава може да приложи корекциите, при което обикновено ти показва по някакъв начин че ги прилага. Това са корекции, отразяващи влиянието на йоносферата, точността на часовниците на спътниците и положението им, доколкото успях да схвана, но може да има и други. Това според мен само по себе си не гарантира по-висока точност при всякакви условия, защото влиаят и много "локални" фактори - отражения от сгради, хълмове и т.н. Аз например като застана на прозореца вкъщи понякога ми дава точност 5м. а в същото време ми "дръпва" позицията на 50-70 метра в посоката, към която гледа прозореца. Това вероятно се дължи на това, че срещу мен има други два блока, единият от които с гаден метален покрив, освен това сигнала на спътниците, към които няма пряка видимост, ако изобщо се прихванат от приемника, е отразен, тоест изминава по-голямо разстояние, и съответно позицията се "дръпва" в посока на спътниците с пряка видимост. Това разбира се е много опростено обяснение, но аз в общи линии така си го обяснявам. Тези отклонения по моите кратки наблюдения са по-скоро изключение, макар че не са голяма рядкост. Общо взето в по-голямата част от времето точността, с която ме позиционира е по-голяма от тази, която ми казва, тоест например ако ми казва че точността е 15м, на картата съвсем добре се вижда че съм си баш на мястото, тоест реалната точност е от порядъка на 2-5м.

Другото, което забелязах е че например в тунела за люлин не губи сателитите. Снощи минавах и си ме прекара без никакви проблеми, даже през цялото време точността беше около 10м. И това при положение че приемника ми седи на шофьорската седалка между краката ми. А с външна активна антена сигурно съвсем няма да има проблеми.
        Последно редактирано от sparkybg; 04-10-07, 15:21.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

не знам за вас, но при мен корекциите "D" се появяват на моя скромен гармин рино- елементарно моделче, но си работи перфектно. тогава точността отива 2-3 метра, когато се покаже"D" на някой от спътниците. Но ми прави впечатление че ГПС-а трябва да работи 15-20 мин. на открито място и тогава се появяват проекциите.

Коментар

Честно казано не знам от какво зависят диференциалните корекции реално. Случвало ми се е да хвана такива на доста невероятни места като разни много забутани селца из родопите, в гори между високи хребети. Нямаше ГСМ-и но ГПС-а получаваше корекции. И то през значителна част от времето прекарано там.
            От друга страна точност от 3-5 метра не е нещо необичайно и повечето приемници я поддържат през 90% от времето, така че не виждам някакъв реален смисъл от включени корекции.
            А ето тук има предостатъчно информация, вкл. предимства и недостатъци на Сирф III в градски условия и т.н.
            Warp. Timewarp.
            Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
            LZ1VAS

Коментар

Снощи и аз ги хванах за около час. От прозореца вкъщи, с югозападно изложение. 33-ти и 39-ти спътник. След като ги засече му трябваха около 2 минути за да "локне" спътника и да приложи корекциите. Мястото е гадно и дава отклонения. Точността от 15 метра се повиши до 6 метра, но отклоненията си останаха макар и леко намалели.
              После както изведнъж се появиха, така и изведнъж изчезнаха и повече не ги хванах.
              Вадя си извода че или сигнала е слаб и се хваща тридно, демек ще трябва външна активна антена, или още правят разни тестове, защото винаги като ми се е появявал някой от спътниците е било "ту го има - ту го няма", единствено снощи имаше силен и постоянен сигнал за по-дълго време - напълни ми скалата до горе.

Явно приемането не зависи от това колко е добър приемника. Просто още нещо не работи както трябва, или за да се ползва ще трябва допълнително оборудване.

Коментар

Ей сега го хванах пак. 33-ти. Явно работи, ама когато си иска.

Коментар

До колкото знам спътниците излъчващи корекциите са от 31-ви нагоре както писа колегата по горе. Мисля, че тези спътници са на геостационарна орбита и има места на които абсолютно винаги си ги хващам ако съм пуснал WAAS-а. На екрана с сателитите изписава не 3D GPS Location a 3D Diff Location. Пак до колкото знам проблема с сърф3 е че когато сигнала е невалиден старите ГПС-и не работят с него, докато сърф3 се опитва да го обработи. На моя Garmin 10-ка ефекта се забелязва особенно като хвана 37-ми спътник....започва да показва абсурдни надморски височини като -80 метра и т.н. В същото време Venture CX си показва съвсем коректно нещата. Имаше и един период от около месец в началото на лятото когато сърф3 изобщо не хващаше WAAS.

Коментар

Спътниците са 33,37 и 39 - проверено. Вече прихващам корекции редовно, най-често от 33-ти, рядко от другите два.
                    По това, което четох за системата корекциите би трябвало да са еднакви, независимо кой от трите се хваща. Те само излъчват корекциите, а самите корекции се смятат и изпращат до тях от наземни станции.

Просто понеже имам GPS от скоро, и в първите дни не ги хващах, се бях шашнал че нещо не е в ред, но явно всичко си е в ред, просто понякога не се хващат, заради слаб сигнал, пък може и тестове разни да правят още. До колкото знам системата трябва "официално" да заработи през 2008-ма.

Коментар

"Спътниците са 33,37 и 39 - проверено. По това, което четох за системата корекциите би трябвало да са еднакви, независимо кой от трите се хваща. Те само излъчват корекциите, а самите корекции се смятат и изпращат до тях от наземни станции."

Е, те точно това на мен не ми е ясно... Дали имаме от България наземни станции, които да изчисляват и изпращат корекциите??? Защото иначе - кипи безполезен труд без съществено значение и натоварване на процесора... и дори с относително влошаване точността на позициониране и забавяне скоростта на обработка..
                      Таралежчето е "птица" упорита, не го ли ритнеш - не излита !

Кто-то из Великих и Мудрых сказал, что когда меняют пастуха, только стадо считает, что меняется хозяин.

Коментар

В България има една, до колкото знам "наблюдателна" станция. Дали работи и кога - не знам.
                        А корекциите покриват почти цяла Европа, за това притеснение нямай. При това ние сме по-надалавера от по-северните европейски държави, защото спътниците са по-високо над хоризонта и поне на теория би трябвало да се хващат по-лесно. Влез им в сайта: http://www.esa.int/esaNA/GGGQI950NDC_egnos_0.html
                        и се поразрови, ако ти се занимава. Корекциите са няколко вида, някои касаят цялата система, някои са регионални. Точни подробности кое-как се смята няма. Наблюдават се спътниците и се отчитат грешките в позициите им, точността на часовниците, което са грешки, общи за цялата система, както и влиянието на йоносферата, което е май регионално, но как го наблюдават и изчисляват си нямам и понятие. За различните части на Европа корекциите са различни, доколкото разбрах. Има и карта показана с текущия статус.

Сами по себе си тези корекции не са гаранция за по-голяма точност при всякакви условия, защото има и много "дребни" регионални и локални влияния, които допълнително могат да внесат грешки.

Дали се товари процесора - не съм забелязал да има разлика в бързодействието на приемника ми. Дали харчи повече ток - не мога да кажа, защото не съм правил наблюдения, но се твърди че харчи.

Аз специално стигам до извода, че поне за момента, с нормален "ширпотребен" приемник разликата в точността е много малка, така че ако батериите са кът - изключвай. Аз го държа включено постоянно. По-голяма точност от +/- 2м. не съм постигал, както с корекции, така и без.

Толкова от мен. Не гарантирам че всичко е 100% вярно, но поне аз толкова изрових по въпроса. Ако някой е по-наясно нека да се включи.

Коментар

Чета темата и се чудя...
                          Ако ще си измерваш нивичката, т.е. "границите на имота", дори отклонение от +-1/2 метър, няма да те устройва, а ако ще трябва да се ориентираш в непозната местност, за отклонение от +-20 метра, не ти пука... Aко пък ти е важна надморската височина, ами ползвай топографските карти, там си е написана и дори можеш да си я сравняваш с показанията от GPS системата...
                          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                            Чета темата и се чудя...
                            Ако ще си измерваш нивичката, т.е. "границите на имота", дори отклонение от +-1/2 метър, няма да те устройва, а ако ще трябва да се ориентираш в непозната местност, за отклонение от +-20 метра, не ти пука... Aко пък ти е важна надморската височина, ами ползвай топографските карти, там си е написана и дори можеш да си я сравняваш с показанията от GPS системата...
                            +1. Корекциите имат значение само за професионалните приемници, а за нашите чикиритки са просто екстра. Която да продава по-добре
                            Warp. Timewarp.
                            Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
                            LZ1VAS

Коментар

Първоначално публикуван от pneumothorax Преглед на мнение
                              +1. Корекциите имат значение само за професионалните приемници, а за нашите чикиритки са просто екстра. Която да продава по-добре
                              Май и аз стигам до същия извод. Макар че при някакви лоши условия (магнитни бури и прочие), може и да имат някакво значение, но нямам наблюдения.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X