Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прилична щурманска линийка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Прилична щурманска линийка

Най-накрая намерих нещо, което малко от малко става. Три лева, книжарницата в МЕИ-то.

Още не съм се ориентирал съвсем в пунктирите за ъглите, ама сигурно скоро. Тука един предложи хипотеза, не знам дали да му вярвам.
    Прикачени файлове

От: Прилична щурманска линийка

Айде бе, никой ли не се сеща какво са 42 и 75 градуса? Или допълнителните.

Коментар

Ти,пак добре,че знаеш и другите за какво са...Аз виждам шарен триъгълник,комбиниран с транспортир.
      Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Стефане, виж сега, ще е добре да седнеш и напишеш каквото знаеш по въпроса. Иначе само ще си питаш?
        VPetrov.photography

Коментар

75 гр -25 год мъж,42 гр-50 год мъж,третия пунктир в този апарат е много депресиращ.
          МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Това не го разбрах.
            45-те градуса са ясни. Всичките другите не ми се връзват с никой специален триъгълник, или друга забележителна теорема. Затова и питам.
            Останалото е просто сантиметрова мрежа, а лошото е че няма дупки за острието на молива на кръстчетата.

Коментар

Да не би да са някакво кръгло число гради?

Коментар

Това като че ли отговаря на въпросите

И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Градуси, градуси, градуси, ама какви? Не знам защо авторът на тази статия е написал "щурманска линия", но за мен тя си е явно "сомелиерска". Е, доколкото правилното дегустатиране е пътеводител в алкохолопотреблението, то наистина можем да го приемем (сомелиера) и за щурман. Ето ви мерните единици преведени на разбираем (народен) език:

Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                    .....Е, доколкото правилното дегустатиране е пътеводител .....
                    Моля, да обясниш как точно се дргустира (пие) от линийката.
                    Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                    Вальо. О888 557Ч7Ч
                    Silverado 1.3 i

Коментар

Philipp, ако бях невъзпитан, щях да ти кажа, че ръсиш простотии, но понеже съм добре възпитан, ще ти кажа, че шегата ти е несръчна. Явно и от сомелиерство не разбираш. Край на връзката.
                      Преди години си кuпих точно такъв триъгълник. И аз, като Стефан се питах: за какво аджеба са тези линии на едни никакви градуси, но така и не намерих отговор. После си купих истински Щурмански триъгълници (за работа на карта са необходими два), същите като показаният от Turtey. Те са с доста по-голяма дебелина и нямат скосяване, така, че лесно да се приплъзват един спрямо друг при работа по картата при нанасяне на курсове и пеленги (азимути). На кораба е лесно- има удобна щурманска маса, но за работа в полеви условия, триъгълниците не са най-подходящи. Наскоро си поръчах Portland ploter и съм сигурен, че ще е по-удобен за работа по картата в походни условия. Полезното е, че може да зададеш предварително и поправката на магнитния компас (магнитното склонение+ остатъчната девиация).
                      Прикачени файлове
                      There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                      No wahalla.

Коментар

Ъ. Ех. Тва ...
                        Обичайната щурманска задача. Осеверяваш се. Намираш картата, определяш се. Върху точката налагаш АСЩО по директрисата, сваляш направленията. Получаваш разстоянията от разузнавачите по телефона, засичаш точките, и работиш на поражение.
                        Класическия Сутрешен Щурмански Определител, е известен от литературата отдавна. Приносът на авторите е в автоматичното определяне на точките на дозареждане на машините и екипажите по типа маневрени горива.
                        Таблиците за определяне на дистанциите по метео- и релефните условия за разпространение на (..........цензура.......), няма да бъдат публикувани до завършване на патентната процедура. Па и все едно - у ваше село шкембето не фела!

Не бе Борка, триъгълника е мой. Филип само тури началото на вица. Ако щеш вярвай - и с това недоразумение се гордея - никъде няма нищо. Сега ще опитам да се науча поне да го пробия на много места, може и да стане за нещо. Макар че едва ли.
                        Няма. Ни за пари, ни за без. Някога имаше едни командирски линийки, не че ставаха за друго, освен за строевия преглед, сега и това няма. Някъв безумен полистирол - чупи се от лош поглед, мани слънцето и студа. В Русия намерих други, на тях пък рисунките им се изтриват додето ги разгледаш и върнеш на продавачката.
                        На вас ви е лесно, нали главния ви зор е паралелни курсове. Аз и това нямам - задачата е друга. Само един артилерийски кръг, ама и той не става на коляно. Картушката е цяла длан, линийката - половин метър. А прави се на красив с това в едната ръка, с бинокъла в другата, шампанското в третата, и после как да държиш дъщерята на Тяхно Превъзходителство без да падне, и без да плащаш алименти? И ей го на - триъгълник с вграден транспортир. Кат за дебили и курсанти. Че и той не става. Твърд е, не се огъва, ще се счупи скоро, и когато не трябва. Че и базата му е 22 см, не 20, и не се крие в А4.
                        Педерастично-гейска евроикономика. Сами бутат мирните хора към планшетите.
                        Ква е тая мизерия на снимката? Не ще да се увеличава.
                        Последно редактирано от Стефан; 31-01-11, 01:31.

Коментар

Re: От: Прилична щурманска линийка

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                          Philipp, ако бях невъзпитан, щях да ти кажа, че ръсиш простотии, но понеже съм добре възпитан, ще ти кажа, че шегата ти е несръчна. Явно и от сомелиерство не разбираш. Край на връзката.
                          Естествено, че са простотии, даже бих изпаднал в дълбок потрес ако установя, че някой човек (който и да е) вземе, че приеме каквото и да е насериозно. Ако го беше казал щеше да е напълно вярно и в зависимост от начина, по който си го приел нямаше да е невъзпитано.

Коментар

Според мен отговора се крие в долния линк

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B1
                            В Бг уикипедията естествено няма...
                            Поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от 100yanov Преглед на мнение
                              Според мен отговора се крие в долния линк

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B1
                              В Бг уикипедията естествено няма...
                              Поздрави
                              Браво на теб,че нещо почнах и аз да си търся линийка да търся азимута на директрисата.....довечера.
                              МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X