Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Надморска височина при навигациите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Надморска височина при навигациите

Малко ориентация за картинката КвазиГеоида. Гледайте и цвета в долния ляв ъгъл. Цветовите ивици показват корекциите през един метър. Втория файл е картинката в .tif формат.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от tabak; 31-01-10, 10:11.

Коментар

Всъщност, приемниците,които използвате двучестотни ли са или едночестотни? Не разбирам от туристически. Аз имам стар, който определя само географски координати Геоидът предтавлява следното-линията на Световния океан, продължена по сушата като всяка една точка силата на тежестта е перпендикулярна към ниво повърхнина. Различаваме общ земен елипсоид и референтен елипсоид. Вторият е приет за фигура на Земята. Елипсоид,който е най-близо до повърхнината на геоида,се нарича общ земен, елипсоид,който е най-близо до повърхнината на геоида за дадена територия, е референтен елипсоид. За него всички измервания са характерни само за дадената териотирия! Ъгълът, който се заключва между силата на тежестта и нормалата/линия,перпендикулярна на елипсоида/ се нарича отклонение на отвеса...
      Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

Коментар

Аз геодезист не съм. Знам няколко неща, от които произлизат ядовете на геодезистите с височините и ако е интересно ще ги обясня, но съм доста невеж по методите, с които геодезията преодолява тези проблеми.

Коментар

От: Надморска височина при навигациите

Темата ми е безумно интересна и я прочетох на един дъх, надявам се не е проблем да я посъживя малко с едно питане.

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
          Определянето на котата на дадена точка става като се измерва превишението между нея и някаква изходна точка, чиято кота е известна. Тези изходни точки се наричат нивелачни репери, в БГ са разделени на няколко класа (мисля, че 4). Първи клас са най-важните, те се поставят нарядко, но се избират на места, където трудно биха били унищожени или повредени. Първи клас се сгъстяват с втори, после трети и т.н.
          Обикновено реперите представляват метални топки, които се замонолитват здраво в цокли на масивни сгради, устои на мостове и водостоци, чешми и прочее масивни съоръжения. Нещо такова е видял Константин на ж.п. гарите. Точността на котите на тези репери е 1 мм.
          Определянето на котата се нарича нивелация и се извършва с оптически нивелири. Принципът е изключително прост и се състои само от действията събиране и изваждане.
          Ако може обяснение като за лаик как работят оптичeските нивелири?! Ето конкретна точка от ж.п. гара Раждавица, как е била измерена нейната кота? Може би тъп въпрос, но все пак: трябва ли да има пряка видимост към нивелачния репер, по който се мери?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:razd.jpg
Прегледи:1
Размер:88.3 КБ
ID:5420715Натиснете снимката за да я уголемите

Име:razd.png
Прегледи:1
Размер:9.7 КБ
ID:5420716

Първоначално публикуван от dhv Преглед на мнение
          По-нагоре бях дал линк, в който е дадена карта на разликите във височината на елипсоида и квазигеоида за територията на България - ето го отново: http://www.cadastre.bg/instrukcii/Instr_GPS/Pril_3.htm
          За съжаление този линк вече е невалиден, опитах се да търся в сайта им карта на разлики във височина, но нищо не намерих.

Коментар

Прави се нивелачен ход със лати и "жабки".Навремето в Геопланпроект сме правили ходове по 1-2 км.Как да ти го обясня като за лаик.....Ами нивелира е уред който след като се хоризонтира като го въртиш нишковият му кръст(с който се правят отчетите по латата)винаги е в една равнина, демек хоризонтално или водоравно.Та слага се едната лата( разграфена дъска обикновено 4 м.)на нивелачния репер и се прави отчет "назад", после по другата лата която е поставена върху "жабка"(масивно парче метал) се прави отчет "напред" и така се смята превишението.После се мести нивелира и тази лата на жабката става отчет "назад", а тази от репера е на друга жабка "напред" и така започва нивелачния ход до точката на която искаме да определим котата.После нивелачния ход се повтаря за да "затворим" полигона и да видим дали сме в допустимото отклонение.Но този метод е остарял и трудоемък, после вече определяхме коти тригонометрично със тотални станции.Ако имаш въпроси задавай смело, имам 6 г. стаж като геодезист и бая неща помня, интересна материя си е.

Коментар

За колегата Fleetwood. С няколко думи нивелачния ход представлява определяне на разликата във вертикално отношение (превишението) между началната и крайната точка на хода. Прави се минимум два пъти за елиминиране на груби грешки. Малките грешки за неизбежни и има граници за допустимост в зависимост от класа. После към известната надморска височина (кота) на началната точка се прибавя (със съответния знак + или -) измерената разлика и се получава котата на крайната точка.
              Колегата BRANCO е описал как се прави геометрична нивелация. В тригонометричната се мерят ъгли и разстояния, но нещата пак се свеждат до простичкото "Кота + Превишение = Търсена кота".
              Има и барометрична нивелация, но тя почива на измерване на атмосферното налягане при определени условия и на базата на това определяне на котата. Разбира се, тя е много по-неточна.
              Що се отнася до разликите във височините при елипсоида и квазигеоида... това вече е съвсем друга тема.
              Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X