Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АTV на български?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• АTV на български?

Здравейте! Искам да повдигна темата, за това какъв би бил българският термин за ATV? Английският се разшифрова като All-Terrain Vehicle. Руснаците използват термина квадроцикл. Според мен би трябвало да има удачен български термин подходящ за това МПС! Може би четириколка, но някакси не ми звучи на място. Приемам предложения.
    Танки грязи не боятся!

До: АTV на български?

Логичният избор би трябвало да бъде ВМ, от "Вседеходна машина", или ВПС, "вседеходно превозно средство. Аз им викам вседеходи. Полуофициалното наименование е "Четириколка".

Не може обаче всичко да се преведе, европейците и американците като кажат "вседеход" не им идват на главата всичките военни верижни истински вседеходи са се запознали в казармата по-дъртите сред нас. Да не броим Витяз-и и подобни. Просто в нашите географски ширини "вседеход" не може да се ползва невинно за малки "въшки" като атв-тата
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

В репортажите от "Ладога" и на мен ми направи впечатление "квадроцикл". Макар че е странно измислено, както у нас "тризнаци".

Въпросът ти е добър, но отговорът не зависи от нас. Думи не се измислят, те някакси се получават. (Известни са опитите асансьорът да се нарече "дигало", а кибритът - "драсни-пални-клечица".)

"Четириколка" не е лошо, но първо е тромаво, второ веднага напомня за "двуколка", което си е каруца.

Допускам, че ще се утвърди "А-Те-Ве", по подобие на "Джи-Ес-Ем" и "Джи-Пи-Ес". А когато се утвърди, по-неинформираните ще спрат да му викат "бъги".

Поздрави!
      Искам България чиста!

Коментар

Така е за получаането, но все пак си има въведени и общоприети технически бълтгарски термини. Така например правилно е цилиндрова втулка, а не риза или гилза, водеща част на буталото, а не пола и т.н. Просто си мисля, че напоследък се получава едно насищане на езика с чуждици, за повечето от които има възможност да се въведат наши си, български термини. Именно поради това се опитах да повдигна дискусята, но нещо интереса не е голям
        Танки грязи не боятся!

Коментар

Четрициклет.
          Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Тези, които са регистрирани - като какво са регистрирани? (изключае тези дето са като Трактори и Самоходни Шасита)
            Има ли някакъв термин в закона, който отговаря на такова МПС?
            Преди време като регистрирах един мотор се споменаваше за някакви категории МПС като май стана дума за триколки и четириколки, но сега рових в ЗДП и още някаки разпоредби и не намерих нищо.
            Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

В КАТ ги регистрират като "четириколесно ПС" - поне на моя талон така пише
              "Докато умните се намъдруват,лудите се налудуват"
              "LZ1WAN"

Коментар

ЧПС

Коментар

Тия в КАТ били големи майтапчии

Четириколесен мотоциклет е най-удачно според мен
                  DCRT®

Коментар

Не става, мотоциклет по дефиниция в ЗДП е дву или три-колесно превозно средство.

Коментар

Е, той ЗДП е от времето на баба ми като е имало само немски мотори с кош и в тях картечари с пречупен кръст на яката... Затова са само дву- и триколесни моторите.
                      Просто трябва да го поремонтират и да вкаратачетириколките там някак си...

Коментар

Да. Вярно, четриколесно ПС звучи някак си много конкретно
                        Добре де, тогава да ги пишат 3+1 колесен мотоциклет
                        DCRT®

Коментар

Първоначално публикуван от iva_kx Преглед на мнение
                          Да. Вярно, четриколесно ПС звучи някак си много конкретно
                          Добре де, тогава да ги пишат 3+1 колесен мотоциклет
                          Те така и така ги карат повече на две колела,че и на едно.
                          Или на странични или на задни.

Коментар

Първоначално публикуван от p.djartov Преглед на мнение
                            Те така и така ги карат повече на две колела,че и на едно.
                            Или на странични или на задни.
                            аааааа Петьо .... и ти ги караш на две странични гуми тия атв-та Особенно зелените кавазакита Не сме майстори като тебе

Коментар

ЗДП е един от най-читавите закони писан някога в България. Който се е занимавал да го чете (ей такива като мен например дето са карали М категория 80те години при Другаря Шекерджиев на гарата, който на вътрешен изпит късаше по 49 курсиста от 50, докато го научим наизуст), ще си спомни че там имаше изключително интелигентни неща които са валидни и до днес (дали са в сила не знам). Имаше една точка "Водачът е длъжен ако види деца да играят край пътя където ще мине да намали, и при нужда да спре". В никой друг правилник не съм го виждал това, а има много истина в него и ми е спасявало кожата поне веднъж.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X