Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко са верни нашите track-ове?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Туоно, Напоследък ГПС "покритието" се оправи много (не знам на какво се дължи - може би по силен сигнал, може би повече спътници...), Но наистина в планината особено между два рида е почти невъзможно да "видиш" достатъчно спътници който да не са в една линия за да запишеш достатъчно точно (ако въобще успееш) позицията си. В заключение искам да кажа че ГПС'а макар и да не е "панацея" е Голямо улеснение в ориентирането и на него може да се разчита (като се отчитат неговите недостатъци). Утре ако времето позволява мисля да "организирам" поход в търсене на твоето съкровище

Коментар

Може би нямам достатъчно опит с ГПСи, но мисля че те много рядко могат да те подведат, особено ако караш и с хартиена карта и сравняваш пътеката. Въобще ГПСите имат ли недостатъци
      No bike - no fun!

Коментар

Точност на траковете

В зависимост от модела и настроиките GPS приемниците записват трака по три различни начина 1-през определин период 2-през определено време 3-при промяна на азимута. Третия начин описва най-точено кривите и често пъти е наи-жалостив към паметта (все пак зависи от маршрута) но за съжаление го имат най-малко модели приемници до колкото знам за първи път Гармин го използва при моделите от семейството ETREX. Факт е че активе лога е порядъци по подробен от компресираните запазени логове така че ако гоните точност въпреки по-тежката последваща обработка използваите него.
        Разтоварваите ENTIRE LOG за да е цялата информация а не накъсаните от загуба на покритие или изключване на приемника парчета.
        Естествено е при липса на покритие траковете да правят странни скокове и криви но това подлежи на изчистване след свалянето им върху коректно геореференсирана топо карта разбира се за целта картата и приемника или данните от него трябва да са приведени в една координатна система (картна проекция) TUNO е напълно прав че 100 метра в планината са напълно фатални особенно при силно насечен терен, на никой няма да му е приятно да се забие километри в съседно на необходимото дере или да търси обект на билото а да се окаже 200 метра по ниско. Съветвам ви да използвате и котата при приемници с вграден алтиметър оставен на автоматично калибриране тя е достатъчно точна за ориентировка и спестява ядове разбира се основно средство е да помислиш какво правиш. GPSът е просто един инструмент който помага. За съжаление към момента за работа в никакъв случай не мога да разчитам на тракове взети от непознати хора просто грешките ме бият по джоба. Почти винаги свалям траковете от топо карти преди да тръгна в непознат район и резултатите са учудващо добри. Обикновенно отделно записвам дигитализиран трак и снети от топо карта характерни точки който ми допълват възможностите за ориентиране. След това при детаилната работа в района записвам както необходимите ми тракове така и вече заснети с GPS характерни точки колкото е по-лошо покритието толкова повечи точки по протежение на трака. След ката се обработи всичко това знам ,че колегите след мен ше се справят без проблем.

Коментар

Дидо, не разчитай толкова много на GPS-ите, защото не веднъж са ме подвеждали. Единият път беше около връх Ботев в една ужасна мъгла. Понеже на в.Ботев има някакви много яки предаватели и GPS-а спря да работи точно когато ми трябваше(в мъглата). Другият път беше в Карпатите. Около 04:00АМ бяхме на едно било прибирайки се към бивака когато американците включиха умишлената грешката. Не може да си представиш какъв ужас е това. GPS позицията се въртеше в кръг на над с над 200-300м! Без никакъв шанс да разбереш къде си!

Другото, което трябва да имаш предвид е че точността която GPS-а показва не е 100% гарантирана. Ако примерно ГАРМИН GPS-а ти показва 5м това означавало че има 50% вероятност да си в този 5м радиус и 50% вероятност да си извън него! При Lowrance GPS-ите мисля, че цифрата показва 90% вероятност, затова там рядко виждаш точност по-добра от 10м.

Коментар

Точността на траковете и точките

Абсолютно същото се случи и на мен. Първия път до предавателя на Карнобат. Приближих се до жерето и включих GPS-а (Garmin eTrex). Стоях така около 10 мин. и GPS-а не можа да "хване" нито един спътник, въпреки че имах чисто небе. Когато се отдалечих малко спътниците веднага се появиха.
            Втория път карах по познат маршрут по цифрова карта. Карал съм и друг път по същия маршрут и съм се движил точно по картата. Втория път обаче карах по картата известно време и после внезапно започнах да се отклонавам с 50 до 100 м. GPS-а си беше наред, спътници много и сигнал - силен. GPS-а беше Trimble за автомобили.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X