Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прилична щурманска линийка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Прилична щурманска линийка

Браво на теб,че нещо почнах и аз да си търся линийка да търся азимута на директрисата.....довечера.

Важното е наклона да не е 6.30 :-)

Май и предположението ми ,че това са румбове, не е вярно,като гледам стойностите.

Коментар

И с радиани нещо не се връзва .
      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

О, и аз първо си помислих с надежда, че са румбове, но скоро разбрах, че греша. Може да е нещо за онези мискини- геодезистите?
        Ето как се използва "Portland plotter":
        http://www.youtube.com/watch?v=1gYeR...eature=related
        В крайна сметка пак ти трябва друга линия за да го плъзнеш от меридиана до необходимата ти точка на картата. Канадският даскал от посочения линк, плъзга плотера на ръка, но така се рискува веднага да вкараш 1-2 градуса грешка. Кавал! Аз бих го ударил с плотера през пръстите, ако се опита да го направи пред мен.
        Франсетата го продават под името "Breton plotter", англичаните твърдят, че те са го изобретили и си го наричат "Portland plotter", значи най-вероятно и този навигационен инструмент е измислен от холандски или скандинавски мореплаватели:-) После, естествено и авиаторите са се наредили на опашката с техните си претенции.
        Стефане, стига с този милитаризъм- вече сме братя по оръжие с "вероятният противник", т.е. ние се отнасяма с тях по братски, защоте а те пък си имат оръжие:-(
        Работата пак опира до удобна, равна повърхност за да си проснеш картата. Вече не върви да изкомандваш някой новобранец: "Кръъъ...гом", защото и новобранци няма...Най-много да ти се падне някой гърбав натовец и вместо ортодромия, да начертаеш някакво подобие на локсодромия..
        От климатизираният мостик, хвърляме благ поглед надолу към гърчещите се кашици: Ех, пак им се падна нерешима задача. Няма радост за зелените:-(
        После махваме с ръка и поръчваме на камериера да донесе още кафе и някакви сладкиши. It is good to be a King!
        There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
        No wahalla.

Коментар

Коментирам разграфката на щурманската линия показана от turtey. Стойностите по вътрешната окръжност наистина са стойности в румбове. Румбовете се получават, като се раздели окръжноста на 4 , 8, 16, и 32 части. Това е и лесно осъществимо, като се има впредвид че всяка част се получава чрез построявне на ъглополовяща, което е лесно и точно за изпълнение. От линийката се вижда, че 8 румба са точно 45 градуса, 16 румба са 90 градуса и.т.н. Най-малкото деление е 0.5 румба изобразено на разрафката в румбове. На практика е дадена графичната връзка между румбове и градуси.
          Последно редактирано от tabak; 31-01-11, 15:50.

Коментар

Що се отнася до дураковоустойчивостта- препоръчвам на всички, които искат да си играят на ...каквото там си играят, серията на Maped - Twist'n flex- огъваеми линия триъгълник и транспортир - мисля, че си купих от Ориндж на Графа, но не съм съвсем сигурен.

http://www.bgoffice-online.com/image...0oguvashta.jpg

Неудобство- не са 3 в едно, добре е с по една корда примерно педя или ластик да са прикрепени към планшета. Иначе линията може да се върже на възел, да се скъси,...идеята е малки деца да ги душат, измъчват и гризят денонощно. После си импрегнирате и топокартата и...си играете.
            (от цивилен:-))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X