Обява

Свий
Няма добавени обяви.

C компилатор за PIC16F87/88?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• C компилатор за PIC16F87/88?

Реших да минавам на PICльовци, ама не ми се учи асемблера му, поне засега. Та реших да почна със C/C++. Програматор вече си поръчах. Не ми се занимаваше да си правя сам.

Та... някой, нещо?

Или накратко: ИСКАМ!!! Какъв компилатор и от къде да сваля?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: C компилатор за PIC16F87/88?

Изборът е основно м/у Hi-Tech C и CCS. За по-скромни проекти можеш да хвърлиш едно око на Flowcode. Не е Си, но е интересно.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Като казваш реших да минавам, досега на какво си бил?
      Аз ползвам ccs и съм доволен, въпреки че не е 100% C по стандарт. Като минеш и имаш въпроси, питай в този форум. Най-добрия форум по въпроса в България според мен.
      http://mcu-bg.com

Коментар

Тъй и тъй сме на темата, кажете за Atmel същия въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от bobyper Преглед на мнение
          Като казваш реших да минавам, досега на какво си бил?
          На Atmel - AT89xxxxxx. Ама, там си пишех на асемблер и не съм опирал до някакъв език за програмиране от по-високо ниво.

Реших да пробвам и PICльовците, понеже разнообразието от модели е доста по-голямо, и мога да си избера тоя, който най-много ми пасва на задачата. Друго предимство е вътрешния осцилатор, защото понякога се пести място и крачета на чипа.

А не искам асемблер засега, понеже нали са RISC, или поне близо до това, а аз никога не съм си имал работа с такова и ми е по-различно.

Иначе, някога се занимавах с 3D графика и музика - ерата, когато нямаше 3D ускорители и музикални платки с всички екстри. Нямаше и mp3-ки. MOD-ове, S3M-ове, FTM-ове. Свиреше. На ония слаби машини пълнех и по 60 канала смесване, без да се задъхва особено.

Та, бях си направил мой си DOS extender, бях изкормил библиотеките на едно C++, и го ползвах с моя Extender. Бях си стъкмил музикална и 3d система, изцяло на асемблер писани. Все такива благинки.

Абе, имало едно време.

Снощи се бъзиках с Hi-Tech. Май това ще е. Ама съм го позабравил пустото му C, та тепърва трябва да си спомням навиците.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Няма начин да се пише за контролерче без да се знае асемблера. Но писането на С несъмнено е по конфортно. На PIC-овете асемблера е много куц, малко инструкции, леко странна мнемоника спред мен, но се свиква де.
            Най добрия вариант е да се знае асемблера ама да се ползва само в краен случай (критични секции, проверка на кода бълван от компилатоера) а да се ползва C.

Коментар

Е, ще го науча, малко по малко.

Колкото до:
              Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Гледам HiTech имат и някакъв компилатор за 8051, ако за това иде реч. Никога обаче не съм писал на друго, освен на асемблер за това. То не че съм писал кой-знае колко де.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                За Атмел като, че ли класацията се оглавява от IAR.

Редакция:
                Уточни кои Атмели имаш предвид, че като се поразмислих се сетих, че те произвеждат доста и различни архитектури.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                ...Снощи се бъзиках с Hi-Tech. Май това ще е. Ама съм го позабравил пустото му C, та тепърва трябва да си спомням навиците.
                Пак да кажа, разгледай Flowcode, може да ти допадне.
                Последно редактирано от ittso; 25-06-09, 22:56.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                  Пак да кажа, разгледай Flowcode, може да ти допадне.
                  Абе нещо не го възприемам. Предпочитам си нормалното писане. Може би вече съм дърт да се огъна чак толкоз.

Във всеки случай - интересен подход, и сигурно на някои хора е удобен.

ПП: Сега заглеждах и PIC18-ките. И натам ме дърпа с пълна сила.
                  Последно редактирано от sparkybg; 25-06-09, 23:16.

Коментар

Ако позагледаш и pic24 съвсем ще ти харесат Само незнам hi-tech как се справя с тях. CCS-а все още има много бъгове

Коментар

Първоначално публикуван от bobyper Преглед на мнение
                      Ако позагледаш и pic24 съвсем ще ти харесат Само незнам hi-tech как се справя с тях. CCS-а все още има много бъгове
                      Аз и 32-ките гледах.

PIC32MX340F512H-80I/PT в Комет струва 6 долара.

Само дето програматор за него не намирам.

Коментар

за pic32 пише че се програмира/дебъгва с ICD2 ICD3 RealICE
                        Ама като ги знам microchip колко бъгове по процесорите имат скоро няма да се занимавам с PIC32, ще поизчакам да се излекува от детските болести. Та в този ред на мисли pic18 си е добро решение за ползване

Ти с какъв програматор ще ползваш pic18
                        Последно редактирано от bobyper; 26-06-09, 17:28.

Коментар

Ако ще се занимаваш сериозно с контролери, то Майкрочип не е хич добър избор. Идиотска архитектура с доста бъгове, повечето от които не са документирани в errata sheet на конкретния контролер...

Компилатори има колкото искаш. Даже Майкрочип наскоро си купиха един производител на компилатори.

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                            Ако ще се занимаваш сериозно с контролери, то Майкрочип не е хич добър избор. Идиотска архитектура с доста бъгове, повечето от които не са документирани в errata sheet на конкретния контролер...

Компилатори има колкото искаш. Даже Майкрочип наскоро си купиха един производител на компилатори.
                            Точно HiTech си купиха. А затова колко е идиотска архитектурата и колко бъгове има, няма да го коментирам това.

Коментар

Бъгове има, да. Обаче пък разнообразието е голямо.

Не ме разбирай погрешно - никак не съм им фен, обаче просто напоследък на няколко пъти установявам че ми пасват идеално на разни задачки.

В случая ще работя с 16-ки. F87 по-точно.

С 18-ки - някой ден като ми потрябват. За обикновен честотомиер и LED дисплей друго не ми трябва.

...сега ще ми кажеш че има хиляди схеми на честотомери с това. - има, ама не ме устройват. Дори си имам такъв. Трябва ми такъв, мерещ от 0.5 херца до килохерц, при това винаги изпълващ всичките сегменти - с плаваща запетая.

Накратко, ще меря периода, вместо да броя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X