Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли хляб в стругарството?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Има ли хляб в стругарството?

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    Не точно . CNC машините са големи серии детайли . Универсалната фреза си е незаменима .
    Явно е въпрос на гледна точка, но не съм съгласен. Всичко което можеш да направиш на универсалната фреза, можеш да го направиш и на CNC такава, но на втората можеш да направиш и куп други, които на универсалната са невъзможни или са толкова времеемки, че се обезсмислят...
    Писането на код или както често го наричат, "програмиране", за машината не е космическа наука...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Писането на код или както често го наричат, "програмиране", за машината не е космическа наука...
      Много други неща също не са космическа наука, но преобладаващата част от народонаселението не ги може. Това хич и да не споменаваме цената на придобиване и поддръжка на CNC машина, сравнена с класическа универсална такава, при еднакви други условия.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За един канал или челосване да пишеш програма е голямо губене на време, а и ако не знаеш какъв е материала още повече . Друго си е да усетиш стружката .
        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

+1!Прогрaмнaтa нaстройкa нa мaшини си е голямa врътня,по принцип /не от опит ,от прогрaмисти/.Зa един детaйл нa струг не виждaм смисъл от мaшинa сЦПУ,пускaш и стържеш !
          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Сега виждам темата, явно има разбиращи от стругове, че да питам.
            Имам един струг (остана от баща ми) с много и различни патронници, стотици ножове, свредла ... абе много неща. Модела е "СУ 580 М" - голяма машина, перфектно работеща. И че въпросът ми е, имате ли ориентир за цени, че по обявите виждам все малки стругове или захвърлени по дворовете и приличащи на скрап.
            Хич не съм решил да го продавам - интересно ми е на колко би се оценил.

Коментар

С програмните машини се излиза малко от темата за стругарството като професия, което не е лошо разбира се. Няма как и стругарлъка да остане не променен стотици години като овчарлъка. На програмните стругове това не са стругари а оператори сменящи бройки в универсала. Тук в тази тема мислех че става дума за хора, които с майсторлък и на обикновени машини си изкарват все още хляба.
              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от nitro Преглед на мнение
                Сега виждам темата, явно има разбиращи от стругове, че да питам.
                Имам един струг (остана от баща ми) с много и различни патронници, стотици ножове, свредла ... абе много неща. Модела е "СУ 580 М" - голяма машина, перфектно работеща. И че въпросът ми е, имате ли ориентир за цени, че по обявите виждам все малки стругове или захвърлени по дворовете и приличащи на скрап.
                Хич не съм решил да го продавам - интересно ми е на колко би се оценил.
                Ако му пуснеш снимки много колеги, включително и аз бихме ти дали конкретна цена. Въпреки че пак е много относително, щото има една приказка, мома на ламба (на снимка), свиня в кочина и дръвник в гората се не гледат.

Коментар

Щракнах една за представа. Е, не е рекламна ... ама толкова. Иначе паралелите са му дълги 1.7 метра.

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                    Ако му пуснеш снимки много колеги, включително и аз бихме ти дали конкретна цена. Въпреки че пак е много относително, щото има една приказка, мома на ламба (на снимка), свиня в кочина и дръвник в гората се не гледат.

Тъй . Сега след като на снимките се видя , че си има и шпиндел и задно седло , какво ше кажеш ? Читав ли е ?

Луфт в паралелите има ли ? Нониуса как е , супорта ? Отклонение при цилиндрично престъргване ? Съединител бачка ли ?
                    .... на един куп въпроси не може да се даде отговор от снимка .

Има една приказка : "Око да види , рЪка да пипне".
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Тъй като не го продавам, може да ми се вярва
                      Всичко по струга е повече от перфектно от към механика - без изключение. Разбира се не е лустросан и боядисан, но това е "бойна" машина - баща ми от 65-та до миналата година въртя стругове и беше маняк на темата.

Питам за ориентировъчна оценка, защото след като почина баща ми се изреди върволица да ме питат дали продавам струга.
                      Аз само от сантиментални чувства дълго няма да се реша да го дам (може и никога), нищо че не мога да върша с него фантастичните неща, които правеше баща ми.
                      Последно редактирано от nitro; 25-05-14, 10:04. Причина: дописване

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        Тъй . Сега след като на снимките се видя , че си има и шпиндел и задно седло , какво ше кажеш ? Читав ли е ?

Луфт в паралелите има ли ? Нониуса как е , супорта ? Отклонение при цилиндрично престъргване ? Съединител бачка ли ?
                        .... на един куп въпроси не може да се даде отговор от снимка .

Има една приказка : "Око да види , рЪка да пипне".
                        Така, така, око да види ръка да пипне но от хора които ги имат и двете. Защото някой има ръка но няма око, друг има око но няма ръка. То в тоя занаят както и в много други, преобладаващата част са такива.

Коментар

Аз да отговоря на въпроса на колегата. По това което се вижда, струга е Сливенски което значи че по принцип си вървят по евтино от Софийските, има си причини за това. Да допуснем че е добър за възрастта си, оборудван е и всичко му работи. Можеш да търсиш за момента цена между 3500 и 4000 лв. Това е моето мнение от това което е написано и което се вижда от снимките. Това е и мнение на човек който пък не търси струг за купуване, което не е без значение.

Коментар

Паралели 1,70м?По-принцип се мери разстоянието от универсала до центъра на задното седло,когато е изтеглено назад до край.Предполагам,че е 1000мм,трябва да го пише на задният край на паралелите,цена ориентировъчна както спомена Димилиев,може и малко по-висока според оборудването на машината и мераклията,и аз не търся струг,имам си.
                            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                              ... Баща ми прехвърли 70 години. Той 25 години беше учител по практика в СПТУ по машиностроене - стругове, фрези, шлосерство и т.н. Съкратиха го през 2000 г, но въпреки, че тогава и майка ми беше безработна, винаги си намираше работа като стругар и не ни е оставял гладни. Така, до миналата година, когато кризата размаза машиностроителния сектор.

В къщи никога не сме имали собствен струг, защото баща ми така и не намери излишни пари да си купи. Аз живея в кооперация и тук намам място, но баща ми е на 20 км от нас, в къща с трифазен ток и навес, който може да стане на работилница. Имам и шкаф с разни инструменти, събирани с годините - разни ножове, центри, патронници и др.

Та на въпроса - Има ли хляб в стругарството? Не, не искам това да ми е основната професия. По-скоро за страничен доход, когато се намери работа. Струва ли си да се инвестират едни 1500-2000 лв в такава машина. ...
                              Ще дойде ден - тия пари ще са дребна сума за теб. Ама няма да има кой да те учи. Пък и винаги може да му вземеш парите.

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                                За един канал или челосване да пишеш програма е голямо губене на време, а и ако не знаеш какъв е материала още повече . Друго си е да усетиш стружката .
                                Няма да развалям темата с дискусии на тема CNC. По-горе бяха споменати в контекста на започналата класация кое било най-великата машина. За мен, те са най-великите...
                                Както и да е...
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X