Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко са верни нашите track-ове?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Колко са верни нашите track-ове?

Какво ще кажете по въпроса?
    Имате ли наблюдения за тоността? Един и същ приемник, минаваме по една и съща пътека по различно време на денонощието, дълбоки дерета, различен сезон (листа по дърветата).
    Не искам да правя прибързани заключения, но все по малко разчитам на заснети трасета поради следните причини?

- незнам с какъв приемник са заснети пътеките
    - незнам докъде се простират познанията на този, който е заснемал
    - незнам какви спътници е имало отгоре
    - незнам дали е следена точността на приемника при записа

незнам и още много други важни неща.

Просто питам, за да не стане така, че да гледаме облаците за WAAS/EGNOS и да се хвалим, колко са ни точни GPS-ите а да правим глупости и да създаваме грешни карти.
    "...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
    http://ftp.domainbg.com/tuono

Скъпи Туоно,
    Аз ползвам ГПС от окло 10 години, не съм най-големият разбирач, но знам че Траковете са за идея от къде може да се мине, а реалният маршрут по който се движиш си го определяш ти гледаики с Очите си
    Така че траковете са си ОК. Да, има разминаване когато 2-3 пъти минаваш през един и същи път, ама като минавам пак аз не се движа със затворени очи (ако е така - тежко ми), така че всеки трак снет от всеки (може би с изключение на Вушев, ама то е по-други причини)) с Джип е добре дошъл и ако минавам наблизо с радост ще му хвърлям по едно око, за да знам от къде мога да мина (евентуално).
    Туоно какво стана със съкровището, такава лудница ме врътна, че не ми е останло време, ама да не се заричам но ще ида да го видя

Коментар

Незнам някой да е търсил кутията в Земен.

Вчера ми хрумна една идея.

Отправям предизвикателство към всеки притежател на GPS, който иска да се "пробва" по едно трасе и да заснеме track.

Трасето е заснето супер точно (от порядъка на 10 сантиметра), дъжината му е 7 километра на кота 1200-1700 метра в Рила, с много разнообразен наклон и релеф. Има участъци за всички - мотори, джипове, алпинисти, туристи и всякакви такива.

Ще гарантирам 100 % че тези 7 километра са абсолютно точен Track на трасето и после ще сравняваме отделно заснетите от мераклиите track-ове.

Ето малко снимки в аванс, скоро ще драсна нещо за тези 4 дни в Рила.

https://htftp.offroad-bulgaria.com/tuono/Depo/

Ще има ли мераклии, или да не си правя труда да го прерабовам в WGS?

Коментар

Браво на Tuono за страхотната тема.

Ще споделя мойте наблюдения от една скорошна разходка с 2 GPS-а.

Исках да видя как се правят карти и отидох с 2 приемника в местност, която добре познавам с предварително подготвен списък от тракове(пешеходни) и точки.

Преди да запиша точка държах приемниците неподвижно около минута на мястото за заснемане. Имаше добра видимост към небето и за всички точки приемниците твърдяха че точността е по-добра от 10 М (повечето бяха 5м).

Двата приемника са Garmin Rino 120 и Garmin eTrex Legend C. От 20 заснети точки, 2 съвпадаха напълно, 2 бяха на повече от 15м, а средно разликата м/у точките от 2-та приемника е около 10-12м.

Траковете също се разминават с този порядък.
        Който е пробвал да заснема тракове с Garmin сигурно е забелязал, че траковете от Active log-a са пъти по-детайлни от прехвърлените в паметта. За съжаление винаги при прехвърляне в паметта приемника "компресира" траковете, премахвайки точки по алгоритъм с доста съмнително качество (поне според мене). Така че съвета ми е - ако ползвате Garmin за записване на тракове, не ги прехвърляйте в паметта. Ползвайте само Active log-a.

Нека някой с повече опит в картографирането с GPS даде съвети как да записваме тракове и точки с максимална точност.

Коментар

Миналата година бяхме на поход в Родопите. В един момент пътеката изчезна. Оставих си раницата, маркирах я и тръгнах да търся продължението на пътеката. Обикалях 2-3 часа на разстояние поне 3 км. Като тръгнах да се връщам към раницата, gps-а ме заведе тоно при нея, кото интересното беше, че като го оставих върху раницата за да си почина малко, показа 0 м отклонение (така и бях маркирал точката - точно над раницата). А мръднех малко от нея почваше да показва 1, 2, 3 и т.н. м отклонение - реално. Ползвам Garmrin V.

Коментар

Първоначално публикуван от Slavi
            Миналата година бяхме на поход в Родопите. В един момент пътеката изчезна. Оставих си раницата, маркирах я и тръгнах да търся продължението на пътеката. Обикалях 2-3 часа на разстояние поне 3 км. Като тръгнах да се връщам към раницата, gps-а ме заведе тоно при нея, кото интересното беше, че като го оставих върху раницата за да си почина малко, показа 0 м отклонение (така и бях маркирал точката - точно над раницата). А мръднех малко от нея почваше да показва 1, 2, 3 и т.н. м отклонение - реално. Ползвам Garmrin V.
            И аз имам Грамин Vista C и съм забелязал че по един и същ път има разлика около 20 метра. Надиавам се да намаля грешката като се сдобия с външна антена.
            LZ1JJJ

Коментар

Първоначално публикуван от Slavi
              И аз имам Грамин Vista C и съм забелязал че по един и същ път има разлика около 20 метра. Надиавам се да намаля грешката като се сдобия с външна антена.
              LZ1JJJ

Коментар

Колега , това да не е ехо , а

Коментар

Първоначално публикуван от fulda
                  Колега , това да не е ехо , а
                  Не знам дали е ехо :-) но е факт. Независимо от това съм съгласен с Алекс че това е достатъчно добра точност за нас.
                  LZ1JJJ

Коментар

Имам един въпрос...карам мотора с Garmin Rino 130. Свалям трака от деня с мапсорса, а после го отварям с GPSMapEdit за да нарисувам новите пътеки по една карта.....като го отворя и ми показва трака като двойна неуспоредна линия на места където съм минавал само веднъж, даже линиите се пресичат и изглеждат различни, но си спазват една обща посока. Като прочетох мнението на cho забелязвам че едната линия е като по-подробен път от другата, която просто изглежда "компресирана".
                    Възможно ли е да сваля едновременно активлога и записания трак???
                    No bike - no fun!

Коментар

Точно това се получава при теб. Явно си записал трак-а. Дори след записането, активлог-а не се изтрива, освен ако не го направиш ръчно. След това като сваляш с МапСорс той сваля всичко от приемника - както активлог-а, така и записаните тракове. Ако разгледаш записания трак ще видиш че е с много по-малко точки от активлог-а. Друга особеност е, че активлог-а не е само един трак. При всяко ново включване се създава нов трак (за това последното не съм съвсем сигурен...).

Коментар

Да, така е. При всяко включване - нов активлог, докато записания трак е един.
                        No bike - no fun!

Коментар

Tuono пусни го това трасе пък когато можем ще идем да го проверим дали си го заснел точно.

Коментар

Другата седмица ще го обработя и ще пусна файла. Не забравяйте обаче, че не вие ще проверявате дали съм го заснел правилно, а трасето ще бъде еталон. Все пак точността, с която измервам е 5мм/км (грешка 5 милиметра на 1 километър).

Пак повтарям, че тук не става въпрос за това трасе, което бай Пешо ми е дал и аз да се поразходя. Разбира се, че не гледаме само GPS-а, а и много други работи. Става въпрос за track-ове, които добавяме към готови векторни карти и претендираме, че са точни.

Повярвайте ми, ако искате, 100 метра грешка в мъглата или през ноща в планината могат да създадат много сериозни неприятности.

Коментар

Разбира се, че се шегувам

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X