Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Науката . Каквото и да означава това по Гагич .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Науката . Каквото и да означава това по Гагич .

Пускам тая тема тук за да не цапа Гагич със словесната си диария техническата тема на Спарки . Ще помоля някой модератор ако има нерви да пренесе тук "бисерите" на Гагич .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    Пускам тая тема тук за да не цапа Гагич със словесната си диария техническата тема на Спарки . Ще помоля някой модератор ако има нерви да пренесе тук "бисерите" на Гагич .
    Те, бисерите са твои. Ти претендираш да си учéн. Прочее, имаш ли некакво образование над СПТУ?

Щото предвид интензивната ти трудова кариера, нашироко споделяна от теб тук в тоз форумЪт, не е ясно кога си успял да завършиш нещо?
    От 14-годишен си отишъл в сервиз "Изток" и веднага си станал началник-смяна, след това си бил: шофьор на КрАЗ на Витиня, нещо пътна поддръжка ли, пътна помощ ли, важното е, че без теб проходът е щял да бъде парализиран, 2 години като войник си мел с метла полосата на N-ския военен аЭродром, без което нямаше да имаме бойна авиация, след това си работѝл в: Кремиковци, ЗИТ, ЗММ, в ЗИНО, в "Бета" Червен бряг, хай-тек "Буркан-капачки парк" в Дианабад, по некое време беше карàл влак, само пилот признаваш, че не си бил. Виж, моряк, май си бил и то на подводница, нали?
    Деревянный сортир был сделан инженерами, а не маркетологами.

Коментар

• jkd
      jkd коментира
      Редактиране на коментар
      Кольо Фичето и той само работил, сега видях. Ама - български архитект, строител, скулптор.

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Гагич моите дипломи и за средно техническо и за висше образование се признава в 80% от света а с твоята на Дунав мост освен да я намачкаш хубаво и да си обършеш задника друго не можеш да направиш . Аз за учен не претендирам ти претендираш че знаеш какво е наука ама нещо от написаното от теб хич не си личи . Не ме познаваш нито аз теб и по интересен няма да станеш като си измисляш трудовата и житейската ми биография .
      Последно редактирано от sek.1; Вчера, 18:23.

• BENZBOSS
      BENZBOSS коментира
      Редактиране на коментар
      🤣🤣🤣🤣🤣

Гагич все още не прави разлика между обсъждане на това което е написал опонента и обсъждане на опонента.
    Последното пък рядко е предмет на някоя тема. Дори и тая не е такава...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

sek.1 коментира
      Днес, 19:15
      Гагич моите дипломи и за средно техническо и за висше образование се признава в 80% от света а с твоята на Дунав мост освен да я намачкаш хубаво и да си обършеш задника друго не можеш да направиш . Аз за учен не претендирам ти претендираш че знаеш какво е наука ама нещо от написаното от теб хич не си личи . Не ме познаваш нито аз теб и по интересен няма да станеш като си измисляш трудовата и житейската ми биография .
      ОбРъкàл си се както обикновено. Имам ДВЕ дипломи за едно и също нещо - една от Франция и една от СУ (с последната впрочем имам колеги, работещи по специалността си в целия свят - двама в САЩ, един в Швейцария, двама в Германия, един в Канада, поне тези познавам, а кой знае колко още такива има). А дали ти имаш висше образование, това:
      - е една оборима презумпция ©;
      - дори да не бъде оборена, помним много добре как приемаха в МеЙ по ТЗВ - пълни се квотата за жени-студентки и ...ъ-ъ-ъ.... на Академичен съвет: "Другари, дайте да преразгледаме кандидат-студентските двойки при мъжете и да ги направим на тройки, че много се феминизира инженерството у назе?" ​

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Така де за това в световен мащаб има огромен недостиг на инженери и огромен излишък на адвокати .

Абе...Глей сега дървени и спечени сухари...Гагич внася колорит и бъзик навсякъде, ма не мое му влезете на човека в коловоза, баси спечените старци...Вие си знаете- дъра-дъра, ампер, нютон , тоа па Ицовия пръв психоанализатор, абе смейте се бе хора, приказка и майтап...
      0899 шест5313нула
      За всекиго по нещо

Коментар

Любителям искусственного ителлекта посвящяется

Вярно ли е, че при кандидатстудентските изпити по време на социализма са преразглеждали двойките в МЕИ, за да запълнят бройката приети студенти?

Общ преглед, създаден от AI

Да, вярно е. В историята на кандидатстудентските кампании по време на социализма в България — по-конкретно в МЕИ (Машинно-електротехнически институт, днес Технически университет - София) — има случаи, в които писмени работи с оценка „слаб (2)“ са преразглеждани административно и умишлено „повдигани“ до „среден (3)“.

Тази практика е била налагана не от преподавателите, а чрез партийни и държавни директиви поради следните причини:
        • Плановата икономика и държавният прием: Социалистическата държава е работила по строго определени петилетни планове. Ако за дадена година държавата е планирала прием от 3000 инженери, бройката е трябвало да бъде запълнена на всяка цена. Оставянето на незаети места се е считало за провал на държавния план.
        • Масови двойки на тежките изпити: Кандидатстудентските изпити по математика в МЕИ са били изключително трудни. В определени години (например през 70-те и 80-те години) задачите са били толкова сложни, че над 50-60% (а понякога и повече) от кандидатите са получавали двойки.
        • Проблемът с „квотите“: Поради задължителното разделение на приема по пол (квоти 50:50 за мъже и жени) и факта, че момчетата са кандидатствали масово в МЕИ, но често са изкарвали по-слаби оценки от момичетата, местата за мъже са оставали празни. За да се попълнят квотите, армията от двойки е трябвало да бъде превърната в тройки.
        Как е протичал процесът?
        Когато след първото проверяване е ставало ясно, че скъсаните кандидат-студенти са твърде много и физически няма достатъчно хора с оценка над 3.00, за да се запълнят местата, се е свиквала т.нар. „арбитражна комисия“ или комисия по преразглеждане. Инструкцията е била ясна: да се намерят грешки или „наченки на логическо мислене“ в скъсаните работи, за да се „натегли“ оценката до спасителния Среден (3.00), което е позволявало на кандидата да участва в класирането и да запълни бройката.

Ако искате да научите повече, можем да обсъдим как са работили привилегиите за прием на деца на активни борци против фашизма и капитализма (АБПФК) или как са се образували балните квоти за мъже и жени по това време. Let me know!

Sek.1, ти май даже и двойка не си получил, направо са те взели по линия на АБПФК, а? Сигурно направо диплома са ти дали (като гледам, си личи)?

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Личи си че си много далече от истинското образование . Като си нямаш естествен интелект разчиташ на изкуствения . В ония години за едно място в ТУ са се борели над 10 човека .

• r34c7
          r34c7 коментира
          Редактиране на коментар
          Днес научих....до някъде обяснява старите подигравки по адрес на инженерите.

sek.1 коментира
        Днес, 19:54
        Личи си че си много далече от истинското образование . Като си нямаш естествен интелект разчиташ на изкуствения . В ония години за едно място в ТУ са се борели над 10 човека .
        "Са се борели", но не и ти, нали? Ти си от тарикатите, от децата на активните борци против ​фашизЪма и капитализЪма, нали?

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Гагич аз учех задочно 1990 - 1995 година . За разлика от теб не съм син на дипломатическата номенклатура на режима . Баща ми почина от рак през 1979 година и никой от семейството ми не е ползвал някакви привилегии по онова време .

Само на вишисти няма се обиждате…….на партийци може 🥴🤣
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Не може. Ибо никога не съм членувал в партия, докато sek.1 е политическо "перекенде" ® (Гугъл и ИИ нема да помогнат) Членувал е в БКП, БСП, сега сигурно е кандидатствал за Радевата ПБ (без да напусне БСП, щото не се знае знае ли се).

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          И на вишисти не може…..закъсахте го🤣

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Гагич членувал съм само в комсомола а от 1990 съм член само на БЛРС . Членството в партия не определя политическия мироглед на човек .
          Последно редактирано от sek.1; Днес, 05:43.

Гледайте да се усетите сами..., време е за спирачки..., ще дойде бързия влак и ще отнесе някой... ;-)
        VPetrov.photography

Коментар

• BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Е спирам тогава,да не каже някой,че подклаждам Партийния огИн

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Не съм аз автор на тази тема. Когато се създава тема, целяща оплюване и осмиване на друг участник, отговорността би следвало да е на автора.

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Гагич елементарно е . Темата нямаше да я има ако не беше дал повод за нея . Спарки е от малкото хора останали във форума които освен многото теория го могат и на практика и имат машинната база .

Потракването на бързия влак в далечината винаги е вършило добра работа срещу форумните тролове....
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          ... Ще помоля някой модератор ако има нерви да пренесе тук "бисерите" на Гагич .
          Все пак интересно би било да видим тези антинаучни бисери. Щото пак се приказват общи приказки без покритие.

Коментар

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Примерно физиката и химията до края на ХIХ в. са считали атома за неделим. Световната медицина се присмивала дружно на Пастьор, когато обяснявал, че едни малки организми - микробите, причиняват болести и разваляне на храни. Любимият ти другар Сталин е наричал генетиката лъженАука, а биологичната антропология - фашистка пропаганда. Академик Трофим Лисенко "превъзпитавал" зърната пшеница, учел ги да покълват по-късно, да се превърнат в ръж, да проявяват "класова солидарност". В СССР до 1965 г. са отричали съществуването на вирусите, въпреки, че са били открити от (неправилен!) руснак през 1892 г.

• jkd
            jkd коментира
            Редактиране на коментар
            "В СССР до 1965 г. са отричали съществуването на вирусите, въпреки, че са били открити от (неправилен!) руснак през 1892 г." - Това, и предишните примери, не е физика, а биология . Отделно, откъде е информацията? Понеже гугл ИИ дава съвсем други примери, един от които: "1946 г.: Създаден е Институтът по вирусология към Академията на медицинските науки на СССР."

ВИРУСОЛОГИИ ИНСТИТУТ им. Д. И. Иванов ского РАМН, осн. в 1946 (совр. назв. с 1950) в Москве. Иссл. по общей и мол. биологии вирусов, вирусным болезням.

• Bogoljub Gagic
            Bogoljub Gagic коментира
            Редактиране на коментар
            Да, считали са вирусите за "кристали" съветските учéни. Неорганична материя.

sek.1 коментира
          Днес, 08:59
          ...
          Примерно това . А ми обясни с какво е различна физиката примерно на Нютон и Айнщайн в руски учебник от 1950 година и съвременен ? Менделеевата таблица с нещо да се е променила за 150 години освен че сме добавили още елементи на празните места ?
          Физиката в съветския учебник не е на Нютон и Айнщайн, а на професор Бухасчук (събирателен символичен образ).
          Позоваването на Нютон и Айнщайн при погрешни собствени изчисления е равностойно на позоваване на другаря Маркс или на другаря Тодор Живков - това не прави изчисленията верни. ​

Коментар

Тази тема не е ли за друг раздел? Спамът или конкретно Рингът на Тропчо са подходящи.

P.S. За протокола: Когато аз бях студентка (СУ), тогава МЕИ беше в сградата на пам.Левски. В градинката пред Народната библиотека беше таратор от трите ВУЗ-а - СУ, МЕИ и Художествената академия. Общувахме си интензивно. Процентното съотношение нормалници/ненормалници и връзкари/невръзкари беше сходно. Второто беше нормативно определено. Имаше си Наредба - колко места са "по буква" и колко на общо основание. Е, в процеса обучение някои се прилепваха към едни служби, но това си беше въпрос на лична преценка и кариерен порив.
            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

​​​​​#11.4 Bogoljub Gagic коментира
              Днес, 11:50
              Да, считали са вирусите за "кристали" съветските учéни. Неорганична материя.​
              Аха, добре.

Коментар

Ако са ви интересни събитията около генетиката в руската наука по времето на Лисенко и Мичурин, прочетете романа "Белите одежди", прекрасна книга, естествено издадена след перестройката ...И да не вземате пример от Академика, според когото всеки ден е "ден на механизатора", т.е повод да се напием дружно

А иначе- да не изпадаме в глупост и сляпа тотална русофобия, Менделеев и Ломоносов никой не ги е отменил...
                0899 шест5313нула
                За всекиго по нещо

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 13 потребители онлайн. 9 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 287,789 в 18:08 на 26-08-26.

Зареждам...
                X