Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пренавиване на бобина.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пренавиване на бобина.

Здравейте всички!!
    Налага ми се да пренавивам една бобинка на запалването на мотор, но не мога да намеря меден проводник с подходящото сечение. Броя на намотките които трябва да направя е 4200, а дължината е около 20м. Като го гледам на око е някъде около ф0.08мм. Не си правете труда да ми обяснявате, че това се мери с микромер. На око меря през една стотна - това в кръга на шегата.
    Намерих една две бобини с почти същия проводник, но едната е леко изгоряла а другата е малко по-тънка, а ми се иска да я пренавия със същия или малко по-дебел проводник.
    С този по-тънкия ако я направя съпротивлението ще ми бъде в рамките зададени от производителя 250-370 ома, но ме притеснява, че е възможно да изгори по-лесно.
    Дали се продава някъде такова нещо като меден проводник за бобини с ф0.08мм или да продължавам да търся да разкомплектовам някоя готова или да навивам смело с по-тънкия. Между другото мерих съпротивлението на оригиналния проводник. Излиза около 13ома/м, а на по-тънкия е 15ома/м, като това са доста изкривени стойности спрямо реалните. Според сметката при специфичното съпротивление на медта 0.017ома.мм^2/m за това сечение съпротивлението би трябвало да е 2,166 ома. Идеята ми е да намеря проводник който да показва същата стойност от 13ома/м при измерването.
    2010 CRF 250 R

До: Пренавиване на бобина.

Я първо кажи, защо си се хванал с тази рядко неблагодарна задача - пренавиване на трансформатор за високо напрежение, предназначен за работа в тежки механични условия? Няма ли от какво да се приспособи, стъкми и присади? Запалителните системи по света не се отличават с чак толкова богато разнообразие. За сметка на това, проблемите, на които ще се натресеш, са обширно множество.

Да се оценява сечението на медния проводник по съпротивлението му е:
    (1) неточно - различните образци електротехническа мед доста се различават по съпротивление - то зависи от чистотата на медта, механичната обработка и такива дреболии като температура. Разликата определено си я забелязал.
    (2) излишно - на бобината на запалването 15% разлика в съпротивлението е малък дерт

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Я първо кажи, защо си се хванал с тази рядко неблагодарна задача - пренавиване на трансформатор за високо напрежение, предназначен за работа в тежки механични условия? Няма ли от какво да се приспособи, стъкми и присади? Запалителните системи по света не се отличават с чак толкова богато разнообразие. За сметка на това, проблемите, на които ще се натресеш, са обширно множество.

Да се оценява сечението на медния проводник по съпротивлението му е:
      (1) неточно - различните образци електротехническа мед доста се различават по съпротивление - то зависи от чистотата на медта, механичната обработка и такива дреболии като температура. Разликата определено си я забелязал.
      (2) излишно - на бобината на запалването 15% разлика в съпротивлението е малък дерт
      Не е трансформатор , а бобината която дава напрежение за запалването.
      Поради световната финансова криза и в частност моята такава и поради стиснатост ( не ми се дават около 100лв. за втора употреба статор) смятам да си пренавия бобината. Преди 20 години успешно пренавих такава бобина на балканчето ми и смятам, че трябва и сега да се справя ама знам ли
      Ако 15% разлика в съпротивлението е малък дерт, още утре започвам да навивам. 2 до 4 часа смятам да ми стигнат. Това си е жива медитация - 1, 2 ,3 ... 10 - драскаш чертичка на листа и пак 1, 2... докато станат 420 чертички После риташ, палиш и ти е кеффффффф.

п.п. колкото и да е различно съпротивлението на електортехническата мед, все пак е в границите на около 20% от чистата
      2010 CRF 250 R

Коментар

Ако не е като хоби,по-добре си намери готова бобина.Продава се меден проводник какъвто искаш,ама ролките са големки. По омовете на метър ще се получи(според мен) голяма разлика за съответните навивки,още повече,че бобината се загрява не малко.Още нещо-правил съм модули за машина,която навива бобини и те се програмират с различен брой витки на ред (осигурява се "бягаща вълна"),не знам колко е важно не съм го измислил аз,а моторите са доста капризни с този голям диапазон от обороти.

Коментар

Поддържам мнението на предишните оратори. Не си губи времето с глупости.

П.С. Навивачка за бобини с брояч имам. Изолационен сак също, както и печка. Трансформаторно масло - всъщност не. Може да имам и жица, обаче трябва да мерим старата и новата с един и същи инструмент.
          Не правете това вкъщи!

Коментар

Това нещо съм го правил и се получава. (последно на неква екзотична дърворезачка) За целта ползвах винтоверт, като импровизирах някаква фиксация на бобинката към него.
            Трябва внимателно, без нерви да редиш навивките, за да де получи компактно и стегнато.
            Успех!
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
              Не е трансформатор , а бобината която дава напрежение за запалването.
              Поради световната финансова криза и в частност моята такава и поради стиснатост ( не ми се дават около 100лв. за втора употреба статор) смятам да си пренавия бобината....
              Искаш да кажеш, това е бобината в магнитния генератор? Я снимай, да ни светне?

п.п. колкото и да е различно съпротивлението на електортехническата мед, все пак е в границите на около 20% от чистата
              оптимист...

Коментар

Що да е оптимист?
                Напълно реализуемо си е начинанието.
                На мен ми е по-интересно как е изгорил точно това. Тези които съм пренавивал обикновено бяха с механични повреди, довели до смляна бобинка.
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

нарекох го оптимист за 20-те %, иначе ясно, че може да я пренавие.

Коментар

За проводник се насочи към хора които пренавиват високоговорители.

Коментар

Абе, какви напрежения има в тази намотка? Направо хилядите на запалването или има друг фокус?

Коментар

Аз правих подобно упражнение преди десетина години. Преправях един "Симсон" с педали. И напук, беше изгоряла бобината за високото. Пренавих само дебелия проводник(получи се от първия път) и си свързах външна бобина. Работеше без проблем. Ако му е изгоряла намотката за високото, по-добре е да мине на моя вариант.

Коментар

Проблема е механично прекъсване поради неизвесни причини.
                          Самата бобина е част от статора на мотора и върви заедно с един куп кабеляци, което малко пречи да се върти цялата.
                          Напрежението което е през бобината предполагам, че е в рамките на десетки волтове и отива в CDI-то, а от там вече към бобината за високото напрежение.
                          Понеже нямам микромер затова меря старата и новата жица едновременно с шублера, като гледам да са близо и която мърда значи е по-тънка. После контролно меря съпротивлението на 2 метра парче.
                          Не мога да попадна на необходимия проводник.
                          2010 CRF 250 R

Коментар

Дай една снимка, за да се ориентираме. Цялата намотка би трябвало да се държи с гайки зад плочката и да може да се свали. По-гадничко е, ако е занитена, но пак има решение.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1526.jpg
Прегледи:1
Размер:135.1 КБ
ID:5106950
                              2010 CRF 250 R

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X